6 °C Budapest
Izzadsz a munkahelyeden? Lehet, épp lábbal tiporják a jogaidat

Izzadsz a munkahelyeden? Lehet, épp lábbal tiporják a jogaidat

Pénzcentrum
2017. június 23. 13:00

Hőségriasztást rendelt el csütörtöktől az országos tiszti főorvos. A munkaadóknak ilyenkor eleget kell tenniük speciális kötelezettségeiknek, s biztosítaniuk kell hideg védőitalt a rendkívüli hőhatásnak kitett foglalkoztatottak számára.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Négy napig tartó másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján. Csütörtök hajnaltól vasárnap éjfélig - június 22. és 26. között - tartós kánikulára számíthatunk, s legalább három napon át 27 fok felett alakul a napi középhőmérséklet - olvasható a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) közleményében.

A meteorológiai szolgálat szerint a hőség a későbbiekben csak fokozódik: a hét végén 27,3 fokos átlaghőmérséklet várható az ország déli részén, s a 34-35 fokos napi maximumok után a jövő héten tovább fokozódik a kánikula. Jövő hétfőn egyes helyeken 36-37 fokos napi maximum is előfordulhat.

A munkavédelmi törvény, illetve annak végrehajtási rendelete szerint a munkáltató felelős az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek megvalósításáért. A MASZSZ ezért felhívja a figyelmet arra, hogy mindenütt tegyék meg a szükséges intézkedéseket.

A munkavédelmi jogszabályok előírják, hogy "pihenőhelyeken, a különféle szolgálati feladatokat ellátó személyzet helyiségeiben, az egészségügyi létesítményekben, az étkezdékben és az elsősegélyhelyeken biztosítani kell az ilyen helyiségek rendeltetésének megfelelő hőmérsékletet". Emellett nagy melegben a munkavállalók részére legfeljebb félóránként hideg védőitalt kell biztosítani.

Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés érdekében a munkáltató köteles figyelembe venni az emberi tényezőt a "munkahely kialakításánál, a munkaeszközök és munkafolyamat megválasztásánál". Így kánikulában elvileg akár az is elképzelhető, hogy - rendkívüli esetektől eltekintve - senkit nem köteleznek a déli órákban közvetlen napfénynek kitett helyen a munkavégzésre.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A hatályos jogszabályok arról konkrétan nem rendelkeznek, hogy hőségriadó esetén milyen könnyítéseket vezetnek be a munkáltatók, ez tehát a munkaadók jóindulatán múlik. A munkavédelmi szabályok szerint, amikor a korrigált effektív léghőmérséklet meghaladja a 24 °C-ot - ezt a léghőmérsékletre, a levevő páratartalmára, illetve a légmozgásra is figyelemmel számítják ki - jár a védőital és az óránként legalább öt perc munkaszünet.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.19 09:08
  A tartós kapcsolatban élők számtalan problémát fel tudnak sorolni, hogy mi miatt szenvednek a tár...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06