20 °C Budapest
Ma engedélyezhetik a Pfizer vakcináját az EU-ban: ennyit kap első körben Magyarország

Ma engedélyezhetik a Pfizer vakcináját az EU-ban: ennyit kap első körben Magyarország

2020. december 21. 12:23

A mai napon engedélyezhetik az EU-ban a Pfizer vakcináját, ezt követően Magyarországra első körben 5000 adagot szállítanak - mondta Müller Cecília. A tisztifőorvos hozzátette, az engedélyezést követően folyamatos érkeznek majd a szállítmányok. Először az egészségügyi dolgozók kapják meg az oltást, őket követik a szociális intézmények dolgozói, ápoltjai.

Ma ülésezik az Európiai Gyógyszerügynökség, így hamarosan kiderülthet, hogy az EU is engedélyezi-e a Pfizer koronavírus-vakcináját.

Erről ma már rendelkezés is születhet.

- mondta el Müller Cecília az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján.

Elsőként az egészségügyi dolgozók számára biztosítjuk az oltakozást. A vakcina megérkezése egy új szakaszt nyit majd a védekezésben.

- magyarázta a tisztifőorvos, majd ismertette, hogy elsőként a Dél-Pesti Centrumkórházban kezdik az oltást, ezt követően 25 másik intézményben folytatják. Az oltóanyagok tárolására minden fizikai eszköz rendelkezésre áll.

Az első szállítmány 5000 fő beoltására lesz elég, az ő oltásukat 3 hét múlva meg kell ismételni, hogy a teljes immunitás kialakuljon. Müller Cecília ismertette, hogy folyamatos beszállítással számolnak, miután az egészségügyi dolgozók megkapták a vakcinát, a szociális intézmények dolgozói, ápoltjai, egyéb betegségekkel rendelkezők is megkaphatják. A második oltást követő körülbelül 1 hét után alakul ki a védettség, de ezután is fenn kell tartanni a járványügyi intézkedéseket.

Nincsen a világon olyan oltóanyag, ami 100 százalékos védettséget adna. Minél többen oltakozunk, annál nagyobb védelmet fog élvezni a környezet is. Egy 60 százalékos átoltottság esetén jelentősen lassítani lehet a járványt

- fűzte hozzá.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?