20 °C Budapest
Close up of a loving young Asian father carrying his newborn baby daughter in arms. Bonding moment of father and daughter. Fatherhood. Skin to skin contact. Love, care and tenderness

Újraindult SMA-szűrés: már két újszülöttnél mutatták ki a betegséget

MTI
2024. március 20. 17:04

Kiderült, az SMA-szűrések újraindulása óta két újszülöttnél állt fenn a rendellenesség, a gyermekek kezelése rövid időn belül megkezdődik.

Az SMA-szűrések újraindulása óta két újszülöttnél derült ki a rendellenesség, a kezelések rövid időn belül megkezdődnek – közölte Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója a kórházban tartott sajtótájékoztatón. A szakember szerint a kezelések biztatóak, és jelzik, hogy e betegség szűrésében és kezelésében Magyarország a világ élvonalában van.

Az ingyenes szűrővizsgálatok 2023 végén álltak le, de nem sokkal később Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt ígérte, hamarosan újraindul a díjmentes szűrés. Február 22-én meg is jelent az erről szóló határozat, majd ezt később kiegészítették azzal, hogy április 30-áig visszamenőleg kérhetik a vizsgálat elvégzését azok a szülők is, akiknek a gyermeke idén januárban vagy februárban született.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Bethesda Gyermekkórházban azt mondta, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő tavaly hatmilliárd forintot fordított a gerincvelői izomsorvadásban szenvedő gyerekek kezelésére, a szűrésekre az állam 400 millió forintot biztosított. A magyarországi SMA-kezelésre külföldről is érkeznek gyerekek, ebben az esetben a kezeléseket térítés ellenében vehetik igénybe a szülők.

A 14 hónapos pilotprogram ideje alatt 86 ezer minta közül 9 esetben derült ki a rendellenesség, a kezeléseket megkezdték. Az ingyenes vérvizsgálatot minden esetben a szülőnek kell kérnie.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem