16 °C Budapest

Gyorsan túlesünk a sokkon

Pénzcentrum
2007. szeptember 19. 15:00

Nem mutat túlságosan rózsás képet a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium által kiadott legújabb Tájékoztató a gazdasági és pénzügyi folyamatokról címet viselő tanulmányának vállalati szektorra, illetve az élelmiszerárak emelkedésének inflatorikus hatására vonatkozó elemzése. Igaz, a jövő biztató lehet.

Élelmiszerár-emelkedés inflációs hatása

A Pénzcentrum oldalán olvasóink több alkalommal is tájékozódhattak már a gabonaár-emelkedés káros hatásairól közölt tanulmányokból. Most a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium tájékoztatója is kiemelten foglalkozik a témával inflációs szempontból.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy a mezőgazdasági termelői árak emelkedése gyorsan megjelenik a feldolgozatlan élelmiszerek árában, s két-három negyedéves késéssel a feldolgozott élelmiszerek árában is.

A közvetlen és nagy fokú összefüggés a másik irányba is igaz, vagyis a sokkok lecsengésekor is érzékelhető jelenségről van szó. Ebben az esetben nagy szereppel bír a gyors kínálat oldali reakció.


 

Forrás: GKM


A tájékoztató szerint ugyanakkor az EU többi országát is érintő agrárár-sokk hazai inflációra gyakorolt hatása jóval magasabb lehet, mivel nálunk az élelmiszerek részaránya a fogyasztáson belül is magasabb az uniós átlagnál.

Emellett statisztikailag igazolható a hazai árszínvonal magasabb érzékenysége az agrárárakra, mivel az elmúlt években a magyar élelmiszerárak nagyobb változékonyságot mutattak az európai és a visegrádi országok átlagánál is.


 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Forrás: GKM 


Előrejelzések szerint az agrárár-sokk hatására a következő két-három negyedév során 10 százalékkal emelkedik majd az átlagos élelmiszer-árszint, majd ezt követően a kínálati oldal gyors alkalmazkodása miatt megáll a drágulás, egyes termékcsoportokban pedig csökkenni kezd az árszint. Így az inflációt idén 0,2-0,3, jövőre pedig 0,6-0,8 százalékponttal emelheti.

Vállalkozások

A szektor finanszírozási igénye a 2007 első negyedével záruló négy negyedévében a GDP 2,2 százalékát tette ki, ez az előző év azonos időszakához képest 1 százalékponttal alacsonyabb. Ezen szektor általában nettó finanszírozási igénnyel lép fel a nemzetgazdaságban, az államháztartás mellett, így ezt a finanszírozási igényt kell a háztartások megtakarításainak, illetve a külföldi forrásbevonásnak kiegyenlítenie.


 


A tájékoztató szerint az idei év végére már ismét emelkedésnek indulhat a szektor finanszírozási igénye, amely főként az ipari termelés emelkedésének, illetve a bővülő beruházásoknak tudható be.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?