25 °C Budapest
Happy Asian woman gleefully examines a promising stock graph. Her confident gaze reflects the satisfaction of making informed financial decisions, embodying the spirit of astute investment and financial empowerment

Rekordévet zárt a magyar vállalat: tőzsdére lépett, idén már osztalékot is fizet

2024. április 9. 14:33

Közel harmadával, 5 milliárd forint közelébe tudta növelni árbevételét a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó Pensum Group 2023-ban. A Budapesti Értéktőzsde Standard kategóriájában jegyzett vállalat 136 milliós üzemi eredmény mellett 74 millió forintos adózott nyereséggel zárta a tavalyi évet, és tőzsdére lépése óta először osztalékot is fizethet. A vállalat bővülésére kedvezően hat, hogy minősített munkaerő-kölcsönzőként növelte a harmadik országbeli munkavállalók számát a kapcsolódó szabályozási lehetőségek között. 

Erős évet zárt 2023-ban a Pensum Group Nyrt., miután árbevételét 30 százalékkal 4,8 milliárd forintra növelte, üzemi eredménye duplájára 136 millióra (+104%), adózott eredménye pedig több mint duplájára, 74 millió forintra emelkedett (+128%).

Ezzel a Budapesti Értéktőzsde Standard kategóriájában jegyzett vállalat egy részvényre jutó eredménye 37 forintra emelkedett, amiből a társaság 2020-as tőzsdére lépése óta először fizethet osztalékot, részvényenként 11 forintot az Igazgatóság tervei szerint.

Főként a tavalyi első félévben a Pensum nem tudta teljesen függetleníteni magát a kedvezőtlen gazdasági folyamatok alól, melyek közül a leginkább kedvezőtlenül a kiskereskedelmi forgalom komoly csökkenése érintette, tekintve, hogy a társaság nagy számban kölcsönöz munkaerőt a szektor számára.

A kiskereskedelemben tapasztalható kedvezőtlen folyamatok különösen az első negyedév rendelésállományára voltak negatív hatással, melyre a Pensum belső struktúrájának átszervezésével és az üzletpolitika módosításával reagált.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ennek köszönhetően a társaság a második negyedévtől jelentősen javuló tendenciát tapasztalt, ami a második félév eredményeiben már pozitívan jelentkezett minden üzletágában. A Pensum Group gazdálkodására pozitívan hatott, hogy 2022. végén minősített munkaerő-kölcsönzővé vált, így a tavalyi első félévben felkészült a nagy volumenű tevékenység folytatására. A társaság 2023-ban számos új partnerrel kötött szerződést harmadik országbeli munkavállalók meghatározott munkakörökben történő foglalkoztatására, így jelenleg már több mint 500 munkavállalót kölcsönzött az üzletágon belül, ami 2024-ben jelentős mértékben növekedhet tovább. A Pensum Group által közvetített harmadik országbeli munkavállalók létszáma folyamatosan nő, de a belföldi munkavállalók száma még mindig jelentősen magasabb, és a társaság továbbra is törekszik az arányok megtartására.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erősen kezdi a hetet a forint

Az év eleje óta a forint 2,3 százalékkal gyengült az euróval, 5,2 százalékkal a dollárral szemben, de 2,7 százalékkal áll erősebben a svájci frank ellenében.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. május 1. 09:06
A HOLD Alapkezelő vezérigazgatója, Szabó Balázs vendégeskedett a ShiwaForce podcastjában, az Epic St...
MEDIA1  |  2024. május 1. 07:00
A Videómánia YouTube-csatorna házigazdája nem érti, hogy az internetes celebek miért ártják bele mag...
Buxelliott  |  2024. április 30. 13:34
Elérte a várt célzónát az arany (link), majd a csatornatetőt, ahonnan lefordulás indult meg. Érkezik...
Bankmonitor  |  2024. április 30. 12:52
A Magyar Nemzeti Bank lakásárindexének friss adatai alapján megnéztük, merre mozdultak el az ingatla...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 1. szerda
Fülöp, Jakab
18. hét
Május 1.
A Munka ünnepe
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm