19 °C Budapest
london

Megszólalt végre London: ez várható a gazdaságban, mindenkit érint

MTI
2023. április 13. 20:37

Londoni pénzügyi elemzők szerint a globális bankszektorban tapasztalt legutóbbi felfordulás elindíthatja olyan események láncreakcióját, amelyek recesszióba sodorhatják a világgazdaságot, de nem ez a legvalószínűbb előrejelzési forgatókönyv.

Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, az Oxford Economics csütörtökön bemutatott tanulmánya szerint a világgazdaság továbbra is a korábban vártnál ellenállóbbnak mutatkozik az elmúlt egy év egymást követő sokkjaival szemben. A tavalyi év is a várakozásoknál valamivel jobb növekedési lendülettel ért véget, és azóta még világosabb jelek utalnak arra, hogy a világgazdaság az idei első negyedévben meglehetősen erőteljes teljesítményt nyújthatott - áll az Oxford Economics friss helyzetértékelésében.

A ház kiemeli, hogy a kínai gazdaságban a vártnál meredekebb ívű kilábalás kezdődött a koronavírus-járvány elleni szigorú korlátozások feloldása után, az amerikai gazdaság változatlanul "egészséges ütemben" növekszik, és a korábbi félelmekkel ellentétben még az európai gazdaságban is volt valamelyes mérsékelt bővülés az elmúlt negyedévben. Az Oxford Economics londoni elemzői közölték: mindezt egybevetve nem módosították azt az előrejelzésüket, amely szerint a világgazdasági szintű hazai össztermék (GDP) az idén 1,9 százalékkal bővül.

A ház jövőre ennél gyorsabb, 2,2 százalékos globális GDP-növekedésre számít, bár ez valamelyest rontott prognózis: a cég 0,3 százalékponttal visszavette 2024 egészére szóló világgazdasági növekedési becslését a decemberben összeállított előző előrejelzési forgatókönyvéhez képest. A csütörtökön ismertetett új tanulmány szerint van csekély mértékű esély arra, hogy a legutóbbi időszak bankszektorbeli bajaiból kialakulhat "valami sokkal rosszabb".

Az Oxford Economics szerint ugyanakkor a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a globális bankszektor nem áll komoly válság szélén. Számos közelmúltbeli fejlemény, például az amerikai bankrendszer betétállományának meredek csökkenése valószínűleg csak az instabilnak érzékelt helyzetre adott reflexszerű reakció, és nem tartós folyamat. Az elemzőcég szerint valószínű az is, hogy a globális pénzügyi rendszer zömét "nem csupán egyetlen sokk választja el" a fizetésképtelenségtől, mivel a szakpolitikai döntéshozóknak megvannak az eszközeik a banki "járványhelyzet" kialakulásának, az egyedi jellegű problémák rendszerszintűvé válásának megakadályozására.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Más nagy londoni elemzőházak véleménye szerint az európai bankrendszerek is kedvező helyzetben vannak ahhoz, hogy átvészeljék a piaci kilengéseket és a befektetői bizalom megingását. A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő legutóbbi helyzetértékelésében kiemelte: az általa besorolással ellátott húsz legnagyobb európai bank alapmutatói megfelelőek az erőteljes tavalyi eredmények nyomán, és ez elősegíti, hogy elviseljék a szigorodó monetáris politikából eredő nyomást, amely emeli a finanszírozási költségeket. A Fitch kiemelte, hogy az osztályzati listáján szereplő európai nagybankok követeléseinek és betétállományának rátája 2022 végén 94 százalék volt mediánértéken számolva; ez ötévi mélyponthoz közeli szint.

A likviditásfedezeti ráták 129 és 194 százalék között jártak a Fitch által osztályzatokkal nyilvántartott európai bankok körében. A hitelminősítő közölte: becslései szerint e bankok magas minőségű likvid eszközállománya legalább 15 százalék volt tavaly a teljes eszközállományhoz mérve, és ez jóval meghaladta rövid távú nagybani finanszírozási igényeiket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem