2018. január 16. kedd Gusztáv

Veszélyes parfümök a drogériák polcain: a nőket támadja az új betegség

Új, rejtélyes betegséget diagnosztizáltak, amelyet a mindennapi élet során használt parfümök, illatosítószerek váltanak ki. A betegség tünetei lehetnek igen enyhék, de olyan súlyosak is, amelyek már komolyan befolyásolják a beteg mindennapi életét.

Új, rejtélyes, a modern embert sújtó kórt diagnosztizáltak, amely szorongást, prüszkölést és még görcsöket is okozhat. Az MCS névre elkeresztelt betegség (Multiple Chemical Sensitivity, többszörös kémiai érzékenység) többnyire a nőket érinti, és a mindennapi életben is előforduló anyagok váltják ki - írja a Daily Mail. A betegség tünetei elég széles skálán mozognak, lehetnek enyhék, de olyannyira erősek is, hogy az már komoly kihatással van a beteg életére is. A legsúlyosabb tünetek között már görcsöket, rohamokat is találhatunk.

A betegnek elegendő belélegeznie valaki parfümjét, öblítőjét, vagy bármely egyéb hétköznapi tisztítószer illatát. Szakértők szerint a betegek komoly tünetekkel kénytelenek együtt élni, ezért úgy gondolják, hogy a még nem kellően ismert betegséget ideje komolyan venni. Az MCS-ben szenvedő betegek - akiknek 80 százalékuk nő - negatívan reagálnak az olyan hétköznapi, nehezen elkerülhető vegyszerekre, amelyek gyakorta előfordulnak a különböző illatszerekben.

Ezeket a vegyszereket megtalálhatjuk a parfümökben, a dohányárukban, rovarirtókban, szőnyegekben, festékben, építőanyagokban, légfrissítőkben, öblítőkben és a tisztítószerekben. Egy MCS-ben szenvedő betegnek bőven elegendő egyetlen szippantás valaki öblítőjéből, és kész a baj. Ezek a vegyszerek nagy mennyiségben bárkit képesek megbetegíteni, ám a betegeknek már kis mennyiség is ártalmas. A betegek gyakran reagálnak rosszul a gyógyszerekre, ételekre, de a pollenre és a penészgombára is.

Ezeknél a betegeknél megfigyelhető tünetek az ingerlékenység, alvászavarok, rossz koncentráció, szorongás és a depresszió is. Továbbá a betegségnek testi jelei is vannak: ízületi fájdalom, izomfájdalom, fejfájás, émelygés, kimerültség, hasmenés, légzési nehézségek, szédülés, görcsös rohamok és szabálytalan szívverés.

A gyerekeknél egyéb tünetek is megfigyelhetőek: vörös arc, vörös fülek, hiperaktivitás, sötét karikák a szem alatt, valamint tanulási és viselkedési nehézségek. A káros anyaggal való találkozás után eltelhet néhány nap, mire a tünetek jelentkeznek, ám utána hetekig, vagy akár hónapokig kitarthatnak. A krónikus betegség származástól és kortól függetlenül bárkit érinthet.

Dr. Martin Pall, az MCS szakértője nemrég a Vice-nak mondta el, hogy szerinte a betegség összefüggésben áll a hormonszabályozással. Véleménye szerint ennek köszönhető, hogy a nőket sokkal gyakrabban érinti a betegség, mint a férfiakat.

Dr. Pall elbeszélése szerint erre nem is az MCS-ről, hanem egy kapcsolódó betegségről, a krónikus kimerültségről szóló tanulmányok szolgáltatják a legjobb bizonyítékot. Azon betegek között, akiknél még a pubertás előtt diagnosztizálták a betegséget, még közel egy az egyhez a nemek közötti arány. Ugyanakkor a pubertást követően a diagnosztizált betegek között már négyszer annyi nő van, mint férfi.

Tovább erősíti az orvos elméletét az, hogy a nők tünetei megváltoznak, amikor teherbe esnek, illetve a szülést követően is. Ezek a megfigyelések szintén a hormonok fontosságára utalnak.

Dr. Pall szerint a nők magas aránya is magyarázat arra, hogy sokáig nem kezelték a kórt valódi betegségként, hanem inkább a lelki eredetű problémák körébe sorolták. Ezt azonban veszélyes jelenségnek tartja, mivel az MCS tünetei igen súlyosak lehetnek, így az orvos nagyon fontosnak tartja, hogy a betegséget végre komolyan vegyék és úgy is kezeljék.

Kisebb vagyont költünk a szépségápolási termékekre

A fentiekből kiderült, hogy a betegség legfőbb kiváltói a különböző illatszerek, öblítők, parfümök. Tavaly a Pénzcentrum is írt róla, hogy egy piackutatás szerint a magyar nőknek több mint a fele havonta legalább 2500 forintot költ el szépségápolási termékekre, de természetesen vannak olyanok, akik ennek a sokszorosát is. Havi 5000 forintnál többet a megkérdezettek 15 százaléka, míg 10 ezer forintnál többet a 4 százalékuk fordít erre a célra.

Az árat a válaszadók 86 százaléka jelölte meg fontos vagy nagyon fontos szempontként, az illatot/textúrát 84 százalék, míg a termék összetevőit 65 százalék tartja az egyik kardinális döntési szempontnak a szépségápolási cikkek, kozmetikumok kiválasztásánál.

JÓL JÖNNE 5 MILLIÓ FORINT?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 5 millió forintos hitelösszeget, és 72 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a K&H Bank nyújtja (THM 10,66%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank (THM 10,90%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni az Cetelem és a Budapest Bank kölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Ezek az országok a világ legnagyobb sörfogyasztói

Ha sörivásról van szó, akkor a csehek verhetetlenek. Egy új tanulmány azt vizsgálta, hogy az egyes országokban mennyi sört fogyasztottak az emberek fejenként 2017 folyamán. Tavaly egy átlagos cseh 137,38...
 

Hörcsögöt tartasz? Ne költs játékokra, készítsd el te magad!

Hörcsögötök vagy egeretek van? Akinek volt már valaha cuki rágcsálója, az tudja, hogy korántsem csak az élelemről kell gondoskodnia egy gazdinak, de a szórakoztató kellékekről is. Mindezt megvásárolni...
NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

01.18-01.24
Országos

Spar

01.18-01.24
Országos

Interspar

01.11-01.17
Budapest

Spar

01.11-01.17
Országos

Aldi

01.11-01.17
Országos

Auchan

01.11-01.17
Országos

Tesco

01.11-01.17
Országos

Praktiker

01.11-01.24
Országos

  Ajánlatunk