5 °C Budapest
Exterior of the Hungarian national bank in Budapest, Hungary. The central bank of the Republic of Hungary is known as the MNB.

Reagált a forintgyengülésre az MNB: itt az újabb kamatemelés

2022. március 3. 09:38

75 bázisponttal magasabban, 5,35%-on hirdette meg az egyhetes betéti tenderét csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank, vélhetően elsősorban a forintgyengülés miatt. Szerdán történelmi mélypontra került a magyar fizetőeszköz: 380 forint fölé drágult az euró.

5,35 százalékra emelte a jegybank az irányadó kamat rátáját március 3-án. Az irányadó kamat jelenleg az egyhetes jegybanki betét, mivel meghaladja az alapkamat szintjét. A megelőző héten a jegybank 4,6 százalékos kamattal hirdette meg az egyhetes betéti tendert, vagyis 75 bázispontos emelést hajtott végre.

Az egyhetes betét azt jelenti, hogy a pénzintézetek ekkora kamattal parkoltathatják a pénzüket egy hétig az MNB-ben. A február eleje óta a tendereken a pénzintézetek hétről hétre 10 ezer milliárd forint fölötti összegeket kínáltak fel. A jegybank mindig minden ajánlatot befogad. Ebben nem várható változás, ha másképp lenne, az egyhetes betét kamata elvesztené irányadó jellegét.

Kedden már kamatemeléseket harangozott be az MNB alelnöke, Virág Barnabás akkor azt mondta, rövid távon továbbra is az infláció megfékezését tekinti legfontosabb feladatának az MNB, és mivel a pénzromlás kockázatai az orosz–ukrán háború hatására erősödtek, a jegybank folytatja a kamatemelési ciklust, amíg visszatér az árstabilitás.

Ráadásul nem csak a háború miatt magasak a világgazdasági kockázatok, az elmúlt hónapokban is így volt: épp kilábaltak volna a járványból a gazdaságok, de az ellátási láncok lassan álltak helyre, és megdrágultak a nyersanyag- és energiaárak.

A forint euróval szembeni árfolyama március 2-án 383 fölé is benézett, onnan nap végére 374,5 környékére erősödött. Március 3-án is gyengüléssel kezdte a napot, de a jelek szerint a kamatemelés valamelyest stabilizálni tudta az árfolyamot 378,5 környékén.

Még nem tudni, hogy az árstabilitás mikor jön el, hiszen a nemzetközi helyzet óráról órára változik, a pénzpiacok a sokkhatás jeleit mutatják, az Oroszországot érintő szankciók következményei egyelőre felmérhetetlenek. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 1. 12:32
A Media1 megtudta, hogy már nem az alig három hónapja kinevezett Bittó Ákos a főszerkesztője az Inda...
Bankmonitor  |  2022. december 1. 08:53
Kevesen tudják, hogyan számolják ki az állami nyugdíjat. Nekik szeretnénk segíteni az alábbi videóva...
Holdblog  |  2022. december 1. 06:13
Ahogy az már-már szokássá vált, a Facebook avagy új nevén Meta negyedéves jelentését az árfolyam pán...
Kiszámoló  |  2022. november 30. 17:15
Néhány napja írtam Argentínáról, az országról, ami iskolapéldája, hogyan tud egy populista vezetés t...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?