Gas price increase concept: 20 euro banknote burnt on a lit stove

Égetik a rezsicsekkeket Európában: tüntetéseket, sztrájkot, fizetési bojkottot hozott az energiaválság

G7
2022. október 16. 18:36

Rezsiszámlák elégetésével tiltakoztak a magas energiaárak ellen az elmúlt hetekben Olaszország több városában, köztük Rómában, Nápolyban és Bolognában - írja a G7. Az Egyesült Királyságban szintén égettek csekkeket, emellett tüntessorozat is zajlik. Németországban és Csehországban szintét tüntetnek a magas energiaárak miatt, Franciaországban pedig sztrájkolnak több olajfinomító dolgozói, így több kúton üzemanyaghiány alakult ki.

Az olasz megmozdulások hátterében az áll, hogy az olasz háztartások 59 százalékkal fizethetnek többet az utolsó negyedévben a gázért és áramért. Firenzében munkanélküliek szintén a számlák felgyújtásával tüntettek. Az olasz üzletek a kirakatba kirakott rezsiszámlákkal tiltakoznak. Az olasz gázimport 40 százaléka származott Oroszországból a háború előtt.

Az energiaárak emelkedése az egész EU-t sújtja - írja a lap. Szeptemberben 40,8 százalék volt az energiainfláció az eurózónában, a fogyasztói árak pedig összességében 10 százalékkal nőttek. Magyarországon 20,1 százalék volt az infláció.

Olaszország mellett sok országban szerveződnek tüntetések, az elszálló energiaárakkal kapcsolatos elégedetlenség széles körű a G7 gyűjtése szerint. Németországban több nagyvárosban tartottak tüntetéseket az elmúlt hetekben a növekvő energiaárak és az infláció miatt. A német kormány szeptember elején százmilliárd eurót, majd szeptember végén további 200 milliárd eurót tett félre a lakossági és üzleti szféra megsegítésére.

Franciaországban már a második hete tart a Total Energies és az Exxon Mobil olajfinomítóiban dolgozó munkások sztrájkja tíz százalékos bérnövekedés reményében, így a francia benzinkutak harmadában nem volt elérhető üzemanyag a hét elején. NATO- és EU-ellenes megmozdulások is zajlottak az energiaválság miatt.

Az Egyesült Királyságban megemelték a lakossági ársapkát, így egy átlagfogyasztó nagyjából kétszer annyit fizethet energiáért, mint az előző télen. A fűtési szezonban így is a lakosság harmada csúszhat energiaszegénységbe, vagyis jövedelmük több mint tíz százalékát emészti majd fel a rezsiköltség. A rezsi emelkedése miatt „Don’t Pay UK” megnevezéssel szerveződött egy bojkott, hogy ne fizessék be az energiaszámláikat addig, amíg nem csökkentik a háztartások energiaköltségeit. Korábban volt már sikeres bojkott a szigetországban új adó bevezetés ellen, a rezsibojkott viszont érdeklődés hiányában nem indult el.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Tüntetéssorozat is zajlott a fizetések növeléséért, lakbérbefagyasztásért, olcsóbb energiaért és élelmiszerárakért, illetve a gazdagok megadóztatásáért. Az „Enough is Enough” kampány szervezői tizenhárom városba szerveztek tüntetéseket, és az ország több pontján szintén elégették a tiltakozók számláikat. Emellett évtizedek óta a legnagyobb mértékű munkabeszüntetés zajlott a vasutasok körében.

Csehországban fizeti a lakosság a legtöbbet az energiáért Európában, emiatt Prágában 70 ezer ember tüntetett szeptember elején a cseh kormány intézkedései ellen. Szeptember 21-én megszavazta a cseh szenátus az energiaárak korlátozását, amely 130 milliárd koronás kiadás lesz a cseh államnak. Ebből 70 milliárd koronát a nagy energiaszolgáltatók, a bankszektor és az olajipar megadóztatásával igyekszenek begyűjteni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 7. 19:13
Látványos amerikai technikai- és csapatsportok, valamint egy Emmy-díjas sporttörténelmi sorozat érke...
Bankmonitor  |  2023. február 7. 07:04
Ügyfeleink gyakran gondolják, hogy a hitelfedezeti biztosítást hamarabb meg lehet kötni, mint a bank...
Holdblog  |  2023. február 7. 06:02
A svájci luxusóragyártás szentháromságának egyik tagja, az Audemars Piguet idén 30 éve mutatta be a...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?