12 °C Budapest

Itt van Gulyás Gergely bejelentése: eltörölték a vásárlási sávokat, a maszkviselés kötelező

2020. június 18. 10:25

Véget ért a vészhelyzet Magyarországon, Gulyás Gergely a kormányinfón elmondta, hogy nem tartják szükségesnek a vásárlási sávokat.

Cikkünk folyamatosan frissül...

Megszűnt a veszélyhelyzet, helyébe a járványügyi készültség lépett. 98 nap után véget ért a rendkívüli jogrend, a kormány pedig döntött az új intézkedésekről. Magyarországon sikeres volt a védekezés, időben tudtak döntéseket meghozni - mondta Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón.

Reméljük, nem jön vissza a vírus, bár a második hullám esélye reális

- mondta, majd ismertette, hogy a kormány 3 havonta felülvizsgálja a készültséget. A kormánynak továbbra is törvényhozási joga van, és rendeleteket is hozhat. Csak az indokolt védelmi intézkedések maradnak:

  • marad az operatív törzs,
  • a kötelező maszkhasználat,
  • a kórházak irányítási rendszere.
A vásárlási sávokat eltörlik, mert a kormány szerint az időseknek elég védelmet nyújt a kötelező maszkviselés.

A zenés-táncos rendezvényeknél 500 fős határt szabtak meg, a legtöbb európai országba szabad az átjárás, kötelező karantén nélkül lehet utazni, és hazatérőkre sem vár korlátozás. Ha változik a járványügyi helyze, akkor visszatérnek a szigorítások.

A szakértők szerint ősszel jöhet a második hullám, az aktív fertőzöttek számának csökkenével számolnak, de kérnek mindenkit, hogy tartsa be az intézkedéseket.

A gazdaság kapcsán kifejtette, hogy eltérőek az előrejelzések, a költségvetés bevételei szempontjából 2000 milliárd forint bevétel bizonytalan. A kormány továbbra is 3 százalékos recesszióval számol.

A munkahelyvédelmi program 1,2 millió munkahelyet mentett meg, ismertette a miniszter.

Újságírói kérdések

Parragh László felvetette, hogy módosítani kell a KATA-s adózást, ennek kapcsán Gulyás azt mondta, egyetért azzal, hogy a KATA szerkezetét érdemes lenne áttekinteni, de a kormány szerint egyelőre a stabilitás a legfontosabb, ezért nem változtak a szabályok. Szerinte érdemes lenne az összeghatrokat is emelni, de erről később határoznak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egy másik kérdésre elmondta, július 20-tól mehet szabadságra a kormány, és augusztus 14-től kezdenek újra dolgozni. A miniszter elmondta, ő személy szerint belföldön tervez nyaralni, ahogy Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is.

Az általános szabályok álltak helyre, az egészségügyi dolgozók is szabadon utazhatnak, ahogy a hivatali alkalmazottak. Amennyiben az egészségügyi dolgozókat kirendelik valahová, akkor a többletköltségeket meg kell téríteni. Az utazási kedvezményeiket viszont eltörölték - mondta Gulyás Gergely. Múlt héttől tejes kapacitással újraindult az egészségügy, ennek kapcsán az Index azt kérdezte, hogy hány műtétet kell bepótolni: a miniszter szerint az Emmi méri fel az igényeket, a 65 felüli orvosokat most külön engedély nélkül lehet alkalmazni. A pluszforrásokat fel kell mérni, a kormány meg fogja adni a nem életmentő, nem szükséges műtétek végrehajtására.

A rendezvények, fesztiválok kapcsán Gulyás azt mondta, zenés-táncos rendezvények most 500 fő felett nem tarthatók, de ezt újra és újra felül fogják vizsgálni. A fesztiválszervezők keresték a kormányt, hogy adminisztrációs okokból kellen valamilyen meghatározott intervallum, ameddig tilos lesz nagy rendezvényeket tartani. A szakértők határozták meg az augusztus 15-i időpontot. Ha már nem indokolt, akkor nem fogják fenntartani a szabályt.

A mozikról, színházakról és a vonatkozó egészségügyi szabályokról a kancelláriaminiszter azt mondta, ahol nincs szabályozva, hogy maszkot kell viselni, ott a szabályok már nem állnak fent. Így a mozikban, színházakban sem.

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem