25 °C Budapest
Nagy változás jön az orvosi rendelőkben: minden beteget érint

Nagy változás jön az orvosi rendelőkben: minden beteget érint

2016. augusztus 31. 10:30

Hosszú kérdőív kitöltése vár ránk hamarosan a háziorvosnál és a házi gyermekorvosnál, hiszen a tervek szerint már a holnapi naptól újfajta törzskarton jöhet a rendelőkben. Az orvosok azonban még nem tudnak arról, hogy holnaptól valóban elindulna a törzskartonok kitöltése és a minisztérium sem tudott egyelőre a témával kapcsolatban tájékoztatást adni.


Korábbi sajtóértesülések szerint szeptember elsején lép hatályba az a törvénytervezet, ami szerint újfajta törzskartonunk lesz az orvosi rendelőkben. Ez a karton az elődjénél jóval részletesebb, és azért van rá szükség, mert a kormány szeretne egy átfogó egészségfelmérést készíteni a lakosság állapotáról.

Az új karton kitöltéséhez a háziorvosunknál kell majd rengeteg kérdésre válaszolnunk, többek között olyanokat témákról is megkérdezhetnek minket például, mint:

  • Családi állapotunk
  • Iskolai végzettségünk
  • Gazdasági aktivitásunk
  • Táplálkozási szokásaink
  • Alkoholfogyasztási szokásaink
  • Sportolási szokásaink

A házi gyermekorvosnál a felnőtthez nagyon hasonló, de egy kicsit más kérdőív kitöltésére lesz majd szükség. A hosszú kérdőívek kitöltetése azonban nem kis feladat, ezért az orvosoknak pluszpénz is jár majd a munkáért.

A kérdőívek tisztességes kitöltése hatalmas adminisztrációs munka, emberenként 20-30 percet venne igénybe

- tudta meg a Pénzcentrum Póta Györgytől, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnökétől.

A tervezet szerint az orvosoknak bizonyos mennyiségű törzskarton kitöltése után járna a pluszpénz, ha azonban egy adott időszak alatt nem töltenek ki megfelelő mennyiségű kartont, akkor bírságot is kaphatnak.

Bár a jelenlegi szabályok szerint is bizonyos időszakonként frissíteni kell a betegek törzskartonjait, de a kormány az elkövetkezendő 3 év alatt szeretné felmérni a lakosság egészségügyi állapotát. Ezért kérdéses, hogy az egyébként is leterhelt orvosok hogyan fogják megoldani ezt a feladatot ilyen rövid idő alatt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Sokan azt is vitatják, hogy valóban szükség van-e arra, hogy ennyire részletes legyen az új törzskarton, míg mások szerint ezzel a háziorvosok feltérképezhetik a hozzájuk tartozó biztosítottak szinte valamennyi rizikófaktorát. Például az, hogy a betegek mennyire tartják be az orvosi utasításokat, vagy, hogyan viszonyulnak egy gyógyszeres kezeléshez nagyban befolyásolja az iskolai végzettségi szint is.

Holnaptól jöhetnek a kérdések?

Bár a rendelet a tervek szerint holnap lépne hatályba, de

a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületénél még nem tudnak arról, hogy szeptember elsejével ténylegesen megkezdődne az új törzskartonok kitöltése.

- tudta meg a Pénzcentrum Póta Györgytől.

A témával kapcsolatban megkerestük a Magyar Orvosi Kamarát és a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézetet is, de kérdéseinkkel az Emberi Erőforrások Minisztériumához irányítottak. Természetesen a minisztériumot is kerestük, de cikkünk megjelenéséig még nem kaptunk tőlük választ.

NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?