33 °C Budapest

Parragh: várhatóan 2005-ben sem mérséklődnek a vállalkozók adminisztratív terhei

Pénzcentrum
2004. december 27. 08:39

A magyar gazdaság helyzete egyidejűleg mutat kedvező és kedvezőtlen jeleket - nyilatkozta az MTI-nek Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke. Parragh szerint a gazdaságról szóló évközbeni borúlátó jóslatok nem váltak valóra. A fokozódó dinamizmus, a munkanélküliség viszonylag alacsony mértéke, a külföldi befektetések ismételt megerősödése, az infláció enyhe mérséklődése, az egyensúly romlásával párosul - mondta.

Probélémák

Parragh László szerint az egyensúlyi problémák megoldásában kiemelt szerepet kell kapnia a vállalkozási környezet jobbításának, a távlatos és a rövid távú feladatok összehangolásának. Parragh László az idei évet értékelve rámutatott, hogy a magyar gazdaságra ható külső körülmények között kedvezőtlen volt az európai gazdaság gyenge teljesítménye, a magas energiaár, az erős kínai import.

A belső körülmények közül kiemelte a költségvetés kedvezőtlen viselkedését. Úgy vélte, hogy a gazdaság számára zavaró volt a jegybank és a kormány között lévő feszültség, az erős forint. A kamara szerint 255-265 forint között lett volna a forint reális árfolyama.

Pozitívumok

Az év pozitívumai között értékelte a kamara elnöke, hogy a makrogazdasági mutatókban az egyensúly irányába mutató elmozdulás tapasztalható. A költségvetési hiánya még mindig magas, de már kisebb, mint a megelőző évben volt. Az infláció elérte 2004-ben a csúcspontját, és remélhetően ezt követően már tartósan csökkenni fog.

Uniós csatlakozás

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Parragh László úgy értékelte, hogy a vállalatok elértően érzékelték az uniós csatlakozás hatásait. A multinacionális cégek ismerték a piacot, számukra nem voltak új elemek. Ugyanakkor egyes magyar iparágak és a különböző méretű vállalatok az új szabályozásnak való megfelelés, az élesebb verseny miatt jelentős terheket kénytelenek elviselni.

Inkonzisztens gazdaságpolitika

A kamara elnöke sajnálatosnak tartja, hogy a pénzügyi és adminisztratív terhek várhatóan 2005-ben sem mérséklődnek a vállalkozások számára.

Parragh szomorúnak nevezte, hogy a Pénzügyminisztérium, a Magyar Nemzeti Bank és a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium nem konzisztensen működik együtt, esetenként egymással szemben lép fel. A Pénzügyminisztérium kizárólag a költségvetés egyensúlyára, a bevételek növelésére koncentrálva működik. A Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban a liberális gazdaságfilozófia és a konzervatív eszközrendszer néha ellenmondásba kerül egymással, hiányzik az uniós felzárkózást segítő integrációs stratégia. A Magyar Nemzeti Bank a forint árfolyamán keresztül durván beavatkozik a reálgazdaság folyamataiba.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 3. vasárnap
Kornél, Soma
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?