12 °C Budapest
Road and railway bridge across the Dnieper river, Kiev, Ukraine

Újabb gigacégek hagyták el Oroszországot, hazánkban ingyenes orvosi ellátás várja a menekülőket - hírösszefoglaló

2022. március 10. 19:01

Magyarország teljeskörűen biztosítja az Ukrajnából érkezők egészségügyi ellátását, de nem támogatja az orosz energiahordozók embargóját. Eközben a lakosság fele elhagyta Kijevet és újabb gigacégek távoztak Oroszországból - ez a Pénzcentrum csütörtök esti összefoglalója az orosz-ukrán háborúról.

Az orosz kormány bejelentette, hogy megtiltja több mint kétszáz olyan külföldi termék és berendezés kivitelét, amelyeket korábban importáltak Oroszországba – írja az Interfax orosz hírügynökség. Megjegyzik, hogy a tilalom ez év végéig lesz érvényben mint Moszkva válasza a háború miatt kirótt szankciókra.

A listán technológiai, távközlési, egészségügyi berendezések, járművek, mezőgazdasági gépek, elektromos berendezések szerepelnek – összesen több mint kétszáz tétel, köztük vasúti kocsik és mozdonyok, konténerek, turbinák, fém- és kőmegmunkáló gépek, monitorok, projektorok, konzolok és panelek
– olvasható a közleményben. A felsorolt áruk kivitele ideiglenesen minden országra vonatkozóan korlátozva van, kivéve az Eurázsiai Gazdasági Unió tagállamait, Abháziát és Dél-Oszétiát. Ezekre kiviteli engedélyezési eljárás vonatkozik majd.

A Sony és a Nintendo  felfüggesztik oroszországi exportjukat

A Sony Interactive Entertainment (SIE) csatlakozik az ukrajnai békét követelő nemzetközi közösségez - írta a Twitter mikroblog portálon szerdán a PlayStation gyártója. Felfüggesztettük valamennyi játék- és konzolszállításunkat Oroszországba - írta a Sony. Az óriásvállalat egyben emlékeztetett, hogy 2 milliárd dolláros adományt juttatott az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és a Save the Children segélyszervezet részére a háború áldozatainak támogatására.

A Nintendo is felfüggeszti az Oroszországba irányuló exportját - mondta a kiotói székhelyű cég az AFP francia hírügynökségnek. Korábban olyan világcégek, mint a McDonald's, a Coca-Cola, az Ikea, az Adidas és a Chanel jelentette be oroszországi tevékenységének átmeneti befagyasztását.

A Microsoft, a Sony amerikai versenytársa a játékpiacon, a múlt héten jelentette be, hogy felfüggeszti termékei és szolgáltatásai "újabb eladását" Oroszországban. Az Apple beszüntette iPhone-jai és táblagépei oroszországi forgalmazását, a Facebook, a YouTube (Google) és a Twitter blokkolják Európában az orosz állami média közléseit.

A Google nem értékesít reklámokat Oroszországban és kilátásba helyezte, hogy "a közeli napokban" felfüggeszti a Play áruházában a fizetési lehetőséget Oroszországból, így a felhasználok onnan nem vásárolhatnak alkalmazásokat, játékokat vagy digitális javakat, csak az ingyenes alkalmazások maradnak elérhetők számukra.

 Az ukrán fővárost már lakóinak mintegy fele elhagyta

Ezt már Vitalij Klicsko kijevi polgármester árulta el csütörtökön egy televíziós műsorban, amelyet ukrán csatornák azonos időben közvetítettek. A városvezető egyúttal hangsúlyozta, hogy Kijev jól védett, "olyanná vált, mint egy erődítmény". "Az oroszok kulcsfontosságú célja Kijev bekerítése, hogy megdöntsék a kormányt. A mi fiaink azonban meghiúsítják ezeket a terveket" - hangoztatta Klicsko. Hozzátette, hogy a kijevi területvédelmi alakulathoz különböző szakmák képviselői - köztük zenészek és színészek - is csatlakoztak.

A területvédelmi alakulatokat - amelyekbe bárki beléphet, aki kész megvédeni az országot - Ukrajnában még az orosz támadások   kezdete előtt elkezdték országszerte felállítani a településeken, a polgári ellenállásról tavaly elfogadott törvény alapján. A polgármester elmondta, hogy a legfrissebb becslések szerint minden második kijevi polgár elhagyta a várost, s jelenleg valamivel kevesebb, mint kétmillió fővárosi lakos van Kijevben. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy sokan kimenekítik a családjukat Kijevből, de ők maguk visszatérnek. Hangsúlyozta: a lényeg az, hogy az emberek összetartanak.

Az ukrán határőrszolgálat közben nyilvánosságra hozta, hogy a kelet-ukrajnai Harkiv városának valamennyi felsőoktatási intézményéből kimenekítették az összes külföldi diákot: csütörtökön 26 ország 768 állampolgára hagyta el Ukrajnát Lengyelország felé. Kirilo Timosenko, az elnöki iroda helyettes vezetője arról számolt be a Telegram üzenetküldő portálon, hogy a Harkiv közelében fekvő Izjum városból mintegy kétezer lakost sikerült evakuálni 44 autóbusszal.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A dél-ukrajnai Mikolajiv megye kormányzója videóüzenetben fordult az orosz katonákhoz: azt ígérte nekik, hogy "zöld folyosót" nyitnak az elvonulásra azon katonák számára, akik nem akarják folytatni a harcot, és eddig "nem lőttek civilekre". Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közben aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében Oroszország állampolgárainak ukrajnai vagyona ellenszolgáltatás nélkül lefoglalható. Egyik videóüzenetében az államfő kijelentette: "a népírtás végső bizonyítéka" az, hogy az orosz erők a Donyeck megyei Mariupol egyik szülészeti és gyermekkórházát ágyúzták, amely szavai szerint a támadás idején működött. Közölte, hogy a Mariupolt ért tüzérségi támadásban az eddigi adatok szerint 17-en sérültek meg.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) támogatja, hogy az orosz energiahordozók ne kerüljenek embargós listára

Az MTI-nek küldött közleményük idézte Parragh Lászlót, az MKIK elnökét, aki elmondta, hogy a magyar gazdaság már most is súlyos veszteségekkel néz szembe kitettsége okán a jelenlegi szankciók következtében. Hozzátette, téves az az állítás, hogy az orosz - európai uniós kapcsolatok korlátozása valamennyi európai uniós országot egyformán sújtja, hiszen minden ország kitettsége különböző.

Az MKIK közleménye szerint a magyar gazdaság orosz energiahordozóknak való kitettsége megközelíti a 90 százalékot, emiatt a behozatal korlátozása veszélyeztetné a magyar ipart, a szolgáltatási szférát, a mezőgazdaságot és a lakosság ellátását is. Súlyos veszélynek tartják, hogy az Európai Unió által meghozott szankciók és az orosz válasz-intézkedések nagyobb károkat fognak okozni a magyar gazdaságnak, mint amekkora eredményt azokkal el lehet érni - olvasható az MKIK közleményében.

Magyarország teljeskörűen biztosítja az Ukrajnából érkezők egészségügyi ellátását

Azt írták: az egészségügyi ellátás protokollját Kásler Miklós miniszteri utasítása rögzíti. E szerint a kormány biztosítja a Magyarországra érkező ukrajnai menekülőknek - szükség szerint - a gyógyszert, a kórházi ellátást és a tartósan itt maradóknak a magyar embereket is megillető ellátást. Jogosultak tehát egészségügyi alapellátásra, járóbeteg-szakellátásra, kórházi ellátásra, betegségük kezeléséhez szükséges gyógyszerekre, gyógyászati segédeszközökre, sürgősségi fogászati kezelésre, terhesgondozásra, szülészeti ellátásra és védőoltásokra is - tette hozzá. Az Emmi közleménye szerint a menekülőket már a határ menti gyűjtőpontokon mobil egészségügyi csapatok várják a nap 24 órájában és gondoskodnak a menekülők egészségügyi szűréséről, ellátásáról, koronavírus-teszteléséről, szükség esetén megszervezik kórházi ellátásukat.

Felhívták a figyelmet arra, hogy minden Magyarország területén jogszerűen tartózkodó, Ukrajna területéről menekülő ukrán állampolgár, ukrán-magyar kettős állampolgár, valamint korábban Ukrajnában jogszerűen tartózkodó és onnan Magyarországra menekülő harmadik országbeli állampolgár jogosult térítésmentesen vagy a magyarországi térítési díjakkal azonos díjért a szükséges egészségügyi ellátásra. Magyarország biztosítja nekik az egészségügyi alapellátást, a sürgősségi ellátást és a krónikus ellátást is.

Az egészségügyi alapellátást a lakóhely, tartózkodási hely szerinti területi ellátási kötelezettségű háziorvos biztosítja, aki - ha szükséges - a területi ellátást adó kórházba utalhatja a beteget. Sürgősségi ellátás esetén a betegek szállítása az Országos Mentőszolgálat bevonásával történik. A települési önkormányzat által biztosított ügyeleti ellátást ugyancsak igénybe vehetik, és a védőnő a körzetében tartózkodó menedékesnek felajánlja a védőnői gondozás lehetőségét is - fejtették ki. A védőoltásokat a háziorvosnál, illetve a házi gyermekorvosnál kaphatják meg. Felvehetik az életkorhoz kötött kötelező védőoltásokat, illetve a koronavírus elleni védőoltást, az influenza elleni védőoltást, valamint a (kanyaró, rubeola, mumpsz ellen védelmet adó) MMR-oltást is - közölték.

A betegeknek a szükséges gyógyszereket és gyógyászati segédeszközöket vényen rendeléssel biztosítják. Ezeket az érintettek sürgős szükség esetén ingyenesen, egyéb esetben a társadalombiztosítás egyes ellátásaira jogosultak által fizetendő díjjal megegyező összegért válthatják ki. A gyógyszertárak ilyenkor a gyógyszerek nevét, teljes árát tartalmazó, a menekültügyi hatóságnak kiállított számlát a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő közreműködésével számolhatják el. Az Emmi kitért arra is, hogy ha az egészségügyi ellátás közben nyelvi akadály merülne fel, akkor az ingyenesen hívható 1812-es telefonszámon tolmács vehető igénybe.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem