Gyorsan túlesünk a sokkon

Pénzcentrum
2007. szeptember 19. 15:00

Nem mutat túlságosan rózsás képet a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium által kiadott legújabb Tájékoztató a gazdasági és pénzügyi folyamatokról címet viselő tanulmányának vállalati szektorra, illetve az élelmiszerárak emelkedésének inflatorikus hatására vonatkozó elemzése. Igaz, a jövő biztató lehet.

Élelmiszerár-emelkedés inflációs hatása

A Pénzcentrum oldalán olvasóink több alkalommal is tájékozódhattak már a gabonaár-emelkedés káros hatásairól közölt tanulmányokból. Most a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium tájékoztatója is kiemelten foglalkozik a témával inflációs szempontból.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy a mezőgazdasági termelői árak emelkedése gyorsan megjelenik a feldolgozatlan élelmiszerek árában, s két-három negyedéves késéssel a feldolgozott élelmiszerek árában is.

A közvetlen és nagy fokú összefüggés a másik irányba is igaz, vagyis a sokkok lecsengésekor is érzékelhető jelenségről van szó. Ebben az esetben nagy szereppel bír a gyors kínálat oldali reakció.


 

Forrás: GKM


A tájékoztató szerint ugyanakkor az EU többi országát is érintő agrárár-sokk hazai inflációra gyakorolt hatása jóval magasabb lehet, mivel nálunk az élelmiszerek részaránya a fogyasztáson belül is magasabb az uniós átlagnál.

Emellett statisztikailag igazolható a hazai árszínvonal magasabb érzékenysége az agrárárakra, mivel az elmúlt években a magyar élelmiszerárak nagyobb változékonyságot mutattak az európai és a visegrádi országok átlagánál is.


 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Forrás: GKM 


Előrejelzések szerint az agrárár-sokk hatására a következő két-három negyedév során 10 százalékkal emelkedik majd az átlagos élelmiszer-árszint, majd ezt követően a kínálati oldal gyors alkalmazkodása miatt megáll a drágulás, egyes termékcsoportokban pedig csökkenni kezd az árszint. Így az inflációt idén 0,2-0,3, jövőre pedig 0,6-0,8 százalékponttal emelheti.

Vállalkozások

A szektor finanszírozási igénye a 2007 első negyedével záruló négy negyedévében a GDP 2,2 százalékát tette ki, ez az előző év azonos időszakához képest 1 százalékponttal alacsonyabb. Ezen szektor általában nettó finanszírozási igénnyel lép fel a nemzetgazdaságban, az államháztartás mellett, így ezt a finanszírozási igényt kell a háztartások megtakarításainak, illetve a külföldi forrásbevonásnak kiegyenlítenie.


 


A tájékoztató szerint az idei év végére már ismét emelkedésnek indulhat a szektor finanszírozási igénye, amely főként az ipari termelés emelkedésének, illetve a bővülő beruházásoknak tudható be.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?