Komplett egészségváros épülhet Budapesten: mérföldkő a modern egészségügyben

Komplett egészségváros épülhet Budapesten: mérföldkő a modern egészségügyben

2020. január 21. 10:32

A Dél-budai Centrumkórház létrehozása mérföldkő és hiánypótló a magyarországi egészségügy történelmében. Az intézmény tervezett elhelyezése - a sürgősségi betegellátást az egyik legfontosabb szempontként figyelembe véve - egyértelműen megfelel a mai kor kórházépítéseinek, a világban uralkodó legmodernebb építészeti trendnek. 

Újbuda Dobogó városrészében nem egy átlagos kórházat álmodtak meg a szakemberek, hanem egy komplett egészségvárost, amely a régióban minden gyógyítási területen kiemelt sürgősségi - sőt egyes profilokban országos szintű - ellátást nyújt gyermekek és felnőttek részére egyaránt. Egy zöldmezős beruházás megvalósítása során nem kell semmilyen építészeti kompromisszumot kötni, hiszen itt kizárólag egyetlen szempont érvényesülhet, ez pedig a magyar emberek legmagasabb szintű egészségügyi ellátása.

A megvalósítás helyszíne nem politikai, hanem kizárólag szakmai kérdés. Az építész szakértők véleménye alapján a főváros által javasolt helyszínek közül az egyiken a szuperkórház-projekt egyértelműen nem valósítható meg, míg a másik esetben - ha csak a számokat nézzük - ugyan elférne, de a telek adottságai miatt további vizsgálatok szükségesek annak megállapításához, hogy - a jelentős időveszteség mellett - az elfogadott koncepció, így a betegellátás milyen mértékű csorbításával járna. Lakóházak és egy pályaudvar közé szinte fizikai képtelenség felépíteni egy 32.524 négyzetméteres telekre egy 215.000 négyzetméteres egészségügyi komplexumot, annak minden egyéb vonzatával. A javasolt telkeken megvalósuló beruházás esetén mind az intézmény, mind a betegek, mind pedig a környék lakói nehéz helyzetbe kerülnének, például a környezeti terhelés miatt.

Bedros J. Róbert miniszterelnöki megbízott teljes írása a szuperkórházról a Porfolio.hu-n olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 20. kedd
Tivadar
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 20. 18:09