25 °C Budapest
Javult a magyar egészségügy, de még sokat kell fejlődnünk

Javult a magyar egészségügy, de még sokat kell fejlődnünk

2015. február 4. 09:32

Az Európai Egészségügyi Fogyasztói Indexen Magyarország három helyet előrelépve a 25. helyen áll a 36-ból, 601 ponttal a maximális 1000-ből. A javulás jelei ellenére az index készítői szerint ennél sokkal többet kell tenni a magyar egészségügyért - írja a Napi.hu.

A betegjogok területén Magyarország 96 pontot szerzett az elérhető 150-ből. A problémás területek közé sorolták a betegszervezetek bevonását a döntéselőkészítésbe, a műhiba-biztosítást, a külföldi kezelések finanszírozását, az ellátók minőségi besorolását, és az e-receptet. A hozzáférhetőség, illetve várakozási idő minősítésében az elérhető 225 pontból Magyarország 163-at ért el. Egyedül a CT-re való várakozás idejét minősítették rossznak.

Az egészségügyi eredményeknél felsorolt 8 mutatónál viszont 5 terület esetében anélkül ítélték problémásnak, hogy egyetlen jó minősítést szereztünk volna. A maximum 250 pontból 115-öt kaptunk. Szívhalálozásban, ráktúlélésben, megelőzhető korai halálozásban, kórházi fertőzésekben és az abortusz rátában kaptunk rossz minősítést.

Szintén rossz helyre sorolták hazánkat a az egészségügyi szolgáltatások, a megelőzés és transzplantációk és a gyógyszeripar szempontjából is. Ugyan ezeknél a maximálisan elérhető pontoknak több mint a felét megkaptuk, mégis van még hova fjlődnünk a szakemberek szerint.

 

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?