14 °C Budapest
Megvan a bizonyíték: ennyit keres egy kezdő sofőr a BKV-nál

Megvan a bizonyíték: ennyit keres egy kezdő sofőr a BKV-nál

2017. július 4. 05:59

Autóbuszsofőr-hiány van Magyarországon, így nem meglepő, hogy még az utazóközönség soraiból is próbál járművezetőket csábítani a Budapesti Közlekedési Vállalat. A cég segít megszerezni a szükséges vizsgákat és engedélyeket, és fizetésben is jelentősen az átlag fölé ígér.

Kevés a buszsofőr Magyarországon, ezzel foglalkoztunk is már többször az elmúlt években. A BKV autóbusz-vezetőinek átlagéletkora 46 év, jelentős a kivándorlás, tavaly nyáron 111 járművezetői pozíció volt betöltetlen.

... nagy és egyre fokozódik a verseny a jól képzett munkaerőért, amely a társaságunkat is jelentős mértékben érinti

-nyilatkozta korábban a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) sajtóosztálya a Pénzcentrumnak.

Valószínűleg továbbra is tart a sofőrhiány, ugyanis az elmúlt napokban szúrta ki a Pénzcentrum, hogy a fővárosi kilences buszon megjelent egy álláshirdetés, melyben buszsofőrök jelentkezését várja a BKV.

forrás: budapesti 9-es busz

A hirdetés szerint elegendő a “C" kategóriás (tehát tehergépjárműre szóló) jogosítvány a jelentkezéshez. Ha ez megvan, akkor a BKV biztosítja, hogy a jelentkező megszerezze az autóbusz-vezetéshez szükséges kategóriájú vezetői engedélyt.

Miután a munkatárs elvégezte a szükséges tanfolyamokat és a vizsgákat is sikeresen letette, a cég legalább 200 ezer forint körüli nettó fizetést ad a kezdő buszsofőröknek.

Ezen kívül az álláshirdetés a következőket ígéri:

  • fizetett munkaviszonyt már a képzés időtartamára,
  • a tanfolyam utánra 1300 forintos alap óradíjat és cafeteriát,
  • ingyenes utazást a BKV járatain két hozzátartozónak, valamint
  • vidéki munkavállalók részére munkásszállást.

Ahhoz, hogy részleteiben is tájékozódni tudjunk az állásról, megkerestük a BKV Társasági Kapcsolatok Irodáját, akik elküldték részünkre az autóbusz-vezetők munkaköri leírását. Eszerint a munkakör betöltéséhez elengedhetetlen:

  • alapfokú végzettség,
  • “D" kategóriás vezetői engedély (ezt ugye segítenek megszerezni),
  • GKI vizsga (ezt szintén),
  • PÁV II vizsga (ezt is), továbbá
  • a BKV-n belül kell megszerezni egy minősítő vizsgát jármű típusismeretből.

Nyelvvizsgát, gyakorlati vagy vezetői tapasztalatot nem igényel a pozíció, így pályakezdők is jelentkezhetnek buszsofőrnek.

A munkaköri leírás tartalmazza továbbá a munkavállaló kötelességeit és jogait is. Ezek között nincs semmilyen meglepő, alapvetően ahhoz kapcsolódnak a feladatok, hogy megfelelően tudja üzemeltetni a buszt és biztonságosan tudja szállítani az utasokat. Aki használ tömegközlekedést Budapesten, annak nem meglepő, hogy a munkavállalói feladatok között fellelhető

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

az első ajtós felszállási rend technológiájában előírt feladatok elvégzése, valamint a vonatkozó vezérigazgatói utasításnak megfelelően a jegyértékesítési feladatok ellátása.

A fizetesek.hu oldal adatai szerint

2016-ban a bruttó átlagfizetés alapfokú végzettséggel rendelkezők számára 149 500 forint volt, mely 99 400 forint nettó fizetésnek felel meg. Ezzel összehasonlítva, a sofőröknek ígért legalább 200 ezer forintos nettó bér jelentősen jobbnak tűnik.

Továbberősíti a gyanút, hogy kritikus a sofőrhiány a BKV-nál, hogy a Vasárnapi Hírek néhány napja azt közölte: a hármas metró felújításának kezdetéig száz, 2018-ban pedig 250 buszsofőrt kéne felvenni a céghez. Egy új vezérigazgatói utasítás alapján bruttó 100 ezer forint ajánlási díjat fizet a cég minden olyan dolgozónak, aki sikerrel avanzsál be buszvezetőt a vállalathoz.

Amennyiben valaki nem sofőrt, hanem gyakornokot hoz, annak bruttó 80, míg tanuló esetén 40 ezer forint üti a markát.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07