Akadálymentesítési program indul a közszolgáltatásban

MTI
2013. február 8. 18:42

Akadálymentesítési programot indít a közszolgáltatásban a kormány. A cél az, hogy a kormányablakok és a kormányhivatalokhoz tartozó szakigazgatási szervezetek ügyfélszolgáltatásai könnyen elérhetők legyenek a fogyatékkal élők, illetve az idős emberek és a kismamák számára - jelentette be Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter és Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális államtitkára pénteken Budapesten sajtótájékoztatón, melyet jeltolmács is segített.

Navracsics Tiborismertetése szerint az Új Széchenyi Terv keretében elindított mintegy 5,2 milliárd forint költségvetésű uniós tárcaközi esélyegyenlőségi projektre folyamatosan pályázhatnak - a főváros és Pest megye kivételével - az intézmények.

Első körben május végéig a kormányablakok, míg a második körben augusztus végéig a kormányhivatalokhoz tartozó szervezetek, például a rehabilitációs szakigazgatási szervek, munkaügyi központok, nyugdíjbiztosítási igazgatóságok, szociális és gyámhivatalok pályázhatnak.

A miniszter azt hangoztatta, a közigazgatási reformmal a kormány célja az volt, hogy az ügyintézést könnyebbé és könnyebben elérhetővé tegyék a polgárok számára. Jelezte: az év végére már 300 kormányablak biztosítja majd az állam szolgáltatásait országszerte. Arra is kitért, a kormányzat megállapodott a MÁV-val abban, hogy - ha az uniós források lehetővé teszik - a nagyobb pályaudvarokon is kialakítanak majd kormányablakokat.

Navracsics Tibor azt hangoztatta, az akadálymentesítés megteremtése nem érdem, az az állam kötelessége az érintett polgárai felé. A miniszter szerint optimális esetben az év vége felé, míg reális esetben a jövő év elején már akadálymentesített kormányablakok és szakigazgatási szervek várják az ügyfeleket.

Soltész Miklós arról beszélt, az esélyegyenlőségi pályázat kiírását felmérés előzte meg azért, hogy az akadálymentesítés valóban a leglátogatottabb intézményekben valósuljon meg, és azokon a helyeken, ahol valóban szükség lesz rá.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az államtitkár azt mondta, a fizikai akadálymentesítésen túl különböző - például műszaki, informatikai - megoldásokat keresnek arra, hogy a fogyatékosságal élő emberek ügyintézése könnyebbé váljon. Példaként említette, hogy a hallássérültek számára az ügyintézés során egy olyan teret alakítanak ki, ahol az emberi hang felerősödve hallható. Soltész Miklós közölte, azt kérik, hogy az egyes pályázatokba lehetőleg vonják be a fogyatékos emberek helyi szervezeteit is.

Bejelentette továbbá, hogy a 2014 és 2020 közötti európai uniós pénzügyi támogatási időszakban újabb összegeket kívánnak elkülöníteni hasonló akadálymentesítési célokra.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 30. csütörtök
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 29. 21:07
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem