12 °C Budapest

Gyorsan túlesünk a sokkon

Pénzcentrum
2007. szeptember 19. 15:00

Nem mutat túlságosan rózsás képet a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium által kiadott legújabb Tájékoztató a gazdasági és pénzügyi folyamatokról címet viselő tanulmányának vállalati szektorra, illetve az élelmiszerárak emelkedésének inflatorikus hatására vonatkozó elemzése. Igaz, a jövő biztató lehet.

Élelmiszerár-emelkedés inflációs hatása

A Pénzcentrum oldalán olvasóink több alkalommal is tájékozódhattak már a gabonaár-emelkedés káros hatásairól közölt tanulmányokból. Most a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium tájékoztatója is kiemelten foglalkozik a témával inflációs szempontból.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy a mezőgazdasági termelői árak emelkedése gyorsan megjelenik a feldolgozatlan élelmiszerek árában, s két-három negyedéves késéssel a feldolgozott élelmiszerek árában is.

A közvetlen és nagy fokú összefüggés a másik irányba is igaz, vagyis a sokkok lecsengésekor is érzékelhető jelenségről van szó. Ebben az esetben nagy szereppel bír a gyors kínálat oldali reakció.


 

Forrás: GKM


A tájékoztató szerint ugyanakkor az EU többi országát is érintő agrárár-sokk hazai inflációra gyakorolt hatása jóval magasabb lehet, mivel nálunk az élelmiszerek részaránya a fogyasztáson belül is magasabb az uniós átlagnál.

Emellett statisztikailag igazolható a hazai árszínvonal magasabb érzékenysége az agrárárakra, mivel az elmúlt években a magyar élelmiszerárak nagyobb változékonyságot mutattak az európai és a visegrádi országok átlagánál is.


 

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Forrás: GKM 


Előrejelzések szerint az agrárár-sokk hatására a következő két-három negyedév során 10 százalékkal emelkedik majd az átlagos élelmiszer-árszint, majd ezt követően a kínálati oldal gyors alkalmazkodása miatt megáll a drágulás, egyes termékcsoportokban pedig csökkenni kezd az árszint. Így az inflációt idén 0,2-0,3, jövőre pedig 0,6-0,8 százalékponttal emelheti.

Vállalkozások

A szektor finanszírozási igénye a 2007 első negyedével záruló négy negyedévében a GDP 2,2 százalékát tette ki, ez az előző év azonos időszakához képest 1 százalékponttal alacsonyabb. Ezen szektor általában nettó finanszírozási igénnyel lép fel a nemzetgazdaságban, az államháztartás mellett, így ezt a finanszírozási igényt kell a háztartások megtakarításainak, illetve a külföldi forrásbevonásnak kiegyenlítenie.


 


A tájékoztató szerint az idei év végére már ismét emelkedésnek indulhat a szektor finanszírozási igénye, amely főként az ipari termelés emelkedésének, illetve a bővülő beruházásoknak tudható be.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?