4 °C Budapest

Megirigyelték az árbefagyasztást?

Pénzcentrum
2007. szeptember 24. 16:00

Nemrégiben adtunk hírt Zimbabwe újabb próbálkozásáról a hiperinfláció megfékezésére. Persze Kínában azért hiperinflációról még messze nincs szó, de úgy tűnik az árak befagyasztása egyre divatosabb, legalábbis az Economist írásából ez derül ki.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A kínai gazdaságban az okozott aggodalmat, hogy a júliusban tapasztalt 5,6 százalékos fogyasztói árindex éves értéke 6,5 százalékra ugrott az év nyolcadik hónapjára. Összehasonlítás gyanánt egyébként a hazai fogyasztói árindex értéke a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint 8,3 százalék.

A Magyar Nemzeti Bank középtávú inflációs célja a 3 százalék, az inflációs célkitűzést követő monetáris rezsimek általában 2-3 százalékos éves áremelkedési ütemet céloznak meg hosszú távon, hiszen a statisztikai számítás tökéletlenség miatt ennél alacsonyabb infláció valójában már árcsökkenést jelentene.

Ellentétben Zimbabwével, ahol a bolti árak és a munkavállalók bére került befagyasztásra, Kínában azon termékek árát nem engedik növelni, melyeknek előállítási költségeit már amúgy is a kormányzat határozza meg. Igaz, Peking egyelőre nem tette nyilvánossá, hogy mely termékek ára marad változatlan.

Kínában a termékek mintegy harmada hatósági áras, vagyis központilag meghatározott, ilyen a szén, a főzőolaj, a cukor, az üzemanyag, valamint a dohány ára is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az ijedtséget egyébként az okozza, hogy augusztusban már második alkalommal döntötte meg 10 éves rekordját az infláció. Idén a Kínai Központi Bank már négy alkalommal emelte alapkamatát annak érdekében, hogy megfékezze az áremelkedés ütemét.

Elemzők szerint a kormányzat lépése arra irányul, hogy megelőzzék az élelmiszerárak robbanását, amelyet a szegényebb rétegek nem lennének képesek megfizetni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?