11 °C Budapest

Parragh: várhatóan 2005-ben sem mérséklődnek a vállalkozók adminisztratív terhei

Pénzcentrum
2004. december 27. 08:39

A magyar gazdaság helyzete egyidejűleg mutat kedvező és kedvezőtlen jeleket - nyilatkozta az MTI-nek Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke. Parragh szerint a gazdaságról szóló évközbeni borúlátó jóslatok nem váltak valóra. A fokozódó dinamizmus, a munkanélküliség viszonylag alacsony mértéke, a külföldi befektetések ismételt megerősödése, az infláció enyhe mérséklődése, az egyensúly romlásával párosul - mondta.

Probélémák

Parragh László szerint az egyensúlyi problémák megoldásában kiemelt szerepet kell kapnia a vállalkozási környezet jobbításának, a távlatos és a rövid távú feladatok összehangolásának. Parragh László az idei évet értékelve rámutatott, hogy a magyar gazdaságra ható külső körülmények között kedvezőtlen volt az európai gazdaság gyenge teljesítménye, a magas energiaár, az erős kínai import.

A belső körülmények közül kiemelte a költségvetés kedvezőtlen viselkedését. Úgy vélte, hogy a gazdaság számára zavaró volt a jegybank és a kormány között lévő feszültség, az erős forint. A kamara szerint 255-265 forint között lett volna a forint reális árfolyama.

Pozitívumok

Az év pozitívumai között értékelte a kamara elnöke, hogy a makrogazdasági mutatókban az egyensúly irányába mutató elmozdulás tapasztalható. A költségvetési hiánya még mindig magas, de már kisebb, mint a megelőző évben volt. Az infláció elérte 2004-ben a csúcspontját, és remélhetően ezt követően már tartósan csökkenni fog.

Uniós csatlakozás

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Parragh László úgy értékelte, hogy a vállalatok elértően érzékelték az uniós csatlakozás hatásait. A multinacionális cégek ismerték a piacot, számukra nem voltak új elemek. Ugyanakkor egyes magyar iparágak és a különböző méretű vállalatok az új szabályozásnak való megfelelés, az élesebb verseny miatt jelentős terheket kénytelenek elviselni.

Inkonzisztens gazdaságpolitika

A kamara elnöke sajnálatosnak tartja, hogy a pénzügyi és adminisztratív terhek várhatóan 2005-ben sem mérséklődnek a vállalkozások számára.

Parragh szomorúnak nevezte, hogy a Pénzügyminisztérium, a Magyar Nemzeti Bank és a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium nem konzisztensen működik együtt, esetenként egymással szemben lép fel. A Pénzügyminisztérium kizárólag a költségvetés egyensúlyára, a bevételek növelésére koncentrálva működik. A Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban a liberális gazdaságfilozófia és a konzervatív eszközrendszer néha ellenmondásba kerül egymással, hiányzik az uniós felzárkózást segítő integrációs stratégia. A Magyar Nemzeti Bank a forint árfolyamán keresztül durván beavatkozik a reálgazdaság folyamataiba.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 14. péntek
Vazul
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm