21 °C Budapest
Banknotes of the Hungarian currency -Forint, close-up.

Megszólalt az MNB-alelnök: elszállhat az infláció, drágítanák a forint shortolását

2022. március 8. 15:47

A pénzügyi rendszer továbbra is stabil, a monetáris tanács ezt részpiaconként áttekintette a mai ülésén - mondta Virág Barnabás. Az MNB-alelnök kifejtette, a fogyasztói árak éves emelkedése gyorsult, 8-8,5 százalék környékére, ami az 5,35 százalékos irányadó kamat mellett még mindig negatív reálkamatot jelent.

Rendkívüli kamatemelést hajtott végre a jegybank Monetáris Tanácsa: az egyhetes fedezett hitel és az overnight fedezett hitel kamatát 100 bázisponttal 6,4 százalékra emelte. Az alapkamat és az overnight jegybanki betét kamata változatlanul 3,4 százalék, vagyis a Monetáris Tanács feljebb tolta a kamatfolyosó tetejét és kiszélesítette azt.

A magyar gazdaság az orosz-ukrán háború előtt erős növekedési képességgel rendelkezett, de az inflációs nyomás a gazdaságban erősödött. A háború gazdaságot lassító és inflációt erősítő hatású - mondta Virág Barnabás MNB-alelnök a kamatemelési hátteréről tartott tájékoztatóján.

Hangsúlyozta: a pénzügyi rendszer továbbra is stabil, a monetáris tanács ezt részpiaconként áttekintette a mai ülésén.

A forint árfolyama nagyot gyengült, amit a külföldiek spekulatív pozícióinak kiépítése magyarázza az alelnök szerint. A short pozíciókat tartani, finanszírozni kell, ez pedig fájdalmas lesz, mert a jegybank ezt drágítani fogja - tette hozzá. Később kifejtette, hogy a forint shortolása a piac működésének szerves része, a kiélezett geopolitikai helyzet, amit a szomszédunkban zajló háború jelent magyarázza a forint elleni pozíciók felvételét. Ezek rövid távú pozíciók, a helyzet gyorsan változhat. Kiemelte, hogy a jegybank kész bármikor hozzányúlni az egyhetes betét kamatához, ha indokoltnak látja.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A statisztikai hivatal szerdán hozza nyilvánosságra a februári inflációs adatot, Virág Barnabás előrejelzése szerint a fogyasztói árak éves emelkedése gyorsult, 8-8,5 százalék környékére, ami az 5,35 százalékos irányadó kamat mellett még mindig negatív reálkamatot jelent.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. július 7. 05:00
A nagy államadósságok miatt veszélybe kerülhet ismét az eurózóna? Milyen hatása lehet az erősödő inf...
MEDIA1  |  2022. július 6. 17:36
A Media1 értesülése szerint Gajdics ismét a néhány éve a NER-hez került Szabad Föld főszerkesztője l...
Kiszámoló  |  2022. július 6. 09:41
A kiürített államkassza miatt a kormány ezermilliárdos nagyságban különadókkal sújtott több szektort...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 7. csütörtök
Apollónia
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?