Hivatalos: óriási leépítés jön a közigazgatásban

Hivatalos: óriási leépítés jön a közigazgatásban

2018. augusztus 14. 12:00

Az a cél, hogy a központi közigazgatásban a mostani 14 ezer fő körüli létszám csökkenjen, és ha becsülni kell, akkor 15-20 százalékos létszámcsökkentés reális január elsejével - jelentette be a mai Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője, aki beszélt többek között az új MOL székházról, és a BMW hazai gigaberuházásáról is.

Gulyás: 15-20 százalékos leépítés jön a központi közigazgatásban

A Gulyás által elmondott főbb információk:

  • Most 14 ezren dolgoznak a minisztériumokban, és azok háttérintézményeiben, a leépítés pontos számát nem tudja megmondani
  • Költségvetési-megtakarítási cél nincs a leépítés kapcsán, hanem a rendszerben lévő párhuzamosságokat akarják megszüntetni és a digitalizáció terjedése miatt feleslegessé váló munkahelyeket akarják megszüntetni, de hangsúlyozta: nem fűnyíróelv-szerűen.
  • A leépítésekkel párhuzamosan minőségi bérfejlesztést tud majd végrehajtani a kormány.
  • Az a cél, hogy a leépítés január elsejével megvalósuljon, a leépítések leghumánusabb módját keresi a kormány.

Megépülhet a 120 méteres MOL székház

A magasházak-felhőkarcolók ügyét is áttekintette tegnapi ülésén a kormány és Gulyás jelezte, hogy az illetékes építészeti törvény hatályba lépése előtt is az volt a cél, hogy Budapest a hagyományos arcképét meg tudja őrizni, így a döntés az lett, hogy felhőkarcoló és magasház építési tilalmat vezet be a kormány. 65 méterig nem esik a szabályozás alá egy épület, 65-90 méter között van egy bonyolult szabályozás, 90 méter feletti ingatlan pedig nem épülhet. Gulyás jelezte: a törvény hatályba lépése előtt informális tárgyalásokon a magyar gazdaság három zászlóshajó cégének (MOL, OTP és a Richter) ajánlották fel a magasházépítési lehetőséget, hogy a székházuk is szemléltesse a zászlóshajó jellegüket, de egyedül a MOL élt ezzel a lehetőséggel, Így tehát a miniszter jelezte. a MOL 120 méteres tornya megépülhet, de a törvény hatályba lépése után semmilyen más ingatlan nem épülhet 90 méter felett Budapesten.

Szárazság, BMW

A kormányülésen felmerült témák között Gulyás jelezte a magyar agráriumot sújtó szárazságról is, így jelezte, hogy a kormány a segítség egyik módjaként úgy döntött, hogy az öntözés során a vízkészleti járulékot nem kell megfizetni. Arra a kritikára, hogy a Debrecenben épülő BMW-gyár mintegy 440 hektárnyi értékes mezőgazdasági területet igényel, Gulyás rámutatott: az érintett földterület értéke mintegy 1 milliárd forint, míg a BMW által végrehajtandó beruházás értéke 1 milliárd euró, tehát nagyságrendi különbség van a kettő között és semmilyen mezőgazdasági tevékenység nem lenne képes az adott területen ekkora érték előállítására. Nincs konkrét információ arról, hogy összességében milyen magyar állami támogatást kap majd a BMW-gyár, de csak olyan támogatást kap majd a gyár, ami megéri majd az államnak.

Komolyan veszi a kormány az ÁSZ-jelentést

Komolyan veszi a kormány az ÁSZ által feltárt kórházi-egészségügyi intézményrendszeri pénzügyi visszásságokat, noha a különféle jelentések a 2008-2015 közötti működést vizsgálják, ráadásul olyan egységeket is vizsgáltak, amelyek nem álltak állami fenntartás alatt. Gulyás jelezte: a kormány megvizsgálja, hogy fennállnak-e még az ÁSZ által feltárt problémák, és ha igen, akkor meg kell tenni a szükséges lépéseket, de ezekről egyelőre nem mondott semmit, még vizsgálják.

(Borítókép: MTI fotó - Kovács Attila)
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16