16 °C Budapest
Budapest, 2023. március 12.Egy Mobil Petrol üzemanyagtöltõ állomás Kõbányán a Sibrik Miklós úton. A magyar tulajdonú benzinkút hálózat, jelenleg 47 benzinkutat üzemeltet szerte az országban.MTVA/Bizományosi: Róka László ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Óriási meglepetés az autósoknak: durva átárazásba kezdtek a magyar benzinkutak

2024. január 2. 19:01

Az új év második napján nagy dömping indult az utakon, hiszen sokan ma dolgoztak először az ünnepi szabadság után. A Pénzcentrum több olvasója is jelezte, hogy a kis kutak és a nagy olajcégek töltőállomásai esetében az árak furcsa módon nagyon közel kerültek egymáshoz a jövedéki adó emelésének első hulláma után. Mi állhat ennek hátterében, és várható-e üzemanyag-drágulás az adóemelés következő fázisáig? Erről is kérdeztük Grád Ottót, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkárát.

Január elsejével számos más mellett a benzin ára is megdrágult, jelentősen megnövekedett ugyanis a jövedéki adó mértéke - erről többször is írtunk már a Pénzcentrumon.

Az új év második napján nagy dömping indult az utakon, hiszen sokan ma dolgoztak először az ünnepi szabadság után. A Pénzcentrum több olvasója is jelezte, hogy a kis kutak és a nagy olajcégek töltőállomásai mintha ugyanazon az áron dolgoznának, legalábbis az árak furcsa módon nagyon közel kerültek egymáshoz - így többen választották inkább a nagyobb hálózatok töltőállomásait.

Egy gyors keresés után a holtankoljak.hu adatbázisában is az látható, hogy Budapesten és környékén jellemzően 550 és 560 forint közötti literáron lehet 95-ös benzint tankolni, legyen az Mol, Shell, OMV, Orlen benzinkút, esetleg az Auchan diszkont töltőállomásai, vagy kisebb vállalatok kútjai. A gázolajat 579 és 599 forint közötti literáron lehet tankolni, a kép pedig hasonló, mint a benzin esetében.

Nincs árigazítás

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj-szövetség főtitkára szerint nincs és nem is lehet szó arról, hogy a nagy cégek a kicsikhez igazítják az áraikat, egész más áll a háttérben.

Egyrészt a nemzetközi helyzet miatt folyamatosan változó árak, másrészt a kereskedelmi különadó miatt bekövetkezett változások  - ez utóbbi ugye az 500 millió feletti éves árbevételű cégekre vonatkozik - miatt láthatjuk azt, hogy az árak "összébb mentek". De hogy a nagy cégek hozzáigazították volna az árakat a kis kutakhoz, az biztosan nem történt meg, sokkal inkább a piac törvényeit látjuk most működés közben

- fogalmazott a főtitkár.

Mint az közismert, a jövedéki adó miatti emeléseket két lépcsőben valósítják meg. Az áremelések következő hulláma január közepén esedékes, így arra is kíváncsiak voltunk, hogy addig lehet-e komoly drágulás. Ezzel kapcsolatban Grád Ottó már jobb hírekkel szolgált.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A jelenlegi ismeretek szerint nem várható komoly ingadozás az árban, csak a néhány forintos korrekciók felfelé vagy lefelé. Olyan esemény most nem látszik, ami egy komoly benzinár-emelést tenne szükségessé a jövedéki adó bevezetésének második hullámáig

- tette hozzá Grád Ottó.

Hernádi: ha eszkalálódik a háború, komoly emelés lesz

Hernádi Zsolt, a MOL vezérigazgatója szerint idén nem várható jelentős árcsökkenés a finomított olajtermékeknél, a szaporodó nemzetközi konfliktusok azonban jelentősen befolyásolhatják az olajárat. Vélekedése szerint egy újabb közel-keleti front megnyitása "akár 15 százalékos áremelést is eredményezhet a hazai piacon", de ha a globális olaj- és gázkereskedelem ütőerének számító Hormuzi-szorost lezárják, ahol a teljes kőolajpiac 20 százaléka halad át, akkor akár 70-80 százalékos áremelkedéssel is lehet számolni - mondta az Indexnek.

Címlapkép: Róka László, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem