16 °C Budapest

Hogyan kerüljük el a nagy bukásokat az új évben?

Pénzcentrum
2008. december 30. 14:00

A 2008-as év rettenetes volt a legtöbb befektető számára. Bár Alan Greenspan, a Federal Reserve volt elnöke szerint 100 évente egyszer van ilyen válság, itt van néhány ötlet, hogyan kerülhetjük el a bukást a legközelebbi esetkor.

  • Mindig nézzük meg mibe fektetünk. Akármilyen jó szándékúak is a baráti tanácsok, a portfólió-menedzserek ajánlásai, ne higgyünk bennük, amíg meg nem győződtünk arról, miről is van szó valójában. Végül is a mi pénzünkről van szó.
  • Ne tegyünk pénzt olyan megtakarításba, amelyet nem értünk kristálytisztán. Legyen szó garantált befektetési alapokról, strukturált papírokról, vagy csak szimplán egy cégről, melynek nem értjük a működését: a nem átlátható feltételek kellemetlen meglepetéseket tudnak okozni.
  • Soha ne fektessünk egyetlen cég papírjába, bármilyen jók is legyenek az ajánlásai. Legyen szó hazai részvényekről, vagy külföldi befektetési bankok papírjairól, mindig érdemes több különféle formában tartani a pénzünket. Az OTP részvénye lehet az elrettentő példa: hiába stabil régiós bank, az idén csaknem 9 000 forintról indult, és november közepén 2 320 forinton is forgott az árfolyam.
  • A múltbeli teljesítmény semmilyen összefüggésben nincs a jövőbenivel. Alapszabály, mégis sokan sokszor elfeledkeznek róla. Azért, mert egy befektetés remek hozamokat produkált az elmúlt időszakban, még semmi nem garantálja, hogy ez a jövőben is így lesz, sőt: az idei év bebizonyította, hogy a legjövedelmezőbb papírok tudják a legnagyobbat bukni, ha itt van az eladás ideje.
  • Ne keverjük a valószínűtlent a lehetetlennel! A mögöttünk álló esztendő eseményei bebizonyították: sok minden megtörténhet, ami eddig a legrosszabb álmokban sem fordulhatott elő. Ha csak állunk és bizonygatjuk, hogy ennél már tényleg nem lehet rosszabb valószínűleg a rémálmainknál is nagyobbat fogunk bukni.
  • Nagymamának mindig igaza van, avagy amit ma félretehetsz, ne halaszd holnapra! Minden pénz, amit félrerakunk, később bevételként fog jelentkezni. Ha hitelekből messzebbre nyújtózunk, mint ameddig a takarónk ér, hamar megfázás, akarom mondani, csőd lesz a vége.
  • Kötvények! Bár a kockázatkedvelő tőzsdézők körében nem örvendenek túl nagy népszerűségnek, az államkötvények mégis számtalanszor bebizonyították már értékállóságukat, ha nagy a baj.
  • Kerüljük el a felesleges kockázatokat! A magas kockázat/magas hozam típusú befektetések tényleg csak a hozzáértőknek valóak, akiknek ráadásul kötélből vannak az idegeik. Tartsuk észben: a legnagyobb bukásokat a megvásárolt papírokkal lehet összehozni, nem azokkal, amikből kimaradtunk!
  • Bánjunk az előrejelzésekkel csínján! Bármit is mondjanak az előrejelzések, érdemes egy kicsit alacsonyabbra tenni a mércét: különösen igaz ez akkor, ha a jóslatok emelkedést valószínűsítenek. Egy évvel ezelőtt még csupa olyan előrejelzés látott napvilágot, mely szerint nem olyan nagy a baj. Dehogynem.
  • Ne jósolgassunk! Ne próbáljuk meg kitalálni, hol lehet egy árfolyam alja-teteje. Hiába vált olcsóvá egy részvény, még nem jelenti azt, hogy nem veszíthet további 40-50 százalékot az árfolyamából! Ússzunk az árral, akkor szálljunk csak be, ha tisztán kialakult a haladási irány.
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 26. 12:38
A programmal kapcsolatban amiatt merülnek fel aggályok, hogy a kínai hatóságok és titkosszolgálatok...
Buxelliott  |  2023. március 26. 10:30
Gyakran olvasom a különböző topikokban, hogy a TA szerint ennyit ér a bankpapír, vagy a TA szerint m...
Holdblog  |  2023. március 26. 07:01
Baj van a bankokkal! Honnan tudod? Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. De miért esik? Mert baj va...
Kasza Elliott-tal  |  2023. március 25. 20:39
A héten háromszor is jelentette az OTP, hogy saját részvényt vásárolt. Az árfolyam nagyot emelkedett...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 26. 16:04