7 °C Budapest

Ők vihetnek haza több pénzt februártól

MTI
2016. február 2. 15:01

Február elején érkeznek azok a megemelt juttatások az egészségügyben és a szociális szférában dolgozóknak, amelyekről tavaly év közben döntött a kormány, és amelyek önálló költségvetési tételként a költségvetési törvénybe is beépültek - mondta el Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.


Többet vihet haza 43 ezer ápoló és 18 ezer orvos, akiknek az alapbérét korábban megemelték, de a különböző pótlékok és juttatások - úgy mint az ügyeleti, készenléti és túlóradíjak - akkor nem nőttek. Ezek emelésére idén 12,8 milliárdot szán a kormány - mondta.

Hozzátette, hogy havi 151 ezer forint plusztámogatásban részesülnek a szakvizsgázott fiatal orvosok is, amely hatására a szakorvosi minimálbér nettó 270 ezer forintra emelkedhet, a rezidenseket oktató orvosok pedig rezidensenként havonta plusz 50 ezer forintot kapnak.

Az államtitkár elmondta, a háziorvosi alapellátás támogatására a tavalyi évhez hasonlóan idén is tízmilliárd forintos támogatást ad a kormány, ez fejenként mintegy 130 ezer forintot jelent a háziorvosoknak. Tavaly ezt az összeget szabadon felhasználhatták az orvosok, idén pedig az asszisztensek bérét hivatott fedezni - fűzte hozzá.

Közölte, a kormány összesen 500 millió forint értékben letelepedési támogatást nyújt azoknak a háziorvosoknak, akik olyan praxist pályáznak meg, ahol legalább egy éve nincs háziorvos, és amelyek a legalább ezer fős ellátottal rendelkeznek. Ez fejenként 6-10 millió forint közötti összeget jelent, amely szabadon felhasználható, feltétel azonban, hogy a támogatás folyósítását követően legalább négy évig abban a körzetben praktizáljon az orvos. A praxisjog megvásárlásához is lehet támogatást kérni, erre 250 millió forintos keretösszeg van - mondta.

Beszélt arról is, hogy továbbra is folyósítják a szociális szféra 93 ezer dolgozójának a 2014-ben bevezetett ágazati bérpótlékot, amely fejenként 12 ezer forintos pluszt jelentett, valamint a tavaly bejelentett bérkiegészítést, amelyet a magasabb végzettségű munkavállalók kaptak. Példaként elmondta, a bérkiegészítés egy szakmunkás végzettségű gyermekfelügyelő esetében, aki 30 éve van a pályán, 36 ezer forint pluszt jelentett, míg egy pályakezdő szociális munkás esetében 44 ezer forintot.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem