6 °C Budapest
Budapest, 2021. szeptember 30.Varga Mihály pénzügyminiszter a visegrádi országok pénzügyminisztereinek tanácskozása után tartott sajtótájékoztatón a Pesti Vigadóban 2021. szeptember 30-án.MTI/Kovács Attila

Fontos bejelentést tett az inflációról Varga Mihály: ez még nagyon sokáig fájni fog

2021. október 19. 19:02

2022 végére érhetjük el a 3 százalék körüli inflációt, az adósságállomány csökkenni fog, bár lassabban, mint ahogy a külföldi szakértők várnák – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter. A Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáján azt is kifejtette, hogy a kormány szerint még idén sikerülhet megegyezni az Európai Bizottsággal a helyreállítási alap forrásairól.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Talán nem is lehetett volna jobbkor megszervezni ezt a konferenciát, mint most október közepén, rengeteg az olyan dolog, amiről érdemes beszélni – kezdte nyitóelőadását Varga Mihály a Budapest Economic Forum konferencián.

A pénzügyminiszter kiemelte, hogy abban mindenki egyetértett, hogy a válság után új korszak kezdődött, arról vannak viták, hogy ez az új korszak milyen lesz. Talán abban is egyetértés van, hogy a magyar gazdaságban visszarendeződés indult el. Felfutóban a járvány negyedik hulláma, mely hatásaiban nem lesz összehasonlítható az eddigi hullámokkal. Nagy az átoltottság, egyre kisebb a veszély, de a környező országok adatait látva a veszéllyel folyamatosan számolni kell - hangsúlyozta.

A magyar válságkezelés menetrendjével kapcsolatban Varga kiemelte, hogy 2020 tavaszán azonnali reakciókat kellett a kormánynak megtenni:

  • munkahelyek megőrzése, létrehozása,
  • kiemelt ágazatok újraindítása,
  • támogatott hitelek biztosítása,
  • családok és a nyugdíjasok védelme.

A második hullám intézkedéseit három pontban foglalta össze a miniszter: a munkahelyek megvédése, az adórendszer egyszerűsítése, illetve a vállalkozások megerősítése. Ebben az időszakban már arra törekedtek, hogy az azonnali hatásokon túl megpróbáljanak közép- és hosszútávú intézkedéseket is meghozni.

Varga Mihály szerint ma már az újraindításról lehet beszélni, ebben a körben döntött a kormány az 5%-os lakásáfáról, az otthonfelújítási támogatásról, a 13. havi nyugdíjról, a 25 éven aluliak szja-mentességéről, illetve a kamatmentes újraindítási gyorskölcsönről. A második ütemben a felsőoktatás támogatása, illetve a bértámogatások megtartása lesz lényeges, majd a következő ütem már a zöld átmenetről és a digitalizációról szólhat.

Most az egyik kérdés a gazdasággal kapcsolatban, hogy kitart-e az újraindítási lendület. A magyar gazdaság növekedése stabil makrogazdasági alapokon nyugszik.

Lassan el is dől, milyen alakú lesz a válság lefutása, egyértelműen látszik egy V-alak

- emelte ki a pénzügyminiszter. A járvány mellett a másik veszélyt az infláció jelenti, kezd visszatérni az az időszak, amikor magasabb az infláció, amivel a hozamok is emelkednek – mondta Varga. A miniszter szerint a monetáris politika utóbbi fél évben látott változása teljes mértékben megalapozott és időszerű volt. A kérdés most az, hogy az infláció emelkedése mennyire lesz tartós, jól látható az energiaárak emelkedése, ami tovább fűtheti ezt.

A pénzügyminiszter kiemelte, hogy a költségvetési hiány 2024-re csökkenhet vissza 3%-ra, fontos a fokozatosság ebben. 2008 után megtanultuk, hogy ha túl gyorsan rendezünk vissza, akkor elindítunk egy újabb recessziós hullámot – emelte ki.

Van egy vitánk az Európai Bizottsággal, ez erősen politikailag motivált vita. A lengyelek és a magyarok esetében rengeteg kérdése van a Bizottságnak, úgyhogy ez a vita tartós lesz

- mondta Varga. Szerinte nem volt időnk megvárni a vita lezárását, ezért kellett szeptemberben devizakötvényt kibocsátania az országnak. A miniszter kiemelte: a kormány arra számít, hogy az év vége felé enyhülhet a feszültség és megszülethet a megállapodás Brüsszellel a helyreállítási alap forrásairól.

Címlapkép: Kovács Attila, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 2. csütörtök
Melinda, Vivien
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?