5 °C Budapest
Chernobyl nuclear power plant with a new safe confinement. Chernobyl, Ukraine. Panorama. Pripyat, Ukraine - November 28, 2021.

Orosz-ukrán háború: brit akció indul Ukrajnába, kivonul Oroszországból az Európai Nukleáris szervezet

2022. március 26. 08:32

Nagy-Britannia kétmillió font (csaknem 900 millió forint) értékben próbál élelmiszerszállítmányokat eljuttatni olyan ukrajnai térségekbe, amelyeket az orosz hadsereg bekerített. Az Európai Nukleáris szervezet felfüggeszti együttműködését oroszországgal és újabb hitelminősítő minősítette le Oroszországot. Az ukrajnai háborúval kapcsolatos legfontosabb friss híreket közöljük.

Visszavonta Oroszország besorolásait szombat hajnalban a Fitch Ratings –  írja az MTI. A nemzetközi hitelminősítő Londonban bejelentette, hogy a döntést az ukrajnai háború miatt Oroszország ellen hozott szankciók alapján hozta.

A Fitch már március 7-én közölte, hogy felfüggeszti minden kereskedelmi tevékenységét Oroszországban, március 15-én pedig az Európai Unió bejelentette, hogy megtiltja hitelminősítői osztályzatok érvényben tartását oroszországi jogi személyekre, vállalatokra és egyéb létesítményekre.

Az ügynökség legutóbbi orosz államadós-besorolása „C” volt. A hitelminősítő március 8-án rontotta erre a mélyen spekulatív szintre a hosszú futamidejű orosz szuverén devizaadósság-kötelezettségek osztályzatát az addigi „B”-ről, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy Oroszország államadósság-törlesztési csődesemény küszöbén áll.

Az Európai Nukleáris szervezet kivonul oroszországból

Az orosz katonai invázióra adott válaszként az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN Tanácsa úgy határozott:

  • felfüggeszti a CERN tudósainak részvételét az Orosz Föderáció és a Belarusz Köztársaság területén található intézmények valamennyi tudományos bizottságában, és fordítva,
  • felfüggeszti vagy töröl minden olyan rendezvényt, amelyet a CERN és az Orosz Föderációban és a Belarusz Köztársaságban található intézmények közösen rendeznek meg,
  • felfüggeszti a CERN-személyzet tagjaival kötött szerződéseket az oroszországi és belarusz székhely szerinti intézményekhez csatlakozó új személyek számára.

Hatalmas összegű brit segély érkezhet Ukrajnába

Truss tájékoztatása szerint az élelmiszersegélyeket az ukrán kormány kérte. A brit finanszírozással gyorssegélyként összeállított csomagban szárított és konzervélelmiszer, valamint ivóvíz van. A szállítmányok eljuttatására lengyelországi és szlovákiai raktárakat készítenek fel, a munka a jövő hét elején kezdődik. A brit külügyminiszter tájékoztatása szerint ezekből a raktárakból 25 teherautórakományt juttatnak el közúton és vasúton a leginkább rászoruló ukrajnai közösségeknek.

A londoni külügyi tárca közölte: Ukrajnában becslések szerint 12 millióan szorulnak humanitárius segítségre, de a tényleges szám valószínűleg sokkal magasabb. A minisztérium szerint alapvető fontosságú az adomány gyors eljuttatása, mivel fogy az idő a már bekerített, illetve bekerítéstől veszélyeztetett városok és települések elérésére. Liz Truss nyilatkozata szerint a brit stáb a lengyel és a szlovák partnerekkel, valamint az ukrán kormánnyal együtt éjt nappallá téve dolgozik azon, hogy a leginkább veszélyeztetettek megkaphassák a számukra égetően szükséges szállítmányokat.

Az élelmiszeradomány része annak az összesen 400 millió fontos (180 milliárd forintos) segélyprogramnak, amelyre London az orosz invázió kezdete óta kötelezettséget vállalt. Ebből a csomagból 220 millió font az Ukrajnának nyújtandó közvetlen humanitárius segítség értéke. London jelentős katonai segítséget is nyújt Ukrajnának.  A Downing Street a héten bejelentette, hogy Nagy-Britannia további hatezer rakétát, köztük páncéltörőket szállít Ukrajnának, és 25 millió font pénzügyi segítséget is nyújt az ukrán fegyveres erőknek.

Az újabb rakétaszállítmánnyal tízezer fölé emelkedik az ukrán hadseregnek szállított brit rakétafegyverek száma. Nagy-Britannia ugyanis az orosz invázió kezdete óta már több mint négyezer páncéltörő fegyverrel látta el Ukrajnát, köztük Javelin típusú rakétákkal és úgynevezett új generációs könnyű páncéltörő fegyverrendszerekkel (Next-Generation Light Anti-Tank Weapons Systems, NLAWS). A brit kormány emellett Starstreak típusú hordozható légvédelmi rakétarendszereket is szállít Ukrajnának.

Kárpátalján is segítik a menekülteket

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága a Kárpátaljai Megyei Katonai Adminisztrációval együttműködve indította el az Ukrajna belső részéből menekült emberek számára a pénzügyi segítségnyújtási programját – számolt be a Kárpátalja.ma.

Több mint 45 ezer megyénkben tartózkodó belső menekült már három hónapon belül hozzájuthat a havi 2220 hrivnya (körülbelül 26 ezer forint) pénzösszeghez, amit az alapvető létszükségletekre fordíthatnak. Szó van itt a lakásbérlésről, élelmiszer- és higiéniai termékek beszerzéséről. Támogatást nyújtunk minden családtagnak

– idézi a lap Petro Dobromilszkijt, a Kárpátaljai Megyei Katonai Adminisztráció helyettes vezetőjét. A helyettes vezető hozzátette: a támogatás célja azoknak az embereknek a megsegítése, akik a háború miatt kénytelenek voltak elhagyni otthonaikat, de nem tervezik, hogy elhagyják Ukrajna területét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. november 27. 14:34
Kimondani is szörnyű, de idén októberben már 21 százalék fölötti az infláció. Az egyre nehezedő anya...
Holdblog  |  2022. november 26. 06:59
A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 s...
MEDIA1  |  2022. november 25. 18:21
A Pajzs egy fiktív közösségi oldal segítségével és játékkal segít abban, hogy hamarabb felismerjük a...
MNB Intézet  |  2022. november 25. 09:56
A technológiai optimizmus az az elképzelés, miszerint a tudomány és a technológia minden jelentős tá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 27. 16:06