15 °C Budapest
Tízből három magyar ebbe hal bele: mutatjuk, mennyire súlyos a helyzet

Tízből három magyar ebbe hal bele: mutatjuk, mennyire súlyos a helyzet

2018. február 7. 17:00

Körülbelül az EU-s átlagot hozzuk, ha azt vizsgáljuk, mekkora része történik a magyar halálesetnek rákból kifolyólag. Egész számra kerekítve mind a magyar, mind pedig az EU-s érték 26 százalék. Nézzük, hogy állunk ezzel a többi tagállamhoz képest, és mekkora különbség van, ha nemek szerint megbontjuk a számokat.

A magyar férfi halálesetek 29 százalékáért, a nők esetében pedig 23 százalékért felelős valamilyen rákos megbetegedés az Eurostat adatai szerint. A 28 EU-s tagállamban ez az érték 30 és 23 százalék, így Magyarországon kisebbek a nemi különbségek.

Az összes haláleset közül Szlovéniában lehet a leggyakrabban az okokat rákos megbetegedésre visszavezetni, amely nagyrészt a férfiak 36 százalékos értékének köszönhető, hisz a nők esetében a mutató csupán 27 százalék. Ha a felsőházat vizsgáljuk, akkor a nemek között a legnagyobb különbség a spanyoloknál van (11 százalékpont), a legkisebb differencia pedig az íreknél (összesen két százalékpont), ezt a fenti ábrán a zöld vonal mutatja meg.

Az "alsóházban" pedig azt látjuk, hogy a legnagyobb különbség Görögországban van a nemek között (10%), a legkisebb pedig Finnországban és Lengyelországban, ahol egységesen 3 százalékon áll ez a mutató. Az EU-ban a rákos halálesetek legkisebb részaránya az összes halálozás tekintetében Bulgáriában van, egészen pontosan 17 százalék. 

Fontos ugyanakkor az adatokkal kapcsolatban megjegyezni, hogy ez nem azt mutatja meg, hogy a lakosság mekkora része hal meg rákban, abban ugyanis Magyarország rendelkezik a teljes EU-ban a legrosszabb mutatókkal.

Ha 100 ezer lakosra nézzükk a standardizált halálozási mutatót, akkor Magyarország 348,18-as értékkel rendelkezik, a teljes EU-ban ez a mutató pedig csupán 261,5-ön áll.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 19. 17:45