13 °C Budapest

Varga: 2020-ra 6,4 százalékos gazdasági visszaeséssel számol a kormány

2020. november 25. 09:49

A kormány erre az évre 6,4 százalékos visszaeséssel számol, ami azt jelenti, hogy durván 1700 milliárd forintnyi bevételt bukhat az államháztartás, miközben a kiadások növekednek a járvány miatt - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter. Az eredetileg tervezett 1 százalékos hiány helyett a költségvetési hiány 9 százalék körül lehet majd az év végére, vagyis a Covid-járvány 8 százalékponttal fogja megnövelni.

Varga Mihály pénzügyminiszter a Világgazdaságnak adott interjújában beszélt arról, hogy a kormány erre az évre 6,4 százalékos visszaeséssel számol, ami azt jelenti, hogy durván 1700 milliárd forintnyi bevételt bukhat az államháztartás, miközben a kiadások növekednek a járvány miatt.

A miniszter szerint az eredetileg tervezett 1 százalékos hiány helyett a költségvetési hiány 9 százalék körül lehet majd az év végére, vagyis a Covid-járvány 8 százalékponttal fogja megnövelni.

Az államadósságról azt mondta, hogy a tavalyi 65,4 százalékos szintről a mostani becslések szerint a bruttó hazai termék 78-80 százalékára fog emelkedni.

Ebben az évben 1,5 milliárd dollár 2021-ben lejáró adósságot fizettünk vissza anélkül, hogy ehhez igénybe vettünk volna külső forrást. Ezzel a novemberi 2,5 milliárd eurós devizakötvény-kibocsátással azt értük el, hogy 2023 elejéig nincs szükség új devizaforrás bevonására

- jegyezte meg a külső forrásokkal kapcsolatban. Hozzátette, hogy nem terveznek további devizakötvény-kibocsátást, és azt a célt sem adják fel, hogy a devizaarányt az államadósság szerkezetén belül 20 százalék alatt maradjon.

Szóba kerültek az uniós támogatások is, amiknél Varga Mihály úgy számol, hogy az EU hosszú távú költségvetésének (MFF) és a helyreállítást célzó NextGenerationEU forrásairól szóló vita elhúzódhat akár addig is, hogy jövőre még semmilyen forrásra nem lehet számítani az Európai Unió országaiban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kivételként említette az agrártámogatás 500 milliárd forintját, ami közvetlenül Brüsszelből érkezik a gazdákhoz.

Varga szerint a járványnak akár harmadik hulláma is lehet, ezért hároméves pénzügyi programot készítettek. Sok tekintetben a védőoltástól függ, hogy milyen gyorsan épül vissza a gazdaság, a miniszter azzal számol, hogy a fordulópont a jövő év május-júniusi időszak lehet, a második negyedév vége, a harmadik eleje, amikor megvan a vakcina, és megkezdődnek a tömeges védőoltások. Szerinte a korlátozásokat ekkortól lehet gyorsabban feloldani, és a gazdaság lassan, de visszatérhet a normális kerékvágásba. Szóval 2021 májusában-júniusábanfog eldőlni, hogy gyors visszarendeződés és gyors kilábalás lesz, vagy csak lassabb.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem