4 °C Budapest
Injection with insulin pen

Terhességi cukorbetegség, IRS: ingyenes tanácsadással segítik a várandósokat

2023. február 20. 18:04

Magyarországon a cukorbetegséggel szövődött terhességek gyakoriságát kb. 6-8%-ra becsülik, de a klinikai tapasztalat azt mutatja, hogy ez a szám folyamatosan emelkedik. A várandósok általános diabétesz-szűrése a terhességi protokoll szerint a terhesség 24-28. hetében történik, ezt követően viszont gyakran fordul elő, hogy a kismamák számára vércukorértékeik nehezen értelmezhetők, leleteik nem egyértelműek. Ebben nyújtanak ingyenes segítséget a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének dietetikus, diabetológus és szülész-nőgyógyász szakemberei.

A CEOSZ kezdeményezésének keretein belül az érdeklődők e-mailen is felkereshetik a szakértőket kérdéseikkel, illetve több alkalommal – első körben február 23-án, március 30-án és április 27-én – a DiabPONT online, videós tanácsadásához is díjmentesen csatlakozhatnak.

A cukorbetegek száma rohamosan emelkedik, globálisan ma már a 450 millió főt is meghaladja. Magyarországon nagyjából minden 10. embert érint ez az anyagcsere-betegség, becslések szerint azonban több százezer magyar – diagnózis hiányában – még nincs tisztában állapotával. A cukorbetegséggel, vagy annak fokozott kockázatával élők edukációját és ellátását nagyban megnehezíti számuk folyamatos növekedése, mely egyre nagyobb terhet ró az egészségügyi ellátórendszerre.

A terhességi cukorbetegség többeket érinthet, mint gondolnánk

A várandósság alatt jelentkező cukorbetegség (GDM, gesztációs diabétesz) a hormonális változások és a fokozódó inzulinrezisztencia következtében alakulhat ki a terhesség 2. trimeszterében. Fennállását minden kismamánál szűrni szükséges vércukorterheléses vizsgálattal. A terhességi diabétesz bárkinél előfordulhat, azonban vannak, akiknél speciális rizikófaktorok állnak fenn – például a 35 évnél idősebbek, a túlsúllyal küzdők, vagy az inzulinrezisztensek esetében.

Emellett kockázati tényezőnek számít, ha valakinek egy korábbi várandóssága alatt már kialakult a gesztációs diabétesz, továbbá, ha a családi kórtörténetben szerepel a cukorbetegség. Számukra előnyös lehet, ha a terhesség korai szakaszától kezdve vércukormérő segítségével rendszeresen ellenőrzik vércukorszintjüket, ezzel ugyanis idő előtt felismerhető a terhességi diabétesz.

A CEOSZ a népbetegségnek számító anyagcsere-rendellenességgel kapcsolatos edukációt és közösségépítést tűzte ki céljául, így számos rendezvénnyel, kampánnyal és tanácsadással igyekszünk felhívni a figyelmet a betegségre. Legújabb kezdeményezésünkkel a rizikófaktorral rendelkező, illetve terhességi cukorbeteg kismamáknak szeretnénk segíteni. A témában tartott online tanácsadásainkon a részvétel díjmentes, egészségügyi szakértőink pedig a személyesen vagy e-mailben feltett kérdésekre is ingyenesen válaszolnak

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

– mondta el Füzesi Brigitta, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének elnöke.

Ingyenes szakmai tanácsadás

A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége első körben az elkövetkező három hónap utolsó csütörtökén – február 23-án, március 30-án és április 27-én – 17:00 órától ingyenes online szaktanácsadással várja a témában érintetteket. A későbbiekben az előadásokat az érdeklődés függvényében egész évben havonta tervezik megtartani.

A résztvevők megismerkedhetnek a terhességi cukorbetegség tüneteivel, kezelésével, a terhesség alatt kötelezően elvégzendő vizsgálatokkal és azok jelentőségével. Az érdeklődők kérdéseiket az online tanácsadások mellett e-mailben is feltehetik a CEOSZ szakértőinek, akik nagyon rövid időn belül választ adnak. A kurzusokon való részvételre ZOOM linket kérni és a szakértőktől közvetlenül, e-mailben kérdezni a CEOSZ terhességi cukorbetegséggel foglalkozó aloldalán van lehetőség.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm