17 °C Budapest

Magunkat is átverjük, ha pénzügyekről van szó!

Pénzcentrum
2009. január 15. 05:55

Jó pap holtig tanul - tartja a mondás, a válság pedig remek alkalmat nyújt a tanulásra. Itt az alkalom, hogy elsajátítsuk, hogyan kell a pénzzel bánni: dolgozzuk le az adósságokat, fogjuk vissza a kiadásokat és tegyünk félre a nehezebb napokra.

Persze sokkal könnyebb újévi fogadalmakat tenni, mint ellenállni a régóta bennünk élő rossz beidegződéseknek. De talán érdemes a mostani nehéz helyzetben egy kis önvizsgálatot tartani, miért is bánunk olyan rosszul a pénzzel.

Talán elsőre meglepő, de nem elég felismerni, mely pontokon folyik el a pénz a háztartásból. A belénk idegződött viselkedésformákat ugyanis nem olyan könnyű átnevelni. Rick Kahler, neves pénzügyi tanácsadó és szerző szerint néha elkél a családi pénzügyek rendberakásánál egy pszichológus is, néha ugyanis a gyermekkori magatartás a felelős a felnőttkori nehézségekért.

Kahler megemlít egy ügyfelet, akinek az édesapja sokat utazott, így nemigen volt otthon. Kárpótlásképp azonban a gyerek megkapta apuci hitelkártyáját, hogy vegyen valami szépet magának. Sajnos a megszokás nagy úr: a "páciens" felnőttkorában is vásárlással kompenzálta a magányát és szomorúságát, nyakig érő hitelkártya-adósságot felhalmozva ezzel.

Nem mindegy az sem, mik a prioritásaink az életben, és főleg, mit szeretnénk csinálni a pénzükkel. A jó helyen lévő ingatlan, a magániskola a gyermekek számára, a mindennapi betevő kultúra és a rengeteg utazgatás egyszerre való kergetése a legjobb anyagi helyzetben lévő családot is csődbe tudja vinni, ami aztán valószínűleg az emberi kapcsolatokat is tönkreteszi.

Kahlernek természetesen erre is van egy jó ajánlata. Írjuk fel egy cédulára vajon mit gondolunk a pénz és bármi más viszonyáról, ami épp eszünkbe jut: házasság, gyermeknevelés, szórakozás, munka, nyugdíj. Aztán kérjük meg elfogulatlan barátainkat írják fel ők is az ötleteiket, végül pedig kiscsoportos terápia keretében beszéljük meg a felmerült témákat, lehetőségeket. A módszer segíthet leleplezni, vajon miért is olyanok a költekezési szokásaink, amilyenek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Sajnos az emberek nagy többsége hamar hozzászokik a kellemes életkörülményekhez, a hitelből való költekezés pedig éppen azt a hamis illúziót vetíti elénk, hogy van pénzünk mindenre. Hiába látjuk a bankszámlakivonatunkon, hogy nem kellene már elmennünk ebben a hónapban még egyszer ruhát vásárolni, az agyunk csak nem tud ellenállni a jólét kísértésének. Inkább a következő hónapra toljuk a spórolás kezdetét,

Ugyanilyen könnyen a csőd szélére viheti az embert, ha rosszul méri fel a kiadásait. Sokan kifizetik hónap elején a számlákat és ezzel kész: onnantól kezdve csak a saját szórakoztatásukra költenek. Aztán panaszkodnak, hogy az egyszeri extra kiadások miatt sosincs elég pénzük. Például lerobbant az autó. Csakhogy az autók időről időre szervizelést igényelnek, ennek költségeit pedig ugyanúgy bele kell tervezni a családi költségvetésbe, mint a havonta érkező villanyszámlát. Kahler szerint a mai világ kicsit kifordult önmagából: először a fix költségek, aztán a minél magasabb életszínvonal, s a végén - ha marad egyáltalán valami - a jövőről való gondoskodás.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 14:32
Közvetítik Kiss Norbert kamionos versenyeit is.
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm