14 °C Budapest
Fontos határidő közeledik: alig két napod maradt, hogy írj a NAV-nak

Fontos határidő közeledik: alig két napod maradt, hogy írj a NAV-nak

2017. március 14. 05:30

Körülbelül 4,5 millió ember mindennapijait bolygatja meg az adóbevallás körüli teendők a NAV becslése szerint. Sokaknak fejtörést okoz, hogy mit, meddig kell leadni, és az is előfordul, hogy már túl későn kapcsolnak. Utánajártunk, mik a lehetőségeid, ha kifutottál a határidőből, és hogy menthető a helyzet.

Újabb fontos határidő közeleg a személyi jövedelemadó-bevallás szempontjából: március 16-ig (mivel 15. munkaszüneti nap) éjfélig lehet kérni a NAV-ot, hogy postázza ki az adóbevallás tervezetét. Ez azoknak ajánlott, akik nem rendelkeznek ügyfélkapuval, és postai úton, papíralapon szeretnék megkapni azt a bevallás tervezetet, amit idén minden magánszemélynek elkészít a NAV. Erre nem kellett kérni a hatóságot, mindenkinek elkészíti. A bevallás tervezetét március 16-tól meg lehet nézni elektronikus formában az ügyfélkapun. Aki postai úton kérte, annak május 2-ig kézbesítik.

A postázási kérést nagyon rugalmasan kezeli a hatóság, több módon és formában is lehet kérelmezni:

  • a "Kérelem az adóbevallási tervezet papír alapon történő átvételéhez" elnevezésű formanyomtatványon
  • levélben kötetlen formában (megadva adóazonosító jelét és születési dátumát)
  • a NAV ügyfélszolgálatán személyesen vagy
  • a NAV telefonos tájékoztató rendszerén keresztül
  • SMS-ben a 06-70/717-7878 telefonszámon (meg kell adnia adóazonosító jelét és születési dátumát a következők szerint: SZJA szóköz adóazonosítójel szóköz ééééhhnn)
  • a NAV honlapjáról elérhető űrlapon (www.nav.gov.hu/eszja/eszja)

Tehát nem kell bemenni a NAV ügyfélszolgálatára, nem kell sorba állni nyomtatványokért. A NAV elkészíti a bevallás tervezetet, és azt az adózóknak "csak" ellenőrizni kell.

Ezt teheted, ha későn kapcsoltál

Ha postai úton szeretted volna megkapni a bevallásod tervezetét, de kicsúszol a március 16. éjféli határidőből, akkor sincs veszve minden. Ebben az esetben két lehetőséged van, az egyik, hogy nyitsz online egy ügyfélkaput, amihez ha segítségre van szükséged, a kormányablakokban néhány perc alatt megcsinálják az ügyintézők. Ügyfélkapun keresztül, függetlenül attól, hogy mikor nyitod, még május 19-én is meg tudod nézni a tervezetet (május 22. a bevallás leadási határideje!). Azért egyszerűbb elektronikusan intézni a bevallást, mert bele lehet írni és javítani a tervezetbe, ahol arra szükség van.

A másik lehetőség az, hogy bemész a NAV ügyfélszolgálatára, ahol kérheted a bevallásod tervezetét, és ott, helyben kinyomtatják neked, hazaviheted, áttanulmányozhatod. Ha viszont bármit javítani kell benne, akkor szükséged lesz a nyomtatványra.

A bevallási tervezetbe nem írhatnak bele azok az adózók, akik papír alapon kérték azt. Csak elektronikusan van lehetőség arra, hogy beleírjanak. Akiknek nincs ügyfélkapujuk, saját maguknak kell kitölteniük a bevallásukat, ha valamit módosítani kell a tervezetben, amit a NAV küldött. Ebben az esetben is hasznos, hogy ott van az elkészült tervezet, mert jó sorvezető lehet: a javításra szoruló részen kívül mindent át lehet másolni a nyomtatványra a tervezetről"

- mondta a Pénzcentrumnak Kis Péter András, a NAV adószakmai sajtószóvivője.

Mi lehet a hiba? Mit kell ellenőrizni?

A NAV azokból az információkból és adatokból dolgozik a tervezet elkészítése során, amelyeket a munkáltató jelent felé. A cégek bérszámfejtésébe is csúszhat hiba, például átsiklanak (pl. friss házasoknak, vagy családosoknak járó) adókedvezmény-lehetőségeken.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Azért van szükség arra, hogy mindenkihez eljusson a tervezet, hogy ellenőrizni tudja, valóban minden (kedvezmények és plusz bevételek is) szerepelnek a nyilatkozatban. Attól, hogy a NAV készíti a tervezetet, az továbbra is az adózó kötelessége és felelőssége, hogy a benne szerepelt adatok és összegek helyesek legyenek.

Szólni fog a NAV

Ha valaki egyáltalán nem foglalkozik az adóbevallásával, se postai úton nem kéri, sem ügyfélkapuval nem rendelkezik, és egyáltalán semmilyen formában nem ellenőrzi a tervezetet és juttatja vissza az Adóhatóságnak, annak május 22-én a tervezet automatikusan adóbevallássá minősül át. De csak abban az esetben, ha a tervezete alapján nincs adóhátraléka, és nem jár neki vissza pénz (nem fizetett több adóelőleget), tehát teljesen nullás az egyenlege.

Akinek nem nullás az egyenlege, tehát hátraléka van, vagy több visszajár neki pénz, annak mindenképp eljuttatjuk a tervezetet postai úton, akkor is, ha nem igényelte. Ezt az adózónak ellenőriznie kell, jóváhagynia, és határidőre visszaküldeni az Adóhatóságnak"

- mondta a szóvivő. De kizárólag azoknak küldik ki postán a tervezetet, akiknek nem nullás az egyenlegük. Más esetben, aki nem kérte, annak nem küldik.

Nem érdemes félvállról venni sem az adóbevallást, mivel a május 22-i határidő fix, nem lehet kifogás az, hogy az utolsó pillanatban vetted csak észre a hibát, és még szaladgálsz a munkáltatódhoz a szükséges adatokért.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.17 17:06
„...Példás rend, vagy jó kedély? Példás rend vagy az öröm? Van a kötelesség érzése. De mi az első kö...
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?