Parragh: várhatóan 2005-ben sem mérséklődnek a vállalkozók adminisztratív terhei

Pénzcentrum
2004. december 27. 08:39

A magyar gazdaság helyzete egyidejűleg mutat kedvező és kedvezőtlen jeleket - nyilatkozta az MTI-nek Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke. Parragh szerint a gazdaságról szóló évközbeni borúlátó jóslatok nem váltak valóra. A fokozódó dinamizmus, a munkanélküliség viszonylag alacsony mértéke, a külföldi befektetések ismételt megerősödése, az infláció enyhe mérséklődése, az egyensúly romlásával párosul - mondta.

Probélémák

Parragh László szerint az egyensúlyi problémák megoldásában kiemelt szerepet kell kapnia a vállalkozási környezet jobbításának, a távlatos és a rövid távú feladatok összehangolásának. Parragh László az idei évet értékelve rámutatott, hogy a magyar gazdaságra ható külső körülmények között kedvezőtlen volt az európai gazdaság gyenge teljesítménye, a magas energiaár, az erős kínai import.

A belső körülmények közül kiemelte a költségvetés kedvezőtlen viselkedését. Úgy vélte, hogy a gazdaság számára zavaró volt a jegybank és a kormány között lévő feszültség, az erős forint. A kamara szerint 255-265 forint között lett volna a forint reális árfolyama.

Pozitívumok

Az év pozitívumai között értékelte a kamara elnöke, hogy a makrogazdasági mutatókban az egyensúly irányába mutató elmozdulás tapasztalható. A költségvetési hiánya még mindig magas, de már kisebb, mint a megelőző évben volt. Az infláció elérte 2004-ben a csúcspontját, és remélhetően ezt követően már tartósan csökkenni fog.

Uniós csatlakozás

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Parragh László úgy értékelte, hogy a vállalatok elértően érzékelték az uniós csatlakozás hatásait. A multinacionális cégek ismerték a piacot, számukra nem voltak új elemek. Ugyanakkor egyes magyar iparágak és a különböző méretű vállalatok az új szabályozásnak való megfelelés, az élesebb verseny miatt jelentős terheket kénytelenek elviselni.

Inkonzisztens gazdaságpolitika

A kamara elnöke sajnálatosnak tartja, hogy a pénzügyi és adminisztratív terhek várhatóan 2005-ben sem mérséklődnek a vállalkozások számára.

Parragh szomorúnak nevezte, hogy a Pénzügyminisztérium, a Magyar Nemzeti Bank és a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium nem konzisztensen működik együtt, esetenként egymással szemben lép fel. A Pénzügyminisztérium kizárólag a költségvetés egyensúlyára, a bevételek növelésére koncentrálva működik. A Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban a liberális gazdaságfilozófia és a konzervatív eszközrendszer néha ellenmondásba kerül egymással, hiányzik az uniós felzárkózást segítő integrációs stratégia. A Magyar Nemzeti Bank a forint árfolyamán keresztül durván beavatkozik a reálgazdaság folyamataiba.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem