Lejár a panellakások szavatossága: hova költöznek majd az ott lakók?

Lejár a panellakások szavatossága: hova költöznek majd az ott lakók?

2017. június 2. 12:03

A gyermekvállalást ösztönző programra és turisztikai célokra is csoportosítanak át forrásokat a jövő évi költségvetési törvényjavaslatban - hangzott el a tegnap délutáni Kormányinfón.

A költségvetés tárgyalása zajlik a parlamentben, amelyhez kapcsolódóan néhány módosító javaslat került beadásra. A következő 10 napban fogadják el a 2018-as büdzsét.

A kiadási oldalon 98 milliárdot csoportosít át a családok támogatására a jövő évi büdzsében a kormány - mondta Lázár János, s Miniszterelnökséget vezető miniszter.

  • 3 milliárd forint a családok éve támogatási programra megy
  • nyitott kassza mellett 10 milliárdos keretet irányoztak elő azoknak a jelzáloghiteles családoknak, akiknél megszületik a harmadik, illetve negyedik, ötödik gyerek
  • a diákhitelesek esetében nyitott kassza mellett 1 milliárd forintot irányoztak elő
  • a külföldön élő magyar állampolgár babakötvényeire 600 millió forintot szánnak
  • bölcsődefejlesztésre 3,5 milliárd pluszforrást biztosítanak

A paksi beruházáson kívül a környékbeli infrastruktúra fejlesztésére 20 milliárd forintot, turisztikai célokra pedig 16,4 milliárd forintot csoportosítanak át a költségvetési előterjesztésben.

A bevételi oldalon 100 milliárddal több adóbevételre számít a kormány az eredetinél, ez a többlet a fogyasztási adókból jön be várhatóan.

A panelekkel és a Kádár-kockákkal kezdeni kell valamit

800 ezer panellakás van Magyarországon, ezeknek egy részét sikerült valamilyen szinten felújítani az elmúlt években, azonban nagyobb részüket nem korszerűsítették. Ezeknek az épületeknek az életciklusa 30-40 év, ami lejáróban van. Az egyik probléma a panellakásokkal van, a másik az ún. Kádár-kockákkal, amikből szintén sok van az országban. A Kádár-kockák újjáépítésére, rehabilitációjára kormányprogram kell Lázár szerint. A panelben élők életminőségének javítására támogatást kell kitalálni.

KATTINTS! Íme, Orbán és Lázár panelmenyországa: terveken a luxustelep

A miniszter kifejtette: van lehetőség a panellakások felújítására, azonban az sosem lesz tökéletes.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Támogatást kell biztosítani a panelből való kiköltözésre.

Lázár a terveikkel kapcsolatban elmondta, hogy a Miniszterelnökségről munkatársakat küldött ki Németországba, akik beszéltek építészekkel, mérnökökkel, ugyanis ott már volt ilyen kormányprogram a panelek visszabontására. Három éve dolgoznak ezen a Miniszterelnökségen.

A miniszter szerint 3-5 emeletes panel az, amelyet úgy lehet korszerűsíteni, felújítani, hogy abból megérje ne kiköltözni.

Lázár elmondta: csak akkor lehet egy ilyen programba belekezdeni, ha a lakóközösséggel közösen vágnak bele bármibe is. Óvatosan, és fokozatosan kell a probléma megoldásába belekezdeni.

A visszabontással kapcsolatban elmondta: akiknek visszabontják a lakását, azoknak egy részét kertvárosi területekre költöztetnék támogatással, az ottmaradók lakásait pedig felújítanák.

A tervek szerint egy 60 lakásos kísérleti projekt indulna Hódmezővásárhelyen, azonban itt is csak a lakóközösség beleegyezésével lehet belekezdeni.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?