19 °C Budapest

Akadálymentesítési program indul a közszolgáltatásban

MTI
2013. február 8. 18:42

Akadálymentesítési programot indít a közszolgáltatásban a kormány. A cél az, hogy a kormányablakok és a kormányhivatalokhoz tartozó szakigazgatási szervezetek ügyfélszolgáltatásai könnyen elérhetők legyenek a fogyatékkal élők, illetve az idős emberek és a kismamák számára - jelentette be Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter és Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális államtitkára pénteken Budapesten sajtótájékoztatón, melyet jeltolmács is segített.

Navracsics Tiborismertetése szerint az Új Széchenyi Terv keretében elindított mintegy 5,2 milliárd forint költségvetésű uniós tárcaközi esélyegyenlőségi projektre folyamatosan pályázhatnak - a főváros és Pest megye kivételével - az intézmények.

Első körben május végéig a kormányablakok, míg a második körben augusztus végéig a kormányhivatalokhoz tartozó szervezetek, például a rehabilitációs szakigazgatási szervek, munkaügyi központok, nyugdíjbiztosítási igazgatóságok, szociális és gyámhivatalok pályázhatnak.

A miniszter azt hangoztatta, a közigazgatási reformmal a kormány célja az volt, hogy az ügyintézést könnyebbé és könnyebben elérhetővé tegyék a polgárok számára. Jelezte: az év végére már 300 kormányablak biztosítja majd az állam szolgáltatásait országszerte. Arra is kitért, a kormányzat megállapodott a MÁV-val abban, hogy - ha az uniós források lehetővé teszik - a nagyobb pályaudvarokon is kialakítanak majd kormányablakokat.

Navracsics Tibor azt hangoztatta, az akadálymentesítés megteremtése nem érdem, az az állam kötelessége az érintett polgárai felé. A miniszter szerint optimális esetben az év vége felé, míg reális esetben a jövő év elején már akadálymentesített kormányablakok és szakigazgatási szervek várják az ügyfeleket.

Soltész Miklós arról beszélt, az esélyegyenlőségi pályázat kiírását felmérés előzte meg azért, hogy az akadálymentesítés valóban a leglátogatottabb intézményekben valósuljon meg, és azokon a helyeken, ahol valóban szükség lesz rá.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az államtitkár azt mondta, a fizikai akadálymentesítésen túl különböző - például műszaki, informatikai - megoldásokat keresnek arra, hogy a fogyatékosságal élő emberek ügyintézése könnyebbé váljon. Példaként említette, hogy a hallássérültek számára az ügyintézés során egy olyan teret alakítanak ki, ahol az emberi hang felerősödve hallható. Soltész Miklós közölte, azt kérik, hogy az egyes pályázatokba lehetőleg vonják be a fogyatékos emberek helyi szervezeteit is.

Bejelentette továbbá, hogy a 2014 és 2020 közötti európai uniós pénzügyi támogatási időszakban újabb összegeket kívánnak elkülöníteni hasonló akadálymentesítési célokra.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?