7 °C Budapest

Boldog öregkor - már csak álom!

Pénzcentrum
2006. július 19. 16:00

A Generali-Providencia Zrt. megbízásából a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet a Széchenyi István Szakkollégium közreműködésével felmérést készített arról, hogy a magyar, aktív korú népesség hogyan készül nyugdíjas éveire. A kutatás eredményeit bemutató eseményen Paál Zoltán, a Generali személybiztosítási területért felelős igazgatósági tagja elmondta, hogy ez a kutatás tíz évvel a magyar nyugdíjrendszer reformja után rendkívül időszerű, mivel egyre több jel utal a jelenlegi nyugdíjrendszer tarthatatlanságára. A felmérés a 18 és 60 év közötti lakosságot reprezentáló minta személyes megkérdezésével zajlott, amit mikrovállalkozói almintával egészítettek ki.

A Generali-Providencia Zrt. megbízásából a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet a Széchenyi István Szakkollégium közreműködésével felmérést készített arról, hogy a magyar, aktív korú népesség hogyan készül nyugdíjas éveire. A kutatás eredményeit bemutató eseményen Paál Zoltán, a Generali személybiztosítási területért felelős igazgatósági tagja elmondta, hogy ez a kutatás tíz évvel a magyar nyugdíjrendszer reformja után rendkívül időszerű, mivel egyre több jel utal a jelenlegi nyugdíjrendszer tarthatatlanságára. A felmérés a 18 és 60 év közötti lakosságot reprezentáló minta személyes megkérdezésével zajlott, amit mikrovállalkozói almintával egészítettek ki.

Öregkori megélhetés a gondolkodásunkban


A válaszokból kiderült, hogy a 60 évnél fiatalabb felnőtt népesség közel fele gondolkodott már el azon, hogy nyugdíjas korában miből fog megélni, de csak egyharmaduk készül valóban az öregkorára  közülük egyébként legtöbben biztosítás alapú öngondoskodási formát választottak  A teljes népesség 12 százalékát teszik ki azok, akik önkéntes magánnyugdíjpénztári tagsággal, vagy életbiztosítás megkötésével tudatosan készülnek a nyugdíjaskorra. Ennél persze jóval többen vesznek részt az öngondoskodási formákban, de nem feltétlenül a nyugdíjas éveikre gondolva.

Az életkor előrehaladtával javul az öngondoskodási arány, ám így sem éri el az 50 százalékot. "Az 50 év feletti korosztályban az átlagosnál nagyobb jövedelműek között ráadásul csaknem kétszer annyian készülnek a nyugdíjas korukra, mint az átlagnál szerényebb jövedelműek, így az aktív évekre jellemző jövedelemkülönbségek újratermelődnek, sőt akár növekedhetnek is a nyugdíjas évek alatt" - emelte ki Karácsony Gergely, a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet kutatás-vezetője.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy az aktív korú lakosság meglehetősen tájékozatlan a nyugdíjrendszerrel kapcsolatban.  44 százalékuk tudja, hogy jelenleg 62 év az érvényes nyugdíjkorhatár. Ennél jóval kevesebben tudják, hogy a munkaadók mennyi nyugdíjjárulékot fizetnek, a magánnyugdíjpénztári tagok közül pedig csak nagyjából minden nyolcadik van tisztában azzal, hogy a TB-től milyen mértékű ellátásra számíthat. A nyugdíj kiszámításának módja minden nyugdíj előtt állót nagyon komolyan érint, mégis csak 39 százalék tudja, hogy a szolgálati idejüknek melyik szakasza alapján fogják megállapítani a nyugdíjuk mértékét.
 

Öngondoskodási formák

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az aktív korú lakosság többsége nincs tisztában a különböző előtakarékossági és öngondoskodási lehetőségekkel. A lakosság közel fele hallott már az önkéntes nyugdíjpénztárakról, az egyéb pénzügyi lehetőségek spontán ismertsége azonban minimális. Az összes 18 és 60 év közötti megkérdezett 23 százaléka mondta azt, hogy tagja valamelyik önkéntes nyugdíjpénztárnak, az aktív keresők között ez az arány 34 százalék - a hivatalos statisztikai adatok ennél néhány százalékkal alacsonyabb taglétszámot mutatnak. Leginkább a közigazgatásban dolgozók, az állami vállalatok, és a nagy nemzetközi vállalatok alkalmazottai az önkéntes pénztárak tagjai, legkevésbé pedig a kisvállalkozások alkalmazottai és a vállalkozók.

"Az alacsony jövedelműek és a szürkegazdaságból jövedelmet szerzők nagyobbik része azonban nemcsak ezekből a formákból maradnak ki, de megtakarításai sincsenek" - kommentálta Paál Zoltán a kutatási eredményeket. - "Hozzávetőlegesen a 45 évnél idősebb korosztály 38 százaléka nyugdíjazása után könnyen kerülhet nehéz anyagi körülmények közé: ez az a csoport amelynek nincsen semmilyen komolyabb megtakarítása, nem vesz részt az öngondoskodás formáiban és olyan alacsony a jövedelme (28 százalék) illetve az olyan mértékben származik a szürkegazdaságból (12 százalék), hogy a nyugdíjuk valószínűleg nagyon alacsony lesz."

Az ebbe a két csoportba tartozók az átlagnál nagyobb arányban tervezik, hogy nyugdíj mellett is dolgozni fognak, ám az egészségi állapotukat rosszabbnak ítélték, mint a többiek. A részben vagy egészben a szürkegazdaságból élőknek egy kisebb - az összes 45 évnél idősebb munkavállaló 7 százalékát kitevő - csoportjára jellemző az öngondoskodás valamilyen formája. A magas öngondoskodási hajlam persze főleg a magas jövedelműekre jellemző, de a 45 évnél idősebb lakosság 17 százaléka az átlagnál kisebb jövedelme ellenére is gondoskodik a jövőjéről.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 17:50
Nem engedték be a 444 az újságíróját a Békemeneteket szervező kormányközeli álcivil szervezet, a CÖF...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm