6 °C Budapest

Akadálymentesítési program indul a közszolgáltatásban

MTI
2013. február 8. 18:42

Akadálymentesítési programot indít a közszolgáltatásban a kormány. A cél az, hogy a kormányablakok és a kormányhivatalokhoz tartozó szakigazgatási szervezetek ügyfélszolgáltatásai könnyen elérhetők legyenek a fogyatékkal élők, illetve az idős emberek és a kismamák számára - jelentette be Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter és Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális államtitkára pénteken Budapesten sajtótájékoztatón, melyet jeltolmács is segített.

Navracsics Tiborismertetése szerint az Új Széchenyi Terv keretében elindított mintegy 5,2 milliárd forint költségvetésű uniós tárcaközi esélyegyenlőségi projektre folyamatosan pályázhatnak - a főváros és Pest megye kivételével - az intézmények.

Első körben május végéig a kormányablakok, míg a második körben augusztus végéig a kormányhivatalokhoz tartozó szervezetek, például a rehabilitációs szakigazgatási szervek, munkaügyi központok, nyugdíjbiztosítási igazgatóságok, szociális és gyámhivatalok pályázhatnak.

A miniszter azt hangoztatta, a közigazgatási reformmal a kormány célja az volt, hogy az ügyintézést könnyebbé és könnyebben elérhetővé tegyék a polgárok számára. Jelezte: az év végére már 300 kormányablak biztosítja majd az állam szolgáltatásait országszerte. Arra is kitért, a kormányzat megállapodott a MÁV-val abban, hogy - ha az uniós források lehetővé teszik - a nagyobb pályaudvarokon is kialakítanak majd kormányablakokat.

Navracsics Tibor azt hangoztatta, az akadálymentesítés megteremtése nem érdem, az az állam kötelessége az érintett polgárai felé. A miniszter szerint optimális esetben az év vége felé, míg reális esetben a jövő év elején már akadálymentesített kormányablakok és szakigazgatási szervek várják az ügyfeleket.

Soltész Miklós arról beszélt, az esélyegyenlőségi pályázat kiírását felmérés előzte meg azért, hogy az akadálymentesítés valóban a leglátogatottabb intézményekben valósuljon meg, és azokon a helyeken, ahol valóban szükség lesz rá.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az államtitkár azt mondta, a fizikai akadálymentesítésen túl különböző - például műszaki, informatikai - megoldásokat keresnek arra, hogy a fogyatékosságal élő emberek ügyintézése könnyebbé váljon. Példaként említette, hogy a hallássérültek számára az ügyintézés során egy olyan teret alakítanak ki, ahol az emberi hang felerősödve hallható. Soltész Miklós közölte, azt kérik, hogy az egyes pályázatokba lehetőleg vonják be a fogyatékos emberek helyi szervezeteit is.

Bejelentette továbbá, hogy a 2014 és 2020 közötti európai uniós pénzügyi támogatási időszakban újabb összegeket kívánnak elkülöníteni hasonló akadálymentesítési célokra.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.04.12 08:32
A Kormány a T/15395. számú törvényjavaslat benyújtásával a 25 év alatti fiatalok munkaerőpiaci részv...
hrdoktor  |  2021.04.12 06:28
Más függőséggel, az alkoholizmussal vagy a szerencsejáték-függőséggel ellenétben a munkamániát nagyo...
coachco  |  2021.04.09 20:02
Sokkal korábban ébredek, mint kellene. Kellene? Egy ideje jóformán bármeddig alhatnék, alig van regg...
legacykft  |  2021.04.09 18:00
Bő egy év pandémiás időszak után belátható közelségbe került a “nyitás”, a régi életünkhöz való viss...
kovacstunde  |  2021.04.05 09:06
  Az emberek többsége nem szereti, ha ellenőrizve vannak, mert azt személyes szabadságuk korlátozás...
NAPTÁR
Tovább
2021. április 13. kedd
Ida
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 13. 11:55