Kőkemény drágulás a magyar boltokban: megy még feljebb is a tojás, hús, kenyér ára

Kőkemény drágulás a magyar boltokban: megy még feljebb is a tojás, hús, kenyér ára

2021. október 28. 10:05

Jelentősen drágul a hús, a tojás, de a kenyér is. Az áremelkedés még nem áll meg, sőt a dráguló takarmány, és a szárazság miatt januárig még tovább drágulhat a baromfi, és a sertés.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A KSH adatai szerint mintegy 10 százalékkal emelkedett a baromfi ára a tavalyi adatokhoz képest. 7 hónapja drágul a csirkehús, viszont a kacsa és a liba is többe kerül. A vásárlók is érzékelik a hús drágulását, az tud ezen spórolni, aki nem vásárol.

Az áremelkedés a tojást is elérte, az előző évi adatokhoz képest 5 százalékkal nőtt a tojás ára. Szép Imre, a Tojásszövetség elnöke az RTL híradónak elmondta, hogy május óta a termelőknek 5-6 forint vesztesége van tojásonként, ezért az átadási árnak emelkednie kell.

A nyári szárazság miatt kevesebb a kukorica is, ami miatt tovább emelkedhetnek az árak. Már 70 százalékkal drágább, amit szintén a vásárlók fizetnek majd meg.

Regisztrációhoz kötjük a kivitelt  a hazai állattartók takarmányozási igényeinek biztosítása érdekében.

- tette hozzá Nagy István, agrárminiszter. Raskó György, agrárközgazdász elmondta, hogy a termelési költségek legalább 25-30 százalékkal emelkedni fognak, ami 10 százalék fölötti húsár növekedést eredményezhet a jövő tavaszig. A búza is tovább drágult, a malomipar szintén újabb áremelésre készül a következő évben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18