17 °C Budapest
Hivatalos: óriási leépítés jön a közigazgatásban

Hivatalos: óriási leépítés jön a közigazgatásban

2018. augusztus 14. 12:00

Az a cél, hogy a központi közigazgatásban a mostani 14 ezer fő körüli létszám csökkenjen, és ha becsülni kell, akkor 15-20 százalékos létszámcsökkentés reális január elsejével - jelentette be a mai Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője, aki beszélt többek között az új MOL székházról, és a BMW hazai gigaberuházásáról is.

Gulyás: 15-20 százalékos leépítés jön a központi közigazgatásban

A Gulyás által elmondott főbb információk:

  • Most 14 ezren dolgoznak a minisztériumokban, és azok háttérintézményeiben, a leépítés pontos számát nem tudja megmondani
  • Költségvetési-megtakarítási cél nincs a leépítés kapcsán, hanem a rendszerben lévő párhuzamosságokat akarják megszüntetni és a digitalizáció terjedése miatt feleslegessé váló munkahelyeket akarják megszüntetni, de hangsúlyozta: nem fűnyíróelv-szerűen.
  • A leépítésekkel párhuzamosan minőségi bérfejlesztést tud majd végrehajtani a kormány.
  • Az a cél, hogy a leépítés január elsejével megvalósuljon, a leépítések leghumánusabb módját keresi a kormány.

Megépülhet a 120 méteres MOL székház

A magasházak-felhőkarcolók ügyét is áttekintette tegnapi ülésén a kormány és Gulyás jelezte, hogy az illetékes építészeti törvény hatályba lépése előtt is az volt a cél, hogy Budapest a hagyományos arcképét meg tudja őrizni, így a döntés az lett, hogy felhőkarcoló és magasház építési tilalmat vezet be a kormány. 65 méterig nem esik a szabályozás alá egy épület, 65-90 méter között van egy bonyolult szabályozás, 90 méter feletti ingatlan pedig nem épülhet. Gulyás jelezte: a törvény hatályba lépése előtt informális tárgyalásokon a magyar gazdaság három zászlóshajó cégének (MOL, OTP és a Richter) ajánlották fel a magasházépítési lehetőséget, hogy a székházuk is szemléltesse a zászlóshajó jellegüket, de egyedül a MOL élt ezzel a lehetőséggel, Így tehát a miniszter jelezte. a MOL 120 méteres tornya megépülhet, de a törvény hatályba lépése után semmilyen más ingatlan nem épülhet 90 méter felett Budapesten.

Szárazság, BMW

A kormányülésen felmerült témák között Gulyás jelezte a magyar agráriumot sújtó szárazságról is, így jelezte, hogy a kormány a segítség egyik módjaként úgy döntött, hogy az öntözés során a vízkészleti járulékot nem kell megfizetni. Arra a kritikára, hogy a Debrecenben épülő BMW-gyár mintegy 440 hektárnyi értékes mezőgazdasági területet igényel, Gulyás rámutatott: az érintett földterület értéke mintegy 1 milliárd forint, míg a BMW által végrehajtandó beruházás értéke 1 milliárd euró, tehát nagyságrendi különbség van a kettő között és semmilyen mezőgazdasági tevékenység nem lenne képes az adott területen ekkora érték előállítására. Nincs konkrét információ arról, hogy összességében milyen magyar állami támogatást kap majd a BMW-gyár, de csak olyan támogatást kap majd a gyár, ami megéri majd az államnak.

Komolyan veszi a kormány az ÁSZ-jelentést

Komolyan veszi a kormány az ÁSZ által feltárt kórházi-egészségügyi intézményrendszeri pénzügyi visszásságokat, noha a különféle jelentések a 2008-2015 közötti működést vizsgálják, ráadásul olyan egységeket is vizsgáltak, amelyek nem álltak állami fenntartás alatt. Gulyás jelezte: a kormány megvizsgálja, hogy fennállnak-e még az ÁSZ által feltárt problémák, és ha igen, akkor meg kell tenni a szükséges lépéseket, de ezekről egyelőre nem mondott semmit, még vizsgálják.

(Borítókép: MTI fotó - Kovács Attila)
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?