5 °C Budapest

Hivatalos: óriási leépítés jön a közigazgatásban

2018. augusztus 14. 12:00

Az a cél, hogy a központi közigazgatásban a mostani 14 ezer fő körüli létszám csökkenjen, és ha becsülni kell, akkor 15-20 százalékos létszámcsökkentés reális január elsejével - jelentette be a mai Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője, aki beszélt többek között az új MOL székházról, és a BMW hazai gigaberuházásáról is.

Gulyás: 15-20 százalékos leépítés jön a központi közigazgatásban

A Gulyás által elmondott főbb információk:

  • Most 14 ezren dolgoznak a minisztériumokban, és azok háttérintézményeiben, a leépítés pontos számát nem tudja megmondani
  • Költségvetési-megtakarítási cél nincs a leépítés kapcsán, hanem a rendszerben lévő párhuzamosságokat akarják megszüntetni és a digitalizáció terjedése miatt feleslegessé váló munkahelyeket akarják megszüntetni, de hangsúlyozta: nem fűnyíróelv-szerűen.
  • A leépítésekkel párhuzamosan minőségi bérfejlesztést tud majd végrehajtani a kormány.
  • Az a cél, hogy a leépítés január elsejével megvalósuljon, a leépítések leghumánusabb módját keresi a kormány.

Megépülhet a 120 méteres MOL székház

A magasházak-felhőkarcolók ügyét is áttekintette tegnapi ülésén a kormány és Gulyás jelezte, hogy az illetékes építészeti törvény hatályba lépése előtt is az volt a cél, hogy Budapest a hagyományos arcképét meg tudja őrizni, így a döntés az lett, hogy felhőkarcoló és magasház építési tilalmat vezet be a kormány. 65 méterig nem esik a szabályozás alá egy épület, 65-90 méter között van egy bonyolult szabályozás, 90 méter feletti ingatlan pedig nem épülhet. Gulyás jelezte: a törvény hatályba lépése előtt informális tárgyalásokon a magyar gazdaság három zászlóshajó cégének (MOL, OTP és a Richter) ajánlották fel a magasházépítési lehetőséget, hogy a székházuk is szemléltesse a zászlóshajó jellegüket, de egyedül a MOL élt ezzel a lehetőséggel, Így tehát a miniszter jelezte. a MOL 120 méteres tornya megépülhet, de a törvény hatályba lépése után semmilyen más ingatlan nem épülhet 90 méter felett Budapesten.

Szárazság, BMW

A kormányülésen felmerült témák között Gulyás jelezte a magyar agráriumot sújtó szárazságról is, így jelezte, hogy a kormány a segítség egyik módjaként úgy döntött, hogy az öntözés során a vízkészleti járulékot nem kell megfizetni. Arra a kritikára, hogy a Debrecenben épülő BMW-gyár mintegy 440 hektárnyi értékes mezőgazdasági területet igényel, Gulyás rámutatott: az érintett földterület értéke mintegy 1 milliárd forint, míg a BMW által végrehajtandó beruházás értéke 1 milliárd euró, tehát nagyságrendi különbség van a kettő között és semmilyen mezőgazdasági tevékenység nem lenne képes az adott területen ekkora érték előállítására. Nincs konkrét információ arról, hogy összességében milyen magyar állami támogatást kap majd a BMW-gyár, de csak olyan támogatást kap majd a gyár, ami megéri majd az államnak.

Komolyan veszi a kormány az ÁSZ-jelentést

Komolyan veszi a kormány az ÁSZ által feltárt kórházi-egészségügyi intézményrendszeri pénzügyi visszásságokat, noha a különféle jelentések a 2008-2015 közötti működést vizsgálják, ráadásul olyan egységeket is vizsgáltak, amelyek nem álltak állami fenntartás alatt. Gulyás jelezte: a kormány megvizsgálja, hogy fennállnak-e még az ÁSZ által feltárt problémák, és ha igen, akkor meg kell tenni a szükséges lépéseket, de ezekről egyelőre nem mondott semmit, még vizsgálják.

(Borítókép: MTI fotó - Kovács Attila)
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
perfekt  |  2023.11.22 15:25
A digitális korban a vizuális tartalom tervezése elengedhetetlen része a marketing és a kommunikáció...
coachco  |  2023.11.22 10:59
„Ha céget vezetnék, mindig a legtehetségesebb fiatalok ötleteit hallgatnám meg, mert ők látják legjo...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm