6 °C Budapest

Lejtmenet után, megszorítások előtt - profi befektetők tanácsai

Pénzcentrum
2006. augusztus 11. 12:00

Elérkezett a hetedik hónap a befektetéseink életében, amelyeket két bank (HVB,OTP) és egy brókercég (Concorde) ajánlatai alapján hívtunk életre, azzal a céllal, hogy segítsünk Olvasóinknak befektetési döntéseik meghozatalában. Az elmúlt hónapok tőzsdei lejtmenete után, némi megnyugvás következett a piacokon. Lássuk szakembereink, hogyan értékelik az elmúlt hónapot!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A szabályok

A szabályok roppant egyszerűek: mind a három cég összeállít három portfoliót, egy kockázatmentest, egy közepes- és egy magas kockázatút, portfoliónként hárommillió forint értékben. (Nyilvánvaló, hogy egy adott eszközbe való befektetés hajlandóságát legnagyobb mértékben a befektető kockázattűrő képessége határozza meg.) A kialakított portfoliókat havonta egyszer lehet átrendezni, így hónapról hónapra megvizsgáljuk, hogy a befektetési eszközöknek mennyi volt a hozama, mennyit kerestünk (vagy veszítettünk) az adott portfolióval és természetesen minden esetben figyelembe vesszük a tranzakciós díjakat is.

Szerkesztőségünk nem szabott korlátokat egyetlen portfolió esetében sem. Tehát mindhárom szakembergárda az általuk kezelt portfoliókba bármilyen befektetési terméket, az általuk kiválasztott súlyban beválogathat. Azt, hogy ők mit ítélnek kevésbé-, közepesen- és nagyon kockázatosnak tapasztalataikra, szakértelmükre, elemzéseikre bíztuk.

Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy sem a termékek, sem a portfoliók, sem pedig a cégek nem versenyeznek egymással (nem akartuk, és nem is lehet minden esetben összehasonlítani az egyes termékeket és portfoliókat egymással). Nem az a célunk ennek a sorozatnak az elindításával, hogy az év végén győztest hirdessünk; hanem, hogy minél több döntési alternatívát mutassunk be, megismertessünk minél több befektetési terméket és eszközt. Szeretnénk rávilágítani arra, hogy számtalan lehetőség van arra, hogy pénzünket ne csak a párnába tartsuk, hanem használjuk ki a bankok, a brókercégek és tőzsdék által nyújtott lehetőségeket itthon és külföldön egyaránt.

A Concorde tippjei

Móró Tamás, a Concorde munkatársa a kockázatos portfolióban lévő EGIS részvényeket eladta. Véleménye szerint a jó eredmények lényegében beépültek az árfolyamba. Azonban Tamás, pozitív folyamatokat és hosszú idő óta először tartósnak ígérkező növekedést láta Graphisoftnál, így ezt a papírt betette a kockázatos portfólióba. Emellett továbbra is tartja a korábbi amerikai energetikai és gyógyszeripari papírokat, és az ázsiai indexkövető ETF-eket.

A konzervatív befektetés havi hozama 0,36 százalék volt, a közepes kockázatú befektetés értéke 0,75 százalékot nőtt, míg a magas kockázatú termékekből összeállított portfolió 1,6 százalékkal növelte meg a befektetők vagyonát.

Mit mond a HVB?

A nagy negatív hullám után a tőzsdék megnyugodni látszanak és szépen emelkedte az elmúlt hetekben. Augusztusra jellemzően tapasztalható a nyári "uborkaszezon". Kiemelkedően továbbra is a fejlődő piacok teljesítenek.

Magyarországon a jegybank 50 bp kamatemelést hajtott végre a a gyenge forintnak köszönhetően és az inflációs várakozások tartása miatt. Kamatemelés után a forint erősödésnek indult és 270 Ft körül mozog.

FED a várakozásoknak megfelelően nem emelt kamatot, bár a piac erre negatívan reagált, mert nem lehet tudni, hogy a gazdasági növekedés a továbbiakban hogyan fog alakulni. Az év további részében hazánkban még elképzelhetőek újabb kamatemelések, ami hozzájárulhat a forint erősödéséhez - mondta Mozol Péter.

Az OTP befektetései

Az elmúlt hónapban - egy átmenetinek bizonyult 5% körüli korrekció után - a nemzetközi részvénypiacok lényegében az egy hónappal ezelőtti értékeik körül vannak. A hazai piacon a jó vállalati eredmények ellenére a részvények értéke néhány százalékkal csökkent.

A hazai befektetők jövőbeli befektetési lehetőségeit nagyban befolyásolja a szeptember 1-től életbe lépő adótörvény-módosítás. A portfoliókat ezek szellemében alakítottuk át: preferáltuk a befektetési alapokat és az éven belüli befektetéseknél a hosszabb futamidejű diszkontkincstárjegyeket - mondta Szűcs Gábor az OTP szakembere.Egy hónap múlva megvizsgáljuk ezen befektetések addig elért hozamát, és lehetőséget adunk a szakembereknek a portfoliók átrendezésére.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?