2 °C Budapest
Izzadsz a munkahelyeden? Lehet, épp lábbal tiporják a jogaidat

Izzadsz a munkahelyeden? Lehet, épp lábbal tiporják a jogaidat

Pénzcentrum
2017. június 23. 13:00

Hőségriasztást rendelt el csütörtöktől az országos tiszti főorvos. A munkaadóknak ilyenkor eleget kell tenniük speciális kötelezettségeiknek, s biztosítaniuk kell hideg védőitalt a rendkívüli hőhatásnak kitett foglalkoztatottak számára.

Négy napig tartó másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján. Csütörtök hajnaltól vasárnap éjfélig - június 22. és 26. között - tartós kánikulára számíthatunk, s legalább három napon át 27 fok felett alakul a napi középhőmérséklet - olvasható a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) közleményében.

A meteorológiai szolgálat szerint a hőség a későbbiekben csak fokozódik: a hét végén 27,3 fokos átlaghőmérséklet várható az ország déli részén, s a 34-35 fokos napi maximumok után a jövő héten tovább fokozódik a kánikula. Jövő hétfőn egyes helyeken 36-37 fokos napi maximum is előfordulhat.

A munkavédelmi törvény, illetve annak végrehajtási rendelete szerint a munkáltató felelős az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek megvalósításáért. A MASZSZ ezért felhívja a figyelmet arra, hogy mindenütt tegyék meg a szükséges intézkedéseket.

A munkavédelmi jogszabályok előírják, hogy "pihenőhelyeken, a különféle szolgálati feladatokat ellátó személyzet helyiségeiben, az egészségügyi létesítményekben, az étkezdékben és az elsősegélyhelyeken biztosítani kell az ilyen helyiségek rendeltetésének megfelelő hőmérsékletet". Emellett nagy melegben a munkavállalók részére legfeljebb félóránként hideg védőitalt kell biztosítani.

Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés érdekében a munkáltató köteles figyelembe venni az emberi tényezőt a "munkahely kialakításánál, a munkaeszközök és munkafolyamat megválasztásánál". Így kánikulában elvileg akár az is elképzelhető, hogy - rendkívüli esetektől eltekintve - senkit nem köteleznek a déli órákban közvetlen napfénynek kitett helyen a munkavégzésre.

A hatályos jogszabályok arról konkrétan nem rendelkeznek, hogy hőségriadó esetén milyen könnyítéseket vezetnek be a munkáltatók, ez tehát a munkaadók jóindulatán múlik. A munkavédelmi szabályok szerint, amikor a korrigált effektív léghőmérséklet meghaladja a 24 °C-ot - ezt a léghőmérsékletre, a levevő páratartalmára, illetve a légmozgásra is figyelemmel számítják ki - jár a védőital és az óránként legalább öt perc munkaszünet.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.12.08 10:23
A 2022. november 16-án tartott Kormányinfón bejelentésre került, hogy a kormány turisztikai akcióter...
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?