1 °C Budapest

Javult a magyar egészségügy, de még sokat kell fejlődnünk

2015. február 4. 09:32

Az Európai Egészségügyi Fogyasztói Indexen Magyarország három helyet előrelépve a 25. helyen áll a 36-ból, 601 ponttal a maximális 1000-ből. A javulás jelei ellenére az index készítői szerint ennél sokkal többet kell tenni a magyar egészségügyért - írja a Napi.hu.

A betegjogok területén Magyarország 96 pontot szerzett az elérhető 150-ből. A problémás területek közé sorolták a betegszervezetek bevonását a döntéselőkészítésbe, a műhiba-biztosítást, a külföldi kezelések finanszírozását, az ellátók minőségi besorolását, és az e-receptet. A hozzáférhetőség, illetve várakozási idő minősítésében az elérhető 225 pontból Magyarország 163-at ért el. Egyedül a CT-re való várakozás idejét minősítették rossznak.

Az egészségügyi eredményeknél felsorolt 8 mutatónál viszont 5 terület esetében anélkül ítélték problémásnak, hogy egyetlen jó minősítést szereztünk volna. A maximum 250 pontból 115-öt kaptunk. Szívhalálozásban, ráktúlélésben, megelőzhető korai halálozásban, kórházi fertőzésekben és az abortusz rátában kaptunk rossz minősítést.

Szintén rossz helyre sorolták hazánkat a az egészségügyi szolgáltatások, a megelőzés és transzplantációk és a gyógyszeripar szempontjából is. Ugyan ezeknél a maximálisan elérhető pontoknak több mint a felét megkaptuk, mégis van még hova fjlődnünk a szakemberek szerint.

 

NEKED AJÁNLJUK
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem