6 °C Budapest
Kiderült, miért nem teszteltette magát olyan sok pedagógus

Kiderült, miért nem teszteltette magát olyan sok pedagógus

2020. december 12. 11:21

Országszerte mintegy ezer medikusokból, sofőrből és adminisztrátorból álló csapat több mint tízezer helyszínen tesztelt, ahol összesen 181 506-an teszteltették magukat. A minták 2,44 százaléka lett pozitív, ami 4436 főt jelent összesen. Azonban nem mindenki kért az ingyen tesztből.

A tanárok és más iskolai dolgozók meglepően gyakran visszautasították a tesztet. A tömeges tesztelés eredményeinek ismertetésekor ki is derült, hogy a köznevelési intézmények dolgozóinak nagyjából negyede nem vett részt a tesztelésen. Az illetékes államtitkár ki is mondta, hogy nagyobb részvételi arányra számított az operatív törzs - írja a Telex.

Egy Békés megyében tesztelő egyetemista tapasztalatai szerint a dolgozók sokszor tájékozatlanság vagy bizalmatlanság miatt utasították vissza a tesztelési lehetőséget. 

Volt olyan tanár, aki azzal érvelt, hogy pont a teszttel fertőzik meg őket, hogy maguk a tesztelők se tudják, de valójában ők fertőzik meg az időseket is

- mesélte a lapnak az orvostanhallgató, aki hangsúlyozta: természetesen ez nem így van, mindig a tesztalany előtt bontják ki a vadonatúj pálcát, illetve pufferoldatot, de ezt hiába magyarázták nekik.

Egy óvodában nyolcból hat pedagógus megtagadta a mintavételt, ők azt mondták, magától a teszteléstől félnek, mert azt hallották, hogy vérzik tőle az emberek orra.

A teszt visszautasításának másik jellemző indoka volt, hogy ilyenkor ha táppénzre kerül valaki, nem biztos, hogy a fizetése 100 százalékát megkapja. Bár az Emberi Erőforrások Minisztériuma már korábban bejelentette, hogy teljes táppénz jár a munkahelyükön megfertőződő pedagógusoknak, nem jellemző, hogy ezt a gyakorlatban a munkavállalók érvényesíteni tudják, hiszen ehhez minden kétséget kizáróan bizonyítani kell, hogy az iskolában, tehát a munkahelyükön kapták el a vírust - írja a lap.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 11. vasárnap
Leó, Szaniszló
14. hét
Április 11.
Debrecen napja
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 10. 19:16