6 °C Budapest
Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a 2022. december 21-én tartott Kormányinfón.

Rendkívüli bejelentést tett Orbán Viktor: erre számíthat rengeteg magyar 2023-ban

2022. december 21. 10:18

Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót tart, az eseményen részt vesz Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár is. A rendkívüli Kormányinfó szerdán 10 órakor kezdődött. Az eseményt a Pénzcentrum élőben közvetíti.

Orbán Viktor ismertette, hogy délután kormányülést tartanak, ennek eredményeiről holnap adnak tájékoztatást. Röviden összefoglalnám, hogy kormányzati látószögből hogy fest a 2022-es év - folytatta a miniszterelnök.

A rendszerváltás óta ez volt Magyarország legnehezebb éve. A rossz mellett ott van az a jó, hogy a nehéz években nyújtott teljesítményt az ember kétszeresen értékeli, így Magyarország rendkívüli teljesítményt nyújtott. A 2023-as év kihívása az lesz, hogy elkerüljük a recessziót  - jelentette ki Orbán.

Az idei év eredménye, hogy képesek voltunk finanszírozni a megemelkedett energiaárakat, tavaly 7 milliárd eurót fizettünk, ez 17 milliárd euróra nőtt idén, ugyanazért a mennyiségért. Ezt a 10 milliárdnyi hiányzó finanszírozást 2023-ra is megoldottuk már - állította.

Soha nem dolgoztak még ennyien Magyarországon, mint most, 30 éves csúcson a foglalkoztatás. És az is rendkívüli teljesítmény volt idén, hogy sikerült az EU-val megállapodni - mondta ezután a kormányfő.

A cél most, hogy kimaradjunk a háborúból, illetve hogy decemberre egyszámjegyű legyen az infláció. A kormányülésen dönteni fogunk arról, hogy a fiataloknak 25 éves korig járó szja-mentességet a gyereket vállaló nőknél 30 évre emeljék

- mondta a jövőre térve a miniszterelnök.

Orbán Viktor ezután a határvédelemről beszélt. Bár véleménye szerint a kerítés sem tökéletes megoldás, de a 2015-ös állapotokkal összevetve, amikor "százezrek masíroztak be" a különbség nyilvánvaló. A fokozódó migrációs nyomás miatt idén három fontos változás történt:

  • Felállítottak egy teljesen új, csak határvédelemmel foglalkozó testületet, a határvadászokat
  • ÜdvözlikHorvátország schengeni tagságát, mert ez lehetővé teszi, hogy élőerőt vezényeljek arról a határról a magyar-szerb határra.
  • Megegyeztek a szerbekkel és osztrákokkal, hogy a szerb-magyar határon erős védelmet az észak-macedón-szerb határra tolják

A Financial Times, az uniós pénzek miatt támasztott szupermérdfölkövekkel kapcsolatos kérdésére a miniszterelnök arról beszélt, amit lehet meg kell menteni a magyar-orosz gazdasági kapcsolatokból, emellett kell segíteni Ukrajnának. Mi nem tárgyaltunk csomagban, az ügyeket külön tárgyaltuk, de a cseh EU-elnökség úgy döntött, hogy egy nap tárgyalja az ügyeket. Nekünk ehhez alkalmazkodnunk kellett. A 18 milliárd eurós csomagot továbbra is rossz megoldásnak tartjuk, de elfogadjuk.

Orbán Viktor a lengyel-magyar kapcsolatokról elmondta: van lengyel-magyar sorsközösség, ők azt kapták jutalmul a második világháború után, amit mi büntetésül, a nyugatiak a Szovjetuniónak dobtak minket. A háború ügyében mást gondolnak, bár a stratégiai célokban ott is egyetértenek: Oroszországot olyan állapotba kell hozni, hogy ne jelenthessen fenyegetést az európai biztonságra, ehhez szükség van szuverén Ukrajnára Magyarországot Ukrajna sosem fogja megvédeni semmitől sem, Magyarországot a NATO és abban a magyar védelmi képesség védi meg, ez a viszonyunk a háborúhoz - jelentette ki.

Többfajta otthontámogatási elem van, egy kifut belőle, a többi marad. A babaváróval kapcsolatban viták szoktak lenni, mi vagyunk többen, akik meg akarják tartani, mert ez egy jó program. A babaváró hitelt most be, (ez egyébként tárgyi tévedés a miniszterelnök részéről, a támogatási forma ugyanis 2019 július 1-től elérhető), ezt fenn kell tartanuk, ameddig bírjuk. Csak a hosszú távú családtámogatás megfelelő. Ajánlatunkat a fiatalok felé meg kell tartanunk. A babaváró a szíve közepe a családtámogatási rendszernek - magyarázta ezután a miniszterelnök újságírói kérdésre.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ma még nincs a V4-eknél közös energiabeszerzés, energiaelosztás. A háborúban is véleménykülönbség van, és energiaügyben is nehéz így egyetérteni, de a V4-eknek a jövőben lehet egy energetikai dimenziója is. Katarral megállapodtunk energetikai kérdésekben, energiabeszerzésben és magyarországi befektetésekben is - ismertette ezután Orbán Viktor.

Az új energiaforrásokkal és az orosz függőség lehetséges csökkentésével kapcsolatban egy későbbi kérdésre a miniszterelnök arról beszélt, az importenergiáról kellene leszokni, másodlagos jelentőségű, hogy orosz vagy sem az energia. Az önellátóság a kérdés.

Ha ma Paks 2 meglenne, most csak kérnénk egy kávét

60 százalékunk lenne atomenergiából, 20 napenergiából. zen gondolkodjanak el, akik gáncsolják a projektet! Ma a legkevésbé kitett energia a nukleáris.  Magyarországon nincs tenger, ezért csövünk van meg kábelünk. Vezetékünk a 2010-es 2-vel szemben már 7 irányban van. Ilyen programokat folyamatosan vizsgálunk, de megváltást a Paks 2 hoz majd - magyarázta Orbán Viktor.

Vaskalaposak vagyunk ebben a kérdésben. Ez szuverenitási kérdés is, mert azok a pénzek feltételekhez kötöttek 

Válaszolta ezután a miniszterelnök az esetleges a Nemzetközi Valutaalaptól történő hitelfelvételről vonatkozó kérdésre. Az IMF mindenképp mumus ebben a közép-európai világban, jele annak, hogy nem tudtad az országodat magad menedzselni. Az IMF pénze a legjobb kamatozású, de a feltételei a legrosszabbak. A pénzpiaci pénz a legjobb, ott nem kérdezik, hogy énekelsz - fejtette ki Orbán Viktor.

A költségvetést napokon belül, akár már ma jóváhagyja a kormány, beterjesztjük a parlament elé, január 1-jével érvénybe is lép. A Költségvetési Tanács ezt követően megkapja - folytatta a miniszterelnök A következő költségvetésről szóló kérdésre Orbán azt mondta, jó rendszer volt a korábbi, hogy nyáron fogadták el, de ha nagyon nagyok lesznek a kilengések, erre a kérdésre később kell választ adni. Nem lehet tudni, hogy milyen év áll előttünk - árulta el a kormányfő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 1. 10:29
Idén először úgynevezett árnyékkormányinfót tartott a Demokratikus Koalíció (DK) két politikusa, Kál...
Holdblog  |  2023. február 1. 06:11
Még ha egy sátorban is kell élned hozzá, az adósságot kerüld el! (Sara Quin) Meglepő idézet, pláne m...
Kasza Elliott-tal  |  2023. január 31. 22:00
Kellemetlen évkezdés osztalékvágással és egy emelés elmaradásával. Új részvényt nem, csak a meglévők...
Kiszámoló  |  2023. január 31. 19:15
Nagyon sok ember rendelkezik nyereménybetétkönyvvel vagy nyereménybetéttel, hiszen néhány tízezer fo...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 1. szerda
Ignác
5. hét
Február 1.
A civilek napja
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?