Stack of banknotes as background (Hungarian Forint) 20000 forint banknotes Ferenc Deak close up as a background. Europe Hungary. The all-seeing eye motif.

Bizonytalanság a 200 ezer forintos minimálbér körül: egyelőre több a kérdés, mint a válasz?

2021. október 15. 12:04

A hazai tanácsadási piac  egyik fontos szereplője szerint ezeket a kérdéseket veti fel az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) bejelentése, amely a 200 ezer forintos minimálbér elérése érdekében javasolja, hogy 2022. január 1-től a munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adó (szocho) mértéke 4 százalékponttal csökkenjen.

A 200 ezer forintos minimálbér elérése érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium javasolja, hogy 2022. január 1-től a munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adó (szocho) mértéke 4 százalékponttal csökkenjen. A bejelentésről Bagdi Lajosnak, a Niveus Consulting Group adótanácsadási partnerének is megvan a véleménye, aki szerint a bejelentés "egyrészt üdvözlendő, másrészt több kérdést is felvethet."

Egyelőre nem derült ki, hogy a szochó csökkentése minden vállalkozásra egységesen, vagy csak a korábban említett KKV körre vonatkozna.

Szintén bizonytalan, hogy a szochó csökkentés a teljes bruttó bérre, vagy csak a minimálbérre vonatkozna. Ez ugyanis egy 300.000 Ft bruttó bérrel rendelkező munkavállalónál évente akár közel 50 ezer forintos járulékkülönbözetet is jelenthet személyenként.

Kérdés továbbá, hogy a bejelentés hogyan hat a kormány korábban, a 2022-es évre megfogalmazott költségvetési tervére. Ez utóbbi azt tartalmazza, hogy a béreket terhelő munkáltatói adóterhek 2022. július 1-jétől további 2 százalékponttal csökkennének, melynek keretében a szakképzési hozzájárulást kivezetnék, a szociális hozzájárulási adó kulcsa pedig további 0,5 százalékponttal 15%-ra csökkenne.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A tegnapi bejelentés tükrében még az is elképzelhető forgatókönyv lehet, hogy a szakképzési hozzájárulás mégis velünk marad, amit pedig már a szakma gyakorlatilag “eltemetett”. Ehhez viszont mindenképpen további jogszabály-módosítás lenne szükséges.”

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. szeptember 20. 21:24
Vettem ma megint MARA-t 15 dollárért, jelentős mennyiséget a meglévőhöz képest, a gyors meggazdagodá...
Összkép  |  2024. szeptember 20. 21:16
Mit adott nekünk az Európai Unió? 36, szakmai hátterében és értékrendjében jelentősen eltérő szakért...
MEDIA1  |  2024. szeptember 20. 13:17
Országjárásra indul Kadarkai Endre, aki Párral szemben című színpadi talkshowjában legendás párosokk...
KonyhaKontrolling  |  2024. szeptember 20. 10:06
Azok, akik jobban megnézik az IB költségeit, rájönnek, hogy nem olyan könnyű árazási csomagot válasz...
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 21. szombat
Máté, Mirella
38. hét
Szeptember 21.
ENSZ nemzetközi békenap
Szeptember 21.
A hála világnapja
Szeptember 21.
Alzheimer világnap
Szeptember 21.
A magyar termék napja
Szeptember 21.
A magyar dráma ünnepe
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?