17 °C Budapest
Aerial view of tractor with mounted seeder performing direct seeding of crops on plowed agricultural field. Farmer is using farming machinery for planting process, top view

Fontos változást hoz az orosz-ukrán háború Európában: teljesen megváltozhat az emberek élelmezése

2022. március 24. 21:02

A Parlament Ukrajna számára sürgősen jelentős mennyiségű élelmiszersegélyt kér, és az uniós élelmiszer-termelés függetlenedését szorgalmazza - írja közleményében az Európai Parlament.

A Parlament csütörtökön 413 szavazattal, 120 ellenszavazat és 49 tartózkodás mellett állásfoglalást fogadott el arról, hogy Ukrajna orosz megtámadása nyomán az Uniónak sürgősen tervvel kell előállnia az uniós és globális élelmezésbiztonság fenntartására. A képviselők az állásfoglalásban azonnali élelmiszersegélyt kérnek Ukrajna számára és újragondolnák az Unió élelmiszer-termelési stratégiáját.

Élemiszersegély az ukránoknak

Az Oroszország által indított háború súlyos hatással lesz Ukrajna élelmezésbiztonságára, ezért a Parlament jelentős mennyiségű humanitárius élelmiszersegélyt vár az Uniótól és a nemzetközi közösségtől. Az Uniónak emellett az elzárt fekete-tengeri kikötők kiváltására Ukrajnába vezető, illetve onnan kiinduló élelmiszer- és áruszállítási folyosókat kellene nyitnia, vélik a képviselők. Az ukrán gazdálkodókat pedig el kell látni az Ukrajnában most nehezen elérhető vetőmagokkal, üzemanyaggal és műtrágyákkal.

Függetlenebbé váló Unió

A képviselők szerint a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború rávilágított, hogy a pár beszállítótól függő Uniónak csökkentenie kell importfüggőségét és diverzifikálnia kell az Unión kívülről érkező importot. A Bizottságnak emellett ki kellene dolgoznia, hogyan védheti meg az uniós gazdálkodókat a drasztikusan emelkedő műtrágyaárak hatásától. A Parlament szerint a műtrágyaimport-függőség kiküszöbölése és a mezőgazdasági innováció ösztönzése céljából alternatív szerves tápanyagforrásokra kell váltani.

Az uniós termelés fokozása és segítség a gazdálkodóknak

A mezőgazdasági importban jelentkező fennakadások miatt fokozni kell az európai mezőgazdasági termelést, mondják a képviselők. Termőföldet csak élelmiszer- és takarmánytermelésre kellene használni. Az azonnali igények kielégítése érdekében meg kellene engedni, hogy a gazdálkodók 2022-ben a parlagon hagyott termőföldet is fehérjenövény-termelés alá vonhassák. A Bizottságnak pedig a 479 millió eurós válságtartalékból kellene támogatnia a legsúlyosabban érintett ágazatokat. A képviselők szerint a tagállamoknak is lehetővé kell tenni, hogy széles körű, gyors és rugalmas állami támogatást adhassanak a mezőgazdasági termelőknek - zárul a közlemény.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 14:32
Közvetítik Kiss Norbert kamionos versenyeit is.
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem