26 °C Budapest

Parragh: várhatóan 2005-ben sem mérséklődnek a vállalkozók adminisztratív terhei

Pénzcentrum
2004. december 27. 08:39

A magyar gazdaság helyzete egyidejűleg mutat kedvező és kedvezőtlen jeleket - nyilatkozta az MTI-nek Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke. Parragh szerint a gazdaságról szóló évközbeni borúlátó jóslatok nem váltak valóra. A fokozódó dinamizmus, a munkanélküliség viszonylag alacsony mértéke, a külföldi befektetések ismételt megerősödése, az infláció enyhe mérséklődése, az egyensúly romlásával párosul - mondta.

Probélémák

Parragh László szerint az egyensúlyi problémák megoldásában kiemelt szerepet kell kapnia a vállalkozási környezet jobbításának, a távlatos és a rövid távú feladatok összehangolásának. Parragh László az idei évet értékelve rámutatott, hogy a magyar gazdaságra ható külső körülmények között kedvezőtlen volt az európai gazdaság gyenge teljesítménye, a magas energiaár, az erős kínai import.

A belső körülmények közül kiemelte a költségvetés kedvezőtlen viselkedését. Úgy vélte, hogy a gazdaság számára zavaró volt a jegybank és a kormány között lévő feszültség, az erős forint. A kamara szerint 255-265 forint között lett volna a forint reális árfolyama.

Pozitívumok

Az év pozitívumai között értékelte a kamara elnöke, hogy a makrogazdasági mutatókban az egyensúly irányába mutató elmozdulás tapasztalható. A költségvetési hiánya még mindig magas, de már kisebb, mint a megelőző évben volt. Az infláció elérte 2004-ben a csúcspontját, és remélhetően ezt követően már tartósan csökkenni fog.

Uniós csatlakozás

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Parragh László úgy értékelte, hogy a vállalatok elértően érzékelték az uniós csatlakozás hatásait. A multinacionális cégek ismerték a piacot, számukra nem voltak új elemek. Ugyanakkor egyes magyar iparágak és a különböző méretű vállalatok az új szabályozásnak való megfelelés, az élesebb verseny miatt jelentős terheket kénytelenek elviselni.

Inkonzisztens gazdaságpolitika

A kamara elnöke sajnálatosnak tartja, hogy a pénzügyi és adminisztratív terhek várhatóan 2005-ben sem mérséklődnek a vállalkozások számára.

Parragh szomorúnak nevezte, hogy a Pénzügyminisztérium, a Magyar Nemzeti Bank és a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium nem konzisztensen működik együtt, esetenként egymással szemben lép fel. A Pénzügyminisztérium kizárólag a költségvetés egyensúlyára, a bevételek növelésére koncentrálva működik. A Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban a liberális gazdaságfilozófia és a konzervatív eszközrendszer néha ellenmondásba kerül egymással, hiányzik az uniós felzárkózást segítő integrációs stratégia. A Magyar Nemzeti Bank a forint árfolyamán keresztül durván beavatkozik a reálgazdaság folyamataiba.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?