6 °C Budapest
Küszöbön az áttörés: hamarosan évtizedekkel tovább élhetnek a magyar nyugdíjasok

Küszöbön az áttörés: hamarosan évtizedekkel tovább élhetnek a magyar nyugdíjasok

2021. október 2. 15:03

Akár 130 éves vagy annál magasabb kort is megérhetnek az emberek egy új kutatás szerint. Egy friss elemzés szerint ugyanis egy ember halálának kockázata egy bizonyos kor felett nem emelkedik tovább, hanem stagnál.

A Royal Society Open Science tudományos lap szerdai számában bemutatott tanulmány szerint erre az eredményre 13 ország 1100 nagyon idős, tehát 105 év feletti lakosának adatait elemezve jutottak a kutatók. Az emberi élet hosszának határát régóta vizsgálja a tudomány. A legújabb elemzés szerint egy ember halálának kockázata egy bizonyos kor felett nem emelkedik tovább, hanem stagnál: esélye 50 az 50-hez lesz.

Annak, aki már több mint 110 éves, olyan esélye van a továbbélésre, mintha "feldobna egy pénzérmét" - fogalmazott Anthony Davison statisztikaprofesszor, a Svájci Műszaki Egyetem (EPFL) munkatársa. "Ha fej, megéri a következő születésnapját, ha írás, valamikor a következő év során meghal" - mondta a szakértő.

Nemrég még azt az elméletet alátámasztó tanulmányok születtek, hogy az emberek akár a 150 évet is megérhetik. Davison utalt arra, hogy az új kutatás jóval szélesebb statisztikai alapon nyugszik, mint az eddigi vizsgálatok. Figyelembe vették továbbá olyan olasz állampolgárok adatait, akik 2009 és 2015 között legalább 105 évesek voltak.

Csak nagyon keveseknek sikerül 110 évig élni, de valószínűleg a jelen évszázad során lesznek emberek, akik a 130 évet is megérik - mondta Davison, aki szerint ez az orvostudományi és a társadalmi fejlődéstől függ. Eddig Jeanne Calment-é a leghosszabb élet rekordja: a francia nő 1997-ben 122 évesen hunyt el. Rekordjának megdöntésére esélyes a japán Kane Tanaka, aki jelenleg 118 éves.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?