26 °C Budapest

Nem éri meg feltörni az adómentes betéteket

Pénzcentrum
2007. március 12. 10:30

A bankok tapasztalatai szerint a tavaly nyáron, a kamatadó elkerülésére hosszú távú betéti terméket választó ügyfelek egyelőre kitartanak befektetéseik mellett - írja a Napi Gazdaság.

A pénzintézetek szerint a lemorzsolódás még várakozásaiknál is alacsonyabb. A CIB-nél például a közel 145 milliárd forintnyi éves, vagy hosszabb futamidejű betétállomány csupán 3 százaléka fogyott le eddig, az Ersténél is mindössze 4 százalék ez az arány.

Előzetesen sokan attól tartottak, hogy a karácsonyi vásárlások idején számos ügyfél feltöri majd betétjét. Ez azonban nem következett be, sőt az OTP és az UniCredit Bank is jelentős december végi állománynövekedésről számolt be.

A vélemények azonban megoszlanak abban a tekintetben, hogy a kamatadó-mentes megtakarítás mellett érdemes-e betétfedezet melletti hitelt kínálni. Az Erste esetében a jelek szerint ez bejött, s pozitív tapasztalatokról adott hírt a CIB Bank is. A K&H szerint azonban az áthidaló hitel költsége többet visz el, így összességében kevesebb lesz az elérhető hozam, mintha az ügyfél a feltört betétet újra, kamatadóval terhelten fekteti be. Komócsi Sándor, az UniCredit ügyvezető igazgatója szerint ezek az áthidaló hitelek akkor jelenthetnek reális megoldást, ha devizaalapúak, és a futamidő alatt nem gyengül jelentős mértékben a forint.

Szintén megoszlanak a banki vélemények a tekintetben, hogy a jelenlegi betéti verseny feltörésre készteti-e az ügyfeleket. A Raiffeisennél erre egyértelmű igen a válasz, azonban az Erste és az UniCredit arra figyelmeztet, hogy az akciók döntően rövid futamidejű ajánlatok, amelyek mellé ráadásul számos feltétel jár.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A jelenlegi ajánlatok nettó kamatszintje az adófizetés után is magasabb, mint az augusztusi ajánlatoké, de mint arra a CIB felhívja a figyelmet, nem árt tudni, hogy ha valaki folyton váltogat az akciók között, a keletkező tranzakciós költségek jelentősen csökkenthetik nettó hozamát.

Szabó Tamás, a KDB Bank ügyvezető igazgatója szerint a feltörés kapcsán elveszített kamat, és az egyéb költségek mellett egy ténylegesen versenyképes ajánlat 14-15 százalékos szinten indulna, ilyen azonban jelenleg nincs a piacon.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 17. 14:10
Ízlelgessük az új kifejezést: Net-Coach. A digitális médiaértés és konfliktuskezelés szakembereiről...
Bankmonitor  |  2024. június 17. 08:56
Nincs olyan nap, hogy ne jelenne meg egy újabb hír a mesterséges intelligenciával (AI) kapcsolatban....
Holdblog  |  2024. június 17. 08:26
Az Adidas-sztori első részében leírtuk, hogyan vált a vállalat egy kis német garázscégből meghatároz...
Buxelliott  |  2024. június 16. 13:54
Megérkezett az újabb ATH, majd lefordult a piac. Van fordulós jelzés (megerősítés a jövő héten érkez...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem