4 °C Budapest
Mégsem otthon oltják majd az időseket? Megszólalt a háziorvos

Mégsem otthon oltják majd az időseket? Megszólalt a háziorvos

2021. január 25. 11:32

Egyelőre nem világos, miképpen zajlik majd a tömeges oltás Magyarországon: vasárnap Müller Cecília arról beszélt, hogy az időseket elsősorban otthonaikban a háziorvos vagy egy oltócsoport fogja felkeresni. Nem sokkal a tisztifőorvos nyilatkozata után egy pest megyei háziorvos arról írt a rendelője Facebook-oldalán, hogy nem az otthonaikban fogják oltani a betegeket, hanem a rendelőben - ez alól kivétel, ha valaki mozgásképtelen, hozzá kimennek. Az is kiderült, hogy ha más utasítás nem érkezik, akkor a rendelési idő után adják majd be a vakcinákat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Egyelőre bizonytalanok az információk arról, hogy miképpen fog zajlani a tömeges oltás Magyarországon. Müller Cecília tisztifőorvos vasárnap a közmédiának arról beszélt, hogy az új vakcinabeszerzésekkel már a 60 év felettiek, illetve a 89 évnél idősebb állampolgárok oltása kezdődhet meg; őket elsősorban otthonaikban a háziorvos vagy egy oltócsoport fogja felkeresni.

Szintén vasárnap egy, a Pest megyei Fót városának Kisalag városrészén működő orvosi rendelő háziorvosa, dr. Szép Imre már más információkat posztolt a rendelő Facebook-oldalára:

Amikor elindul az "otthoni" (értsd területi) covid védőoltás, akkor feljebbvalóink nyelvbotlásai ellenére nem az otthonukban fogjuk oltani a betegeket, hanem az orvosi rendelőben. Mint minden más védőoltást. Azért ott, mert az fel van szerelve erre (is), az "otthon" meg nem. Hiába cipel oda bármit a lelkes háziorvosuk az sosem lesz ugyanaz

- írta. Ez alól csak egyedi elbírálás alapján tesznek majd kivételt, például akkor, ha a beteg autóval egyáltalán nem szállítható. Ugyanakkor a háziorvos a pontos menetrendről nem írt, mivel azt még ő maga sem tudja. Az is kiderült, hogy - ha más utasítás nem érkezik -, akkor túlórában, rendelés után fogják oltani az embereket. A vakcina beadását követően biztonsági okokból 30 percet még várni kell a rendelőben, a várót átrendezik majd erre a célra.

Szép Imre posztjából kiderül, hogy neki további pluszfeladatot jelent majd, hogy a rendelőben praktizáló, másik doktornőhöz tartozókat is ő oltja majd, vagy jelen lesz.

Ennek oka egyszerű: ha beüt mégis valami ,akkor annak ellátása legalább annyira fizikai munka, mint orvosi. Meg csapatmunka is, ezért sem oltunk háznál

- írta a háziorvosi rendelő Facebook oldalán.

Levelet kaptak a háziorvosok

Még január elején derült ki, hogy rengeteg háziorvos kapott levelet a Fővárosi Kormányhivataltól: ebben az állt, hogy Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár az oltási program felgyorsítása érdekében 5000 háziorvosi rendelőt jelölt ki oltópontként.

A levelet Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő osztotta meg Facebook-oldalán. Kiderült, hogy Horváth Ildikó kérése nyomán a Miniszterelnökség Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkársága felméri a kormányhivatalokon keresztül a rendelők alkalmasságát, rendelkeznek-e azok oltópontként való működéshez szükséges infrastruktúrával, váróteremmel, öltözővel. A háziorvosoknak a levélre válaszul kell elküldeniük, hogy rendelőjük alkalmas-e oltópontként a feladatok ellátására.

Kunetz megjegyezte, hogy a magyar háziorvosi rendelőknek a pandémiától függetlenül is meg kell felelnie ezeknek a követelményeknek.

Fotó: MTI/Mónus Márton

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 18. kedd
Piroska
3. hét
Január 18.
Micimackó napja
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?