A második gyerek még viszi a pénzt, a harmadik már hozza

A második gyerek még viszi a pénzt, a harmadik már hozza

Pénzcentrum
2017. szeptember 18. 05:30

A gyermekvállalással a párok nem csak felelősséget és rengeteg feladatot, de nagy költségeket is vállalnak. Ez egyetlen gyermek esetén is igaz, és minden további gyermekkel nő, a harmadiknál azonban van egy kis fordulat. Utánajártunk, mennyibe kerül a harmadik gyermek.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a gyermekvállalást nem lehet, és nem is szabad gazdasági döntések alapján meghozni. A család egy pénzben mérhetetlen örök érték. Ugyanakkor a mai világban nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy bármennyire is érzelmi tényezőkről van szó, felmerülnek költségek.

Korábbi írásainkban már foglalkoztunk azzal, hogy összeszedtük, nagyjából mekkora kiadás felnevelni egy gyereket, kezdve egészen a már születés előtt felmerülő költségektől egészen az egyetem befejezéséig. Most annak járunk utána, hogy mennyibe kerül, ha harmadik gyermeket is vállal egy család.
Sok család két gyermek után már pontosan tisztában azzal, hogy mekkora meló nevelni a gyerekeket. Érzelmileg és anyagilag egyaránt. Épp ezért a harmadik babát már kevesebben vállalják. Természetesen nagyon sok szempontot kell mérlegelni, amikor arról döntenek, öttagúvá bővüljön-e a család, jelenleg viszont csak az anyagi vonzatát taglaljuk, valójában mennyibe is kerül a harmadik gyermek.

Túl sok kiadást nem jelent a harmadik gyermek érkezése, hiszen már vannak bababútorok, babaruhák, egy csomó dolgot örökölhet a nagyobb tesóktól. Babakocsira sem kell feltétlenül beruházni, ha sikerült jó állapotban megőrizni. Természetesen a pelenka, cumi, és egyéb holmik, a születés körüli kiadásokra áldozni kell.

Bevétel és kiesés

Alapvetően a magyar családpolitika úgy lett kialakítva, hogy a legtöbb kedvezményt és támogatást a nagycsaládosok (legalább háromgyerekesek) kapják. Bár egyre több a segítség az egy-, illetve kétgyermekeseknek is.

Májusban több fontos részlet is kiderült a jövő évi családpolitikai intézkedések közül. Például az, hogy ha a nő három gyermeket szül, akkor teljesen elengedik a diákhitelét, és ha van a családnak jelzáloghitele, akkor egymillió forinttal kevesebbet kell majd visszafizetniük, ha három gyermeket vállalnak.

A CSOK lehetősége is egy fontos momentum, aki nem jogosult a 10+10 milliós konstrukcióra, az is jóval több támogatáshoz jut három gyermek esetén. És ugye a CSOK hitelrészéből egymillió forint máris lejön majd.

A gyermekgondozási díj (GYED) függ a szülő korábbi keresetétől, annak 70 százalékát kaphatja meg.

Egy megkötés viszont van, ez az összeg nem lehet több havonta, mint a minimálbér kétszeresének a 70 százaléka (ebből 10 százalék nyugdíjjárulékot és szja-előleget vonnak le). Tehát maximum 160 650 forintot kaphat készhez. Ha ezt a jelenlegi átlagkeresettel számoljuk, ami nettó 200 ezer forint, ez 126 ezer forintot jelent. Tehát 74 ezer forint esik ki havonta. A csecsemőgondozási díj (CSED) és a GYED összege megegyezik, és mivel most az összegetek nézzük, így nem választjuk külön a kettőt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Létezik olyan is, hogy anyasági támogatás, ami egyszeri juttatás, és alanyi jogon adják, tehát minden gyermek után jár. Összege 2017-ben 64 125 Ft (a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 225 százaléka).

Nő a családi pótlék összege is, a korábbi 13 300 forint helyett 16 ezer forint jár minden gyermek után. Tehát havonta nem 26 600 családi pótlékot kapnak majd, hanem 48 ezer forint (21 400 forinttal többet).

Ugyan az édesanya fizetése kiesik, és csak a CSED-et, és GYED-et kapja, ugyanakkor az apa fizetését kevesebb adó terheli. Még kétgyermekesként havonta kétszer 15 ezer, vagyis összesen 30 ezer forint adókedvezményt kapott a fizetéséből (tehát ennyivel több pénzt kapott kézhez), most a három gyermek után háromszor 33 ezer forint adókedvezményre jogosult, tehát 99 ezer forinttal emelkedhet a fizetése. A különbség a kétgyermekes és a háromgyermekes lét között adókedvezmény szempontjából 69 ezer forint. Ha az apa tud ekkora adókedvezménnyel élni, és az anya fizetése a fenti példának megfelelően 200 ezer forint volt, és 74 ezer forinttal kap kevesebb összegű GYED-et, akkor valójában csak 5 ezer forint kiesésről beszélünk, ha ezt a kettőt összeadjuk. Plusz hozzájön a nagyobb családi pótlék, akkor már rögtön pluszba fordul a mérleg, hiszen 21 400 forinttal kapnak többet.

Ha ezt összegezzük, akkor a harmadik gyermek születésével a családi kassza valójában (a példaszámításunk alapján) 16 400 forinttal bővül havonta.

Ez azonban csak a GYED időszakára érvényes, a baba első két évében. A GYED extra lehetőségét sem szabad figyelmen kívül hagyni, ha az anya hamarabb szeretne visszatérni a munkába, a fizetése mellé a GYED-et is megkapja.

Anyagi szempontból mindenképp megterhelő gyermekeket nevelni, ugyanakkor a harmadik gyermek vállalása bevétel szempontjából sok esetben - ahogy a fenti példánkon is látható, nem kiesést, hanem emelkedést jelenthet. Természetesen ettől függetlenül még számos kiadással kell szembenézniük a szülőknek, de nem terheli meg akkora mértékben a családi kasszát, mint az első gyermek.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly
32. hét
Augusztus 13.
A balkezesek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?