12 °C Budapest

Erre feltétlenül figyelj, miután megkaptad az első adag vakcinát: minden ezen múlik

2021. február 2. 14:03

Habár a vakcinák érkezésének üteme nem mindig halad a tervek szerint, napról napra közelebb vagyunk a tömeges oltások időszakához. Aki megkapta az első adagot, annak bizonyos meghatározott időn belül (21 vagy 28 nap), meg kell kapnia a második dózist is, még akkor is ha kellemetlen mellékhatások lépnek fel, ellenkező esetben nem fog hatékonyan védeni a fertőzésekkel szemben az oltás. Csak egyetlen esetben lehet kihagyni.

Az már számos alkalommal is nyilvánvalóvá tették számunkra, hogy a jelenleg érvényben lévő korlátozásokat addig fogják fenntartani, ameddig a lakosság nagy részének átoltottsága meg nem valósul. Ennek persze számos feltétele van még a hajlandóságon kívül is, méghozzá, hogy legyen elég vakcina. A "nyugati típusú"(mRns) vakcinák beérkezése, egyelőre lassabb, mint arra számítani lehetett, éppen tegnap, február 1-jén jelentette be Müller Cecília országos tisztifőorvos, hogy át kell dolgozni az oltási tervet, mivel a vártnál kevesebb vakcinát szállított a Moderna, 18 ezer adag helyett 11 ezret.

Ugyanakkor az AstraZeneca után a BioNTech is az Európai Uniónak szánt oltóanyag-szállításainak növelésére készül, a német biotechnológiai cég hétfői bejelentése szerint a második negyedévben akár 75 millióval is több adag érkezhet a Pfizer amerikai gyógyszeripari óriáscéggel az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) ellen kifejlesztett vakcinájukból.

De mi történik, ha valaki figyelmetlenségből, vagy önhibáján kívül később, vagy egyáltalán nem kapja meg a koronavírus elleni vakcina szükséges második adagját?

A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy az ígért védettség elérése érdekében mind a két oltásra szükség van! (Vannak természetesen egy dózisú oltások is, ezek esetében erről nincs szó, ám hazánkban jelenleg ezek nem elérhetőek!)

Egy adag a Pfizer vagy a Moderna vakcinájából közel sem olyan hatékony, mint kettő

A decemberben közzétett adatok azt mutatják, hogy a Pfizer-BioNTech vakcinája csupán csak kb. 52százalékban hatékony az első adag után, ám mindkét oltás után a kutatások szerint a vakcina 95 százalékos hatékonyságú. A Moderna szerint oltása az első adag után körülbelül 80 százalékban hatékony, és 95 százalékos a 18-65 éves embereknél mindkét dózis után, a 65 év felettieknél ez az arány 87 százalék.

Későbbi vakcina: ok, de ne túl későn!

Attól függően, hogy melyik oltást kapod meg be, a második adagot az első után 21, illetve 28 nappal későbbre kell ütemezni. De akkor se ess pánikba, ha nem sikerül pontosan ezen a napon megkapnod - mondta el Kavita Patel washingtoni gyakorló belgyógyász a HuffPostnak, majd kijelentette:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A CDC (az amerikai járványvédelmi központ) szerint a Moderna és a Pfizer vakcináinak második adagját körülbelül 42 napon belül biztonságos megkapni

Jelenleg nem ismeretes, hogy van-e túl késői időpont a második adag számára, mert ezt a helyzetet még nem vizsgálták - tette hozzá Patel. Ez azt jelenti, hogy az sem világos, hogy elölről kell-e kezdeni az oltakozási folyamatot, ha túl sok idő telt el az első adag után.

Más oltások esetében, amelyek szintén többadagosak, nem feltétlenül kezdjük elölről a sorozatot, ám ha a kihagyás meghaladja a 90 napot, elképzelhetőnek tartom, hogy egyesek javasolhatják az újraindítást. De a jelenlegi ellátási problémák miatt az embereknek meg kell kapniuk a második adagot, amikor csak lehet.

Más szóval, a szakember azt javasolja, senki ne hagyja ki a második adagot. Ha bármilyen okból nem sikerül tartani a kijelölt napot, akkor próbáljon egy ahhoz a lehető legközelebbi időpontot kiválasztani. 

Még ha mellékhatásokat is tapasztaltál, akkor is meg kell kapnod a második adagot, hiszen a mellékhatások teljesen normális reakciók a vakcinára, és nem azt jelentik, hogy megfertőződtél koronavírussal.

"A második adag vakcina potenciálisan nehezebb lehet egyes emberek számára" - mondta el Dr. Patel. "Személy szerint én az oltás másnapján fáradt voltam, ezért azt javasolnám, hogy akik megkapják, próbálják nem megterhelni magukat az oltást követő napon."

Csak azok a személyek hagyhatják ki a vakcina második dózisát, akiknek az orvosuk kifejezetten ezt javasolta - írja ajánlásában a Járványügyi Hivatal, Centers for Disease Control and Prevention.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm