15 °C Budapest
Shocked caucasian elderly woman at home looking at laptop seeing bad news. Sad frustrated 70 years senior grandmother reads about war or coronavirus on computer feels worried

Szörnyű éven vagyunk túl: világszerte rémálom volt 2022?

2022. december 15. 15:32

Egy nemzetközi mérés alapján a vizsgált 36 ország lakosságának fele (56%) rossz évként jellemzi 2022-t saját maga és családja, háromnegyede (73%) pedig az országa szemszögéből. Bár az előbbi kérdés esetében 36-ból 32, az utóbbi kérdés esetében 28 országban vannak többségben a pesszimista polgárok, Európa- és világszinten is a leginkább borúlátó nemzetek közé tartozunk.

A magyarok legfőbb gondját a fizetéseknél nagyobb mértékben emelkedő árak jelentik, 86% tart e jelenségtől (szemben a szintén nem alacsony 79%-os globális átlaggal), ami 9 százalékpontos növekedés az egy évvel ezelőtti méréshez képest – a világ nagy tőzsdéinek összeomlásától azonban a legkevésbé a magyar lakosság fél (33% vs. 50% globálisan) – derül ki az Ipsos nemzetközi méréséől.

Az emberi természetet jól jellemzi, hogy a kutatás szerint a pesszimizmus az élet minden területére kihat. A globális közvélemény szerint a világot fenyegető veszélyek közül szinte mindegyiknek megnőtt az esélye egy év alatt. Enyhe relatív többségbe kerültek, akik szerint atomfegyverek használatára kerülhet sor 2023-ban (14 százalékpont növekedés), de egy aszteroida becsapódására vagy a földönkívüliek látogatására is növekvő esélyt látnak a világ polgárai (6 és 4 százalékpont növekedés).

„2022 rossz év volt számomra és a családom számára.”, egyetértők aránya, N=24,471 fő, 36 ország

Örömteli hír, hogy a magyarok hisznek legkevésbé az efféle csodákban. Velünk szemben Malajzia, India és Indonézia mutat affinitást az összeesküvéselméletekre. Az utóbbi országok lakosságának mintegy fele tartja valószínűnek a kozmikus becsapódást, az alien-ek eljövetelét vagy például azt, hogy a Skynet-hez hasonló mesterséges intelligencia átveszi az irányítást az emberiség felett az újévben.

"Világszerte jelentős, megállíthatatlan pusztítást fog okozni a mesterséges intelligencia.”, egyetértők aránya, 34 ország

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A világ lakosságának harmada (34%), a magyarok hetede (14%) hiszi, hogy az emberek egyre elfogadóbbak, toleránsak lesznek egymással, ami szintén növekedés 2021-hez képest (+6 és +4 százalékpont). A magyarok 55%-a tesz újévi fogadalmakat, és 69% hisz egy jobb újévben.

„2023 jobb év lesz számomra, mint 2022 volt.”, egyetértők aránya, 36 ország

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem