25 °C Budapest
Komplett egészségváros épülhet Budapesten: mérföldkő a modern egészségügyben

Komplett egészségváros épülhet Budapesten: mérföldkő a modern egészségügyben

2020. január 21. 10:32

A Dél-budai Centrumkórház létrehozása mérföldkő és hiánypótló a magyarországi egészségügy történelmében. Az intézmény tervezett elhelyezése - a sürgősségi betegellátást az egyik legfontosabb szempontként figyelembe véve - egyértelműen megfelel a mai kor kórházépítéseinek, a világban uralkodó legmodernebb építészeti trendnek. 

Újbuda Dobogó városrészében nem egy átlagos kórházat álmodtak meg a szakemberek, hanem egy komplett egészségvárost, amely a régióban minden gyógyítási területen kiemelt sürgősségi - sőt egyes profilokban országos szintű - ellátást nyújt gyermekek és felnőttek részére egyaránt. Egy zöldmezős beruházás megvalósítása során nem kell semmilyen építészeti kompromisszumot kötni, hiszen itt kizárólag egyetlen szempont érvényesülhet, ez pedig a magyar emberek legmagasabb szintű egészségügyi ellátása.

A megvalósítás helyszíne nem politikai, hanem kizárólag szakmai kérdés. Az építész szakértők véleménye alapján a főváros által javasolt helyszínek közül az egyiken a szuperkórház-projekt egyértelműen nem valósítható meg, míg a másik esetben - ha csak a számokat nézzük - ugyan elférne, de a telek adottságai miatt további vizsgálatok szükségesek annak megállapításához, hogy - a jelentős időveszteség mellett - az elfogadott koncepció, így a betegellátás milyen mértékű csorbításával járna. Lakóházak és egy pályaudvar közé szinte fizikai képtelenség felépíteni egy 32.524 négyzetméteres telekre egy 215.000 négyzetméteres egészségügyi komplexumot, annak minden egyéb vonzatával. A javasolt telkeken megvalósuló beruházás esetén mind az intézmény, mind a betegek, mind pedig a környék lakói nehéz helyzetbe kerülnének, például a környezeti terhelés miatt.

Bedros J. Róbert miniszterelnöki megbízott teljes írása a szuperkórházról a Porfolio.hu-n olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?