8 °C Budapest

Nincs kedved az adóbevalláshoz? Csináltasd meg a főnököddel! (infók a vagyonadóról)

Pénzcentrum
2010. január 20. 05:20

Már csak alig több mint egy hétig kérhetik a munkavállalók a foglalkoztatójuktól a munkáltatói adómegállapítást. Az adózók számára könnyebbséget jelentő eljárást nem minden magánszemély veheti igénybe, valamint az sem biztos, hogy minden munkaadó örömmel magára vállalja az alkalmazottak adóbevallásainak elkészítését.

Nagy könnyebbséget és némi könyvelői díj megspórolását jelenthet az adózásban egyébként járatlan polgárnak, hogyha nem kell foglalkoznia az önállóan benyújtandó adóbevallásával, hanem erre csupán elég megkérnie a munkáltatóját, aki tájékoztatja az adóhivatalt és elszámol a munkavállalója jövedelme után fizetendő adóval. 2010-ben is van lehetőség munkáltatói adómegállapításra, azonban nem minden munkavállaló élhet vele, és a munkáltatók is megtagadhatják ezt a szolgáltatást a dolgozóiktól.

Ki kérheti a munkáltatói adómegállapítást?

A 2009-es adóévre főszabályként abban az esetben jogosult az adózó munkáltatói adómegállapítás kérésére, hogyha jövedelmét 2009-ben folyamatosan egy munkáltatótól szerezte. Ha nem így történt, akkor a munkaviszonya megszűnésekor az előző munkáltatójával ki kellett töltetnie az APEH Adatlap 2009 című formanyomtatványát, és azt át kellett adnia az elszámolást végző munkáltatójának. Költségvetési szervek munkavállalói számára további kikötés, hogy az adózó a bevételeit folyamatosan egy illetményszámfejtő helyhez tartozó kifizetőtől szerezze az adóévben.

További fontos követelmény még a fentieken kívül, hogy az adózó a munkáltatójától szerzett bevételén (beleértve a munkáltató által fizetett önkéntes kölcsönös biztosító pénztári befizetést is) kívül csak adóköteles társadalombiztosítási ellátásból, családtámogatási ellátásból, önkéntes tartalékos katonai szolgálat teljesítéséből, a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény alapján folyósított ellátásból illetve belföldről származó nyugdíjból szerezhetett jövedelmet 2009-ben.

A fenti helyekről származó bevételekről a munkavállalónak igazolást kell beszerezniük a folyósító(k)tól, és az igazolásokat legkésőbb 2010. március 20-ig át kell adniuk az elszámolást vállaló munkáltatójuknak.

A munkavállaló a09NY29-es számú APEH nyomtatványon kérheti a munkáltatójától a munkáltatói adómegállapítást, legkésőbb január 30-ig.

A munkáltató nem köteles elfogadni a munkavállaló kérelmező nyilatkozatát, és nem köteles elvégezni az adómegállapítást. Amennyiben a munkaadó nem vállalja az adómegállapítást, akkor tájékoztatnia kell a munkavállalóját, hogy lehetősége van az APEH-tól egyszerűsített adóbevallás kérésére, melynek határideje 2010. február 15-e.

Technikailag a legtöbb munkáltatói adómegállapítást vállaló cégnél - többek közt az APEH-nél is - úgy működik a kérelmezés, hogy a munkáltató minden dolgozójának elküldi a munkáltatói adóbevallásról szóló kérelmet, majd a munkavállaló a 09NY29-es és 09NY30-as számú együttes nyomtatványon kiválasztja, hogy igényli-e vagy sem a munkáltatói adómegállapítást.

Nem csak alkalmazottak élhetnek vele

Az alkalmazottakon kívül munkáltatói adómegállapítást kérhet tagi jogviszonya alapján a személyes közreműködésre vagy mellékszolgáltatásra köteles társas vállalkozás vagy polgári jogi társaság (pjt.) tagja is, feltéve, ha nem áll más kifizetővel is egyidejűleg munkaviszonyban. A munkáltatói adómegállapításra való jogosultsághoz a társaságok és a pjt-k tagjainak, a vállalatok alkalmazottaihoz hasonlóan teljesíteniük kell a fenti, jövedelemszerzésre vonatkozó feltételeket.

De mi lesz a vagyonadóval?

Amennyiben az Alkotmánybíróság rábólint a vagyonadó törvényre, úgy a magánszemélyeknek május 20-ig adóbevallásukban számot kell adniuk az adóköteles lakóingatlanjaikról és egyéb nagy értékű vagyontárgyaikról (170 lóerős vagy nagyobb teljesítményű autó, vízi illetve légi jármű), továbbá azokról a lakóingatlanokról, melyek ugyan mentesülnek az adófizetés alól, de az APEH számított érték kalkulátorral (vagy a törvényi melléklet alapján) kiszámolható ún. számított értéke eléri a 30 illetve 15 millió forintot.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Utóbbi eset akkor fordulhat elő, hogyha a lakóingatlan tulajdonosa vagy az ingatlanhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog jogosítottja önbevallásában a lakcímkártya szerinti lakására (melyben életvitelszerűen lakik) 30 millió forint alatti forgalmi értéket állapít meg, de a lakóingatlan számított értéke eléri a 30 millió forintot. Ugyanez a helyzet további egy lakóingatlan esetén is, azonban ott a forgalmi értékre vonatkozó mentességi és a számított értékre vonatkozó bevallási küszöb egyaránt 15-15 millió forint.

Az ingatlanadózás szabályairól részletesebben a következő cikkekben olvashatsz:

Így adózol jövőre - Ingatlanok után fizetendő vagyonadó

Meglepően sokat tud az APEH! - Kipróbáltuk a vagyonadó kalkulátort

Vagyonadó - Marad vagy eltörlik?

Fontos kiemelni, hogy a munkáltatói adómegállapítás nem helyettesíti a vagyonadó-bevallást, az csupán a személyi jövedelemadó-bevallás alól ad felmentést. Ezért az adózóknak önállóan kell bevallaniuk az adóhatóság felé a nagy értékű lakóingatlanjaikat, nagy teljesítményű személygépkocsijaikat, valamint vízi- illetve légi járműveiket. A különálló bevallási kötelezettség nem az adóhivatal kukacoskodása, hanem törvényi előírás, amely a munkavállalók személyes adatait védi.

A bevallást ugyanazon különálló formanyomtatványon és szabályok szerint kell megtenniük a munkáltatói adóbevallást választóknak, mint azoknak, akiknek például nem volt jövedelmük 2009-ben, így nem kötelezettek személyi jövedelemadó-bevallásra, de rendelkeznek nagy értékű vagyontárgyakkal, ezért a vagyonadó-bevallást külön be kell nyújtaniuk.

A külön vagyonadó-bevalláshoz szükséges nyomtatványt elektronikus formában erre a linkre kattintva lehet elérni az APEH honlapján. Azok számára pedig, akiknek nem érkezett vastag adóbevallási csomag - mert például a korábbi években munkáltatói adómegállapítást vagy egyszerűsített adóbevallást választottak -, de szeretnék hagyományos formátumban benyújtani a vagyonadó-bevallásukat, minden APEH ügyfélszolgálaton elérhető a nagy értékű vagyontárgyak bevallásához szükséges 1042-es nyomtatvány.

Bár a hagyományos nyomtatvány könnyen hozzáférhető, mégis, aki csak teheti válassza inkább az APEH honlapjáról letölthető ABEV kitöltőprogramot, és nyomtassa ki önállóan az adóbevallását. A kitöltőprogram használatával ugyanis minimalizálni tudjuk az esetleges számszaki hibákat, és az állami adóhatóságnak is költséget takarítunk meg, mivel az APEH számára ezzel jelentősen leegyszerűsödik a bevallások feldolgozási folyamata.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem