2019. május 27. hétfő Hella
HR Centrum

Ezért kígyóznak a sorok a boltokban: ennyi pénzért ki lesz eladó?


Azért sincs elég eladó a boltban, mert másik faluban, városban is sokkal több fizetést kaphat. A legjobban a Fejér, a legrosszabbul a Nógrád megyei boltok fizetnek a dolgozóknak.. A bolti eladók bérkülönbsége a megyék között 79 ezer forint. Két kivétellel - Borsod és Szabolcs - mindenütt kisebb az eladók fizetése a megyei átlagnál. Győr-Moson-Sopronban 100 ezer forint a boltos eladók bérelmaradása a megyei átlagtól. De hát a boltban emelni nehéz, hiszen a vásárló fizeti meg a bért is.

2019-ben továbbra is hatalmas a boltos bérolló a megyék között, 79 ezer forint. A kétszámjegyű béremelést majdnem minden megye hozta 2019-ben, kivételek a megyés bérrangsor legvégén kullogó Békés és Nógrád megyék boltosai. A legjobban a Fejér megyei boltok fizetik az eladóikat 277 ezer forintos átlaggal (a havi bruttó átlagkereseteket nézve a négy főnél nagyobb boltosok körében), őket a főváros és Pest megye követi. De hát van sor vége is, Somogy, Békés és Nógrád, 200 ezer forint környékén mozogva, úgy, hogy az utolsó helyen álló Nógrádban a 200 ezer forintot sem éri el az eladók átlagfizetése.

A földrajzi térségek közötti bérkülönbségeket számos tényező befolyásolja, így a megye gazdasági ereje, a településszerkezet, az aprófalvak, kistelepülések súlya, a közlekedési viszonyok, vagy az idegenforgalom. Bár a turizmusnál is vannak különbözőségek, hiszen a Balaton északi partján Veszprém megyében sokkal nagyobbak a boltos átlagkeresetek, mint a déli part mentén Somogy megyében.

Az egyes megyékben a fizikai dolgozók bérével összevetve a boltos eladók átlagkeresetét nagyon is jellemző a bérelmaradás, hiszen csak két megyében mozognak a boltok az átlag felett, Borsodban és Szabolcsban, utóbbiban nem is kicsit, 23 ezer forint a boltos eladók bérelőnye. Győr-Moson Sopronban 100 ezer forint a boltos eladók bérhátránya a megyei átlaghoz képest, Komárom-Esztergom megyében 74 ezer forint, Hevesben és Vas megyében 47 ezer forint a lemaradás.

A bolti eladók így akár megyén belül, lakhelyükhöz közel is találnak a boltnál jobban fizető más munkahelyet, ha váltani akarnak.

Természetesen számít a nyugati határ közelsége is, hiszen a rangsorban a dunántúli megyék többsége elől áll a rangsorban, míg az alföldi és az északi megyék hátrébb sorolódtak. A fentiek tudatában érthető, hogy a boltokban gyakran cserélődnek az alkalmazottak - tehát nagy a fluktuáció. 2019-ben a bolti eladók körében is emelkedtek a bérek, de a lemaradás ugyanúgy megmaradt. 

Jól jönne 5 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 5 millió forintos hitelösszeget, és 72 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 86 426 forintos törlesztővel a K&H Bank (THM 7,97 %) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől a Budapest Bank (87 194 Ft/hó; THM 7,90%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket az CIB (87 368 Ft/hó; THM 8,17 %) ajánlata, de érdemes megnézni az Erste és az OTP Bank ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

A legtöbb magyar szülő elrontja: apróság, de a gyerek jövője múlik rajta
Vajon mi befolyásolja, hogy tudsz-e megtakarítani, vagy hónapról hónapra élsz?


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
y2ycoaching
2019. 05. 26. 22:47
Emberhátrányból versenyelőny a munkaerő megtartásban

Nagyon régen írtam már, de most muszáj. Csütörtökön részt vettem a Portfolio HR Revolution 2019...

legacykft
2019. 05. 24. 09:00
Mit tanulhatsz az EQ és a vezetés kapcsolatáról a Trónok Harca hőseitől?

Most, hogy mindenki a Trónok harca évadzárás lázában ég, érdemes egy pillantást vetni arra...

hrbonbon
2019. 05. 22. 15:22
Mit üzenhetnek a szervezetek hálózatai? - Elemzés egy közös kávézás mellett

    Az utóbbi időszakban szervezetfejlesztési üzletágunk egyik legkedveltebb szervezetdiagnosztikai...

jobangel
2019. 05. 22. 11:20
Csalódott álláskeresők: miért nem engem vettek fel?

Ha jön az elutasító válasz az álláshirdetésünkre, mindenféle indok nélkül, ez a kérdés biztos...

perfekt
2019. 05. 22. 09:17
Iparűzési adó bevallása

Az iparűzési adó alanyainak fontos határidő közeleg, hiszen 2019. május 31-ig kell bevallani...

ajovomunkahelye
2019. 05. 22. 07:21
Egy szervezet, ahol a párbeszédnek helye van

Digitális elkötelezettség mérés, átfogó cselekvési terv. Egy cég, ahol csak a felmérést közel...

laskainelli
2019. 05. 20. 20:50
5 szokás, ami gyorsan aláássa a párkapcsolatot

A tartós kapcsolatban élő ügyfeleim, Panna és Gábor arról számoltak be, hogy 16 év után teljesen...

NÉPSZERŰ
FRISS