15 °C Budapest
Close-up of hands of businesswoman analyzing stock market charts and key performance indicators

Szárnyalt a magyar tőzsde, de az OTP az igazi úr: itt van a friss elemzés

2023. február 1. 21:33

Ígéretesen indult az év a Budapesti Értéktőzsdén, a BÉT első számú indexe, a BUX index 45 339,2 ponton zárt, amely a decemberi hónaphoz viszonyítva 3,5 százalékos növekedést jelent. A részvénypiac januári összforgalma mérsékelt volt, 205 milliárd forintot tett ki, amely 9,3 milliárd forint napi forgalomnak felel meg. A három leginkább kelendő részvénynek ezúttal is az OTP Bank, a Richter és a MOL bizonyult – míg a bank papírjával 128,8 milliárd, a gyógyszertársaságéval 40,3 milliárd, az energetikai vállalatéval 26,6 milliárd forint értékben zajlott a kereskedés. A befektetési szolgáltatók közül az első helyen a Wood&Company zárt, akit a második helyen a Concorde, a harmadikon pedig az Erste Bank követett.

Közzétette januári elemzését a Budapesti Értéktőzsde - ebből többek között az derült ki, hogy az évtizedek óta nem látott értékű infláció és a kereslet-kínálat dinamikájának folyamatos ingadozása miatt az amerikai jegybank, a Fed agresszív ütemben emelte a kamatokat, illetve a jövőben további növelést tervez. A tevékenység hatására az amerikai indexek nehézségeket éltek át, a Dow Jones 0,8%-ot, a S&P 500 1,3%-ot, a Nasdaq pedig 2,1%-ot esett. 

Ezzel szemben a Budapesti Értéktőzsde vezető indexe, a BUX index csökkenés helyett januárban tovább emelkedett, 45 339,2 ponton zárt, amely 3,5 százalékos növekedést jelentett decemberhez képest. A legmagasabb értéket, 46 901,7 pontot a hónap második felében érte el. A korábbi hónapokhoz hasonlóan az OTP Bank papírjaival folyt legmagasabb összegben a kereskedés, 128,8 milliárd forint értékben, amely az összforgalom 62,7%-át tette ki. A bankpapír ismét erős hónapot tudhat maga mögött, amelyet a 7,1%-os részvényárfolyam emelkedése is jelezte. Az OTP Bankot ismét a Richter és a MOL követte, 40,3, illetve 26,6 milliárd forintos forgalommal. 

Az azonnali részvénypiac forgalma összességében 205 milliárd forintot ért el, amely kereskedési naponként átlagosan 9,3 milliárd forint forgalmat jelentett. A befektetési szolgáltatók versenyét ezúttal is a Wood&Company nyerte 105,5 milliárd forinttal. A második helyet a Concorde szerezte meg 104,4 milliárd forinttal. Az Erste Bank pedig 89,8 milliárd értékű forgalomra tett szert, amellyel a harmadik helyre került.

Az árupiaci szektorban 154,8 millió forint összegben zajlott a kereskedés, amelynek 63,2%-a a fenntartható takarmánybúzából, 19,6%-a a takarmánykukoricából, 17,3%-a pedig a nagy olajtartalmú napraforgómagból származó kereskedésből tevődött össze.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 31. 14:20
A harminc éves múltra visszatekintő NATPE több mint 400 vásárlót vár Budapestre idén júniusban a lin...
Holdblog  |  2023. március 31. 11:59
HOLD After Hours. Összetett adásunkban lesznek ötéves hozamok, meg nem ötéves hozamok, nyafogó apuká...
Kiszámoló  |  2023. március 31. 11:05
Az Amazon oldalán vásárolni néha lutri, hiszen nem feltétlen tudod, hogy amit venni akarsz, az milye...
KonyhaKontrolling  |  2023. március 31. 07:55
Nemrég megkaptam az éves bónuszom, és azon gondolkoztam, hogy vajon megéri-e valami értelmes kamatoz...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?