27 °C Budapest
Hand holding shredded paper strips in a basket shredders

Filmbe illő: így próbálják megsemmisíteni a terhelő bizonyítékot magukról az átverős cégek

2021. június 2. 18:09

Az elmúlt évben a Gazdasági Versenyhivatal 26 cégnél folytatott le helyszíni kutatást. A vállalkozások a versenyhatósági rajtaütések során is sokat tehetnek a bírság csökkentéséért, a GVH ennek ellenére találkozott már meneküléssel és pánikszerű adatmegsemmisítéssel is.   

A versenyhivatal – bírói engedély birtokában végezhető – előzetes bejelentés nélküli, helyszíni kutatásainak célja, hogy bizonyítékokat gyűjtsön egy feltételezett jogsértésről vagy egy vizsgált összefonódásról. Az elmúlt évek egyik nagyszabású, két napon átnyúló kartellfelderítő akciójában például 38 munkatársuk tartott kutatást, összesen 14 érintett vállalkozásnál.

A közleményükben kiemelték, hogy közérthető tájékoztatással segítik a cégeket a rajtaütések során jogaikról, kötelezettségeikről és nem utolsósorban együttműködési lehetőségeikről. Még ekkor sem késő ugyanis önként felfedni a kartellben való részvételt, amivel akár jelentős mértékben lehet csökkenteni vagy esetlegesen elkerülni a versenyfelügyeleti bírságot. Ennek ellenére nem minden vállalkozás tesz eleget a jogszabály által előírt, teljes körű együttműködési kötelezettségének a helyszínen a vizsgálatok során. A hatóság időről időre találkozik olyan esetekkel, amikor az érintett cégek megpróbálják eltüntetni a lehetséges bizonyítékokat.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A próbálkozások egyike sem járt sikerrel, emellett súlyos eljárási bírságokat is maguk után vontak. Az együttműködés így minden esetben célravezetőbb, és a vállalkozások számára előnyösebb pozíciót jelent a versenyhatósági eljárás során.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt az új GDPR? Ez a változás rengeteg céget érint

Minden olyan cégnek, amely akár adatkezelőként, akár adatfeldolgozóként személyes adatokat továbbít az EU-n kívüli harmadik országba, újra kell kötnie az adattovábbítást rendező valamennyi szerződését.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?