23 °C Budapest

Parragh: várhatóan 2005-ben sem mérséklődnek a vállalkozók adminisztratív terhei

Pénzcentrum
2004. december 27. 08:39

A magyar gazdaság helyzete egyidejűleg mutat kedvező és kedvezőtlen jeleket - nyilatkozta az MTI-nek Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke. Parragh szerint a gazdaságról szóló évközbeni borúlátó jóslatok nem váltak valóra. A fokozódó dinamizmus, a munkanélküliség viszonylag alacsony mértéke, a külföldi befektetések ismételt megerősödése, az infláció enyhe mérséklődése, az egyensúly romlásával párosul - mondta.

Probélémák

Parragh László szerint az egyensúlyi problémák megoldásában kiemelt szerepet kell kapnia a vállalkozási környezet jobbításának, a távlatos és a rövid távú feladatok összehangolásának. Parragh László az idei évet értékelve rámutatott, hogy a magyar gazdaságra ható külső körülmények között kedvezőtlen volt az európai gazdaság gyenge teljesítménye, a magas energiaár, az erős kínai import.

A belső körülmények közül kiemelte a költségvetés kedvezőtlen viselkedését. Úgy vélte, hogy a gazdaság számára zavaró volt a jegybank és a kormány között lévő feszültség, az erős forint. A kamara szerint 255-265 forint között lett volna a forint reális árfolyama.

Pozitívumok

Az év pozitívumai között értékelte a kamara elnöke, hogy a makrogazdasági mutatókban az egyensúly irányába mutató elmozdulás tapasztalható. A költségvetési hiánya még mindig magas, de már kisebb, mint a megelőző évben volt. Az infláció elérte 2004-ben a csúcspontját, és remélhetően ezt követően már tartósan csökkenni fog.

Uniós csatlakozás

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Parragh László úgy értékelte, hogy a vállalatok elértően érzékelték az uniós csatlakozás hatásait. A multinacionális cégek ismerték a piacot, számukra nem voltak új elemek. Ugyanakkor egyes magyar iparágak és a különböző méretű vállalatok az új szabályozásnak való megfelelés, az élesebb verseny miatt jelentős terheket kénytelenek elviselni.

Inkonzisztens gazdaságpolitika

A kamara elnöke sajnálatosnak tartja, hogy a pénzügyi és adminisztratív terhek várhatóan 2005-ben sem mérséklődnek a vállalkozások számára.

Parragh szomorúnak nevezte, hogy a Pénzügyminisztérium, a Magyar Nemzeti Bank és a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium nem konzisztensen működik együtt, esetenként egymással szemben lép fel. A Pénzügyminisztérium kizárólag a költségvetés egyensúlyára, a bevételek növelésére koncentrálva működik. A Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban a liberális gazdaságfilozófia és a konzervatív eszközrendszer néha ellenmondásba kerül egymással, hiányzik az uniós felzárkózást segítő integrációs stratégia. A Magyar Nemzeti Bank a forint árfolyamán keresztül durván beavatkozik a reálgazdaság folyamataiba.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Egyre nehezebb a magyar befektetők dolga: újabb dologra kell most nagyon figyelni

Nincs egyszerű dolguk azoknak a vállalatoknak, amelyek közösségi finanszírozási platformon keresztül szeretnének értékpapírt kibocsátani.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 9. péntek
Félix
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?