A nyugdíjak 2010-es folyósítási rendje: júliustól fontos változások!

Pénzcentrum2010. február 8. 10:32

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság közzétette a nyugdíjak 2010-es folyósításáról szóló tájékoztatóját. Az év első hat hónapjában a 2009-es utalási rendnek megfelelően a hónap 12. napjáig utalnak, júliustól viszont csak az adott naptári hónap 15-én kerül a nyugdíjas számlájára az őt megillető ellátás.

Hogyan és mikor vehetik fel / kaphatják kézhez a nyugdíjasok az őket megillető ellátást?

Ha a nyugdíjat postai úton kézbesítik, akkor a nyugdíjas az ún. postai kifizetési naptárban - amelyet a Magyar Posta Zrt. juttat el a tárgyévet megelőzően az érintettnek - meghatározott napon jut hozzá az ellátásához (viszi ki a postás).

Ha a nyugdíjas pénzintézetnél vezetett számlára kérte az ellátást, akkor:

- 2010. július hónaptól pedig a 168/1997. (X. 6.) Korm. rendelet 74/A. §-ának b) pontja alapján az adott naptári hónap 15-én kerül a nyugdíjas számlájára az őt megillető ellátás. A második félévi banki jóváírások időpontjait a hivatkozott jogszabály hatályba lépését követően közöljük.

A folyósító szerv törzsszám, mint azonosító szám alatt folyósítja az ellátásokat.

A nyugellátás kifizetése havonta a tárgyhónapra történik, legkorábban attól a naptól kezdve, amelytől azt határozattal megállapították a jogosultság megszűnésének (megszüntetésének) napjáig, de legfeljebb a jogosult elhalálozásának a napját magában foglaló naptári hónap utolsó napjáig.

A megállapított nyugellátást milyen módon folyósítják?

A saját jogú és hozzátartozói nyugellátást, továbbá a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek hatáskörébe utalt nem társadalombiztosítási ellátást a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság (1139 Budapest, Váci út 73.) az ellátást megállapító határozat vele való közlését követő 10 munkanapon belül:

- pénzforgalmi számláról történő készpénzkifizetés kézbesítése útján (postai kézbesítés) vagy a jogosult által megjelölt belföldi pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett fizetési számlájára,

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- a valamely EGT-állam területén élők részére történő folyósítás esetén a jogosult által megjelölt, valamely EGT-államban lévő pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett fizetési számlára,

- a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény szerinti - ideiglenes hatállyal elhelyezett, átmeneti vagy tartós nevelésbe vett - gyermek árvaellátását a gyám, eseti gondnok által megjelölt gyámhatósági fenntartásos betétre vagy fizetési számlára történő utalással teljesíti.

A nyugdíj folyósításának megkezdésekor mit kell kézhez kapnia a nyugdíjasnak?

- a folyósított ellátás törzsszámáról szóló igazolást (nyugdíjas igazolást),

- utazási utalványt,

- a folyósítás megindításáig már esedékessé vált és az egy összegben kiutalt ellátásról, az esetleges levonásokról szóló elszámolást,

- a bejelentési kötelezettségről, illetve "fontosabb tudnivalókról" szóló tájékoztatót.

Címkék:
nyugdij,