9 °C Budapest

Ledobta a cafeteriabombát a Lidl: mit lépnek erre a többiek?

2018. február 16. 11:03

A bérfejlesztés mellett extra béren kívüli juttatásokat, például életbiztosítást is kapnak a román Lidl dolgozói - jött le a napokban a hír. Kíváncsiak voltunk, mi a helyzet itthon, hogy a béreken túl a cafeteria elemeknél is előzzük-e keleti szomszédunkat.

A Maszol.ro napokban megjelent tudósítása szerint Romániában is béreket emel a Lidl. A bérfejlesztést követően így egy pénztárosnak bruttó 3542 lej (~230 ezer forint), a raktári dolgozóknak pedig bruttó 3792 lej (~253 ezer forint) szerepel majd a havi bérszámfejtésében (furcsa, de a cikk szerint többet keresnek a raktárosok a pénztárosoknál a román Lidl-nél).

Ez persze önmagában még nem lenne érdekes, főként, hogy a lánc hazai bértáblája jóval erősebb a románnál. A cikkből viszont az is kiderült, hogy a román Lidl további juttatásokat is beígért: jár majd étkezési utalvány, illetve a meglévő magán-egészségbiztosítás mellett a jövőben életbiztosítást is kötnek a dolgozókra. Sőt, megnövelik a szabadnapok számát is.

Mivel a magyar láncok bérfejlesztési licitháborúval reagáltak a munkaerőhiányra, így kíváncsiak voltunk, a béren kívüli juttatások terén is előzi-e a Lidl a cégcsoport Romániában működő egységét. Nos, a Pénzcentrum megkeresésére a Lidl Magyarország elárulta: 2016 tavasza óta minden dolgozójuk számára biztosítanak élet- és balesetbiztosítást is. Emellett a vállalat, a Lidl Egészségprogram keretében komplex egészségügyi szolgáltatást biztosít minden munkavállalója számára, amely

országszerte magánklinikai környezetben kínál számukra prevenciós és a gyógyulást elősegítő kényelmes, gyors és ingyenes megoldásokat. Ennek keretében a munkavállalók ingyenesen jogosultak többek között járóbeteg-ellátásra, laborvizsgálatokra, diagnosztikai vizsgálatokra és ambuláns műtétekre is

- tették hozzá.

Egyre inkább felértékelődik a "company care" fogalomköre a felelős cégeknél Magyarországon, de van még hova fejlődni. Márton Katalin, a Praktiker HR-vezetője a Pénzcentrumknak adott interjújában például elárulta: "Ez is olyan terület, amit fel kell térképeznünk, újra kell gondolnunk. A jogszabály által előírt, kétévente esedékes munka-alkalmassági vizsgálatot az átlagnál komolyabban vesszük, és évente kérjük a szolgáltatót, hogy vizsgálja meg a kollégáinkat. Ugyanakkor tudjuk, hogy ebben van még potenciál. Nagyon komoly energiát fordítunk a munkabiztonságra, de hogy ebben pontosan hogyan lehet még továbbfejlődni, az még az elkövetkezendő hónapok feladata."

A fentiek mellett nem nagy meglepetés, de a magyar dolgozóknak is jár étkezési támogatás, melynek összege változó, a foglalkoztatás mértékétől függ. A példa kedvéért elárulták, az étkezési kártyára utalt összeg, egy 8 órás munkavállaló esetén meghaladja a 17 ezer forintot. Sőt, a dolgozók Erzsébet kártya keretében nyújtott támogatásra; a törvényi előírásoknál nagyobb mértékű, 100 százalékos munkába járási költségtérítésre; illetve a közel 50 partneres üzlethálózatban érvényesíthető, 5-50 százalékos kedvezményprogramra is számíthatnak. Romániával ellentétben ugyanakkor extra szabadnapok nem járnak a dolgozóknak. Megkeresésünkre leszögezték:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vállalat a szabadságokat a magyar jogszabályok alapján állapítja meg, mely 20 nap alapszabadságból és az életkor után járó pótszabadságból áll.

A hazai láncoknál elérhető béren kívüli juttatások kapcsán kerestük a nagyobb piaci szereplőket, amint reagálnak, beszámolunk róla. Körkérdésünk azért is nagyon aktuális, hiszen épp a héten cikkezet arról a sajtó, hogytöbb cég is bővíti, illetve megemeli a béren kívül adható juttatásokat. Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke szerint például általánosságban az a jellemző, hogy ahol a bérek emelkednek, ott a kafetériakeret is bővül, jellemzően a versenyszférában.

A legkapósabb támogatások kapcsán pedig az a tapasztalat, hogy egyre népszerűbb elem a nyugdíj- és egészségpénztári hozzájárulás, amely a dolgozók öngondoskodását segíti. Több cég a cafeteriakereten felül is ad ilyen jellegű juttatást. Szintén keresett a készpénzben adható évi 100 ezer forintos juttatás, vagy a rekreációs célokat is szolgáló Szép-kártya. A vállalatok idén jellemzően 200-500 ezer forintos éves kafetériakeretet nyújtanak dolgozóiknak.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem